Skip to content
Politică

Dragnea îl sacrifică pe Tudorel. Ce Ordonanțe va trebui să dea noul ministru al Justiției

Inquam Photos / Octav Ganea

Soarta lui Tudorel Toader a fost decisă de liderul PSD care vrea un ministru al Justiției cu mai mult curaj. Până acum, PSD s-a sfiit să aibă direct controlul și a mers pe mâna unui om recomandat de ALDE, dar acesta n-a reușit niciodată să se ridice la nivelul așteptărilor pe care le aveau baronii PSD. Noul ministru – cu șanse mari Eugen Nicolicea – va fi o persoană care va executa fără să pună întrebări.

Liderii PSD au sperat că vor reuși să calmeze societatea civilă din România și să treagă în grabă o Ordonanță privind grațierea și amnistia. Lucrul acesta pare să fie astăzi o mișcare de kamikaze din partea PSD, dacă se va hotărî cineva din partid să o adopte. Mai ales în perioada alegerilor.

Ordonanța privind completurile de 5 judecători

În urmă cu câteva luni, judecătorii CCR au stabilit că din 2014 s-au constituit neconstituțional completurile de 5 judecători de la ICCJ. Dacă ministrul Justiției dădea OUG privind completurile de 5 judecători, Liviu Dragnea ar fi fost unul dintre beneficiari și scăpa de durerile de cap și de emoțiile de dinainte de alegeri. Acum, președintele PSD este nevoit să-și facă griji pentru libertatea sa cu sabia deasupra capului. Se pare că toată bătălia liderului PSD în instanță este cu aceste completuri de 5 judecători, care îl nemulțumesc sau îl sperie.

Ordonanța privind protocoalele SRI-Parchet

CCR a declarat neconstituționale și protocoalele încheiate între Parchet și SRI, în 2009 și 2016, iar o eventuală Ordonanță care să anuleze această colaborare ar curăța multe dosare penale de probele strânse cu ajutorul serviciului de informații. Printre cei favorizați s-ar număra Sorin Oprescu, Radu Mazăre, Sebastian Ghiță, Nicușor Constantinescu și lista este foarte lungă. Multe dosare DNA s-au constituit cu ajutorul informațiilor adunate de SRI.

Noul ministru al Justiției

Nu trebuie să uităm nici declarațiile lui Tudorel Toader care le-a promis celor din PSD că va da aceste două Ordonanțe. La începutul lui 2019, anunța că a terminat textul pentru Ordonanțe, dar se pare că proiectele au rămas îngropate în Minister.

Aceste Ordonanțe, pe lângă efectele deja cunoscute, vor aglomera instanțele de judecată și vor îngreuna activitatea magistraților. Se va crea un haos din care nimeni nu va înțelege nimic, iar procurorii vor rămâne fără probe împotriva celor pe care îi acuză de încălcarea legii.

Nu contează că noul ministru al Justiției va fi Nicolicea sau oricine altcineva. Cert este că Dragnea își dorește un om de casă al PSD, care să aibă curaj și determinare să treacă la fapte. Noul ministru al Justiției are deja toate temele pregătite și toate motivele să adopte cele două Ordonanțe mult așteptate de politicienii corupți, deoarece au deja acoperire în deciziile CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *