Skip to content
Politică

Dragnea îi pregăteşte lovitura finală lui Grindeanu. Se anunţă demisii în lanţ la Guvern (SURSE)

Guvernul Grindeanu se macină pe zi ce trece. Mai mulţi miniştri sunt nemulţumiţi de relaţia pe care premierul o are cu ei şi sunt pregătiţi să demisioneze în bloc.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, mai mulţi miniştri sunt pregătiţi să îşi dea demisia.  Decizia miniştrilor vine în contextul în care Liviu Dragnea forţează o puternică remaniere, în timp ce la polul  opus, Sorin Grindeanu refuză această variantă.  O eventuală demisie în bloc ar duce la căderea Guvernului, deci puterea ar fi din nou în totalitate la Liviu Dragnea. Luna iunie va fi decisivă pentru Guvernul Grindeanu.

Surse din conducerea partidului au declarat  că e “foarte posibil” ca social-democraţii să-şi trântească propriul Guvern, în contextul disputei dintre Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu. Potrivit surselor citate, sunt 7-8 miniştri PSD care s-au plâns la partid de “proasta comunicare” cu premierul Grindeanu şi ameninţă cu demisia din Guvern, informează Adevărul.

În plus, miniştrii răzvrătiţi acuză faptul că „Sorin Grindeanu nu impune o direcţie clară guvernării şi este pricipalul responsabil pentru greşelile Executivului”.

Revolta din interiorul Guvernului a apărut în contextul în care Liviu Dragnea pregăteşte mişcări ample în Guvern, însă Grindeanu se opune din răsputeri. Astfel, prin intermediul miniştrilor pe care îi controlează, Liviu Dragnea l-ar forţa pe Sorin Grindeanu ori să accepte schimbările, ori să demisioneze..

Potrivit unor surse din PSD, miniştrii vizaţi de Dragnea sunt: Viorel Ştefan ( Finanţe), Florian Bodog ( Sănătate), Pavel Năstase (Educaţie) şi Gabriel Leş (Apărare). Pe lista neagră mai sunt şi doi miniştri ALDE: Tudorel Toader (Justiţie) şi Toma Petcu (Energie). În condiţiile în care Sorin Grindeanu se opune în continuare remanierii dorite de Liviu Dragnea, premierul s-ar putea trezi cu demisiile a jumătate dintre miniştri pe masă. Planul este cu atât mai credibil cu cât cei mai mulţi dintre membrii actualului Cabinet au o relaţie foarte apropiată cu Liviu Dragnea.

În plus, liderul PSD este sprijinit total şi de Călin Popescu Tăriceanu, deci lista miniştrilor demisionari ar putea fi completată şi cu cei patru demnitari ALDE. Ca atare, surse social-democrate “iau serios în calcul” varianta în care PSD ar putea să-şi trântească propriul Guvern prin forţarea demisiei lui Sorin Grindeanu, iar luna viitoare să asistăm la “un nou început”, cu un nou premier şi cu o nouă coaliţie de guvernare din care să facă parte ALDE, dar şi UDMR. “Luna iulie coincide şi cu luna majorărilor salariale, deci ar fi un moment bun pentru noi să arătăm că venim cu o nouă echipă, dar în care să se regăsească şi miniştrii performanţi din actualul Guvern”, a povestit unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru “Adevărul”.  „Dragnea poate da jos Guvernul Grindeanu daca vrea.”

Scopul acestor demisii în lanţ este simplu: În acest fel, Liviu Dragnea ar tranşa din faşă conflictul cu Sorin Grindeanu, care se rostogoleşte de la o zi la alta. De fapt, în PSD au loc primele poziţionări în lupta pentru putere. Sorin Grindeanu încearcă să reziste cât mai mult la guvernare, cu gândul că al doilea proces al lui Liviu Dragnea l-ar putea scoate definitiv din joc pe actualul lider al PSD, iar Dragnea, odată cu schimbarea lui Grindeanu, ar arăta că puterea e în continuare la el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *