Călin Popescu Tăriceanu este atacat de șase luni de procurorii DNA care cer avizul pentru începerea urmăririi penale pentru al doilea om din stat. Președintele Senatului este acuzat că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari de la Fujitsu Siemens Computers, bani care ulterior au ajuns în campania electorală. Dar surprinzător că în România sunt anchetați doar cei care ar fi primit mită, nu și cei care ar fi dat mită, după cum s-a văzut și în dosarul Microsoft.
De ce îl apără PSD pe Tăriceanu
Marți s-a amânat din nou votul din comisia juridică din Senat. Din 11 membri cât are comisia, 6 sunt de la PSD și doar unul singur de la ALDE. Cu alte cuvinte, soarta lui Tăriceanu depinde, în acest moment, de Liviu Dragnea.
Dacă Robert Cazanciuc, președintele comisie juridice, a reușit să amâne atât de mult votul, va reuși să o facă și în continuare, atât timp cât interesele partidului său vor fi protejate. Situația aceasta îi convine PSD-ului care poate ține în șah ALDE înainte de campania electorală și să-l amenințe că poate avea aceeași soartă pe care a avut-o și UNPR, care a dispărut când au început dosarele penale pentru Gabriel Oprea.
Bătălia pentru Cotroceni
Fiind implicat în bătălia pentru Cotroceni, Tăriceanu trebuie acum să-și calculeze orice mișcare. Dacă va începe o campanie agresivă, va risca să piardă protecția PSD și să se trezească în mâinile procurorilor DNA.Cu această sabie deasupra capului, pe care acum o ține Dragnea, Tăriceanu nu mai are curajul să se autopropună candidat la prezidențiale din partea PSD-ALDE. După cum s-a văzut în alte scandaluri de corupție, cel mai probabil procurorii DNA vor cere arestarea sa preventivă și atunci își încheie toată cariera politică în cel mai urât mod cu putință.
O altă bătălia importantă pentru Dragnea este cea pentru Codul Penal, după cum chiar el a anunțat în nenumărate rânduri, având intenția să-l schimbe pe Tudorel Toader de la Ministerul Justiției. Tăriceanu și ALDE s-au opus unor ordonanțe pe Justiție, iar Tudorel se pare că i-a ascultat și n-a făcut niciun pas în acest sens. Atitudinea aceasta – PSD e rău, ALDE e bun – se pare că l-a iritat pe președintele PSD.
Prin urmare, a venit momentul ca Tăriceanu să demonstreze că merită protecția PSD. Dar cumva norocul îi surâde și lui Tăriceanu – PSD nu poate renunța la el pentru că ar risca să piardă majoritatea parlamentară.
Fără Tăriceanu la conducerea Senatului și la conducerea ALDE, lucrurile devin complicate pentru majoritatea parlamentară chiar înainte de alegeri, când liderii PSD sunt în teritoriu să strângă voturi și n-au timp să tragă sforile în Parlament. De asemenea, nici PSD nu e sigur că ar putea să atragă toți parlamentarii ALDE, unii s-ar putea duce și la alte partide.
Astfel, cei doi – Tăriceanu și Dragnea – se văd nevoiți să conviețuiască împreună și să-și apere spatele reciproc, atât cât mai pot. În caz contrar, riscă amândoi să se prăbușească sub tunurile procurorilor DNA.