Skip to content
Politică

Dragnea, în război cu SRI? Bugetul care asigură funcţionarea instituției, ÎNGRIJORĂTOR de la un an la altul DOCUMENT

radutudor.ro

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătăţii.

DETALII AICI: Dragnea vrea să taie din bugetul SRI: Care este motivul

Însă, pentru a vă face o idee despre ce înseamnă pentru instituție bugetul propus, de 2,4 miliarde lei (fără a lua în calcul tăierea propusă de liderul PSD), PSnews.ro vă prezintă în exclusivitate cifrele exacte ale cheltuielilor SRI începând cu anul 2015.

Concret: așa cum puteți observa și în graficul de mai jos, în 2015 bugetul SRI a fost de 1.392.105 lei, din care 33.83%- aprox 470 mil (investiții în tehnologie și altele), 19.76%- aprox 250 mil (pensii) și 46.42%- aprox 646 mil (salarii).

Ceea ce este interesant de observat este că, pe parcursul celor 4 ani, a avut loc o scădere semnificativă a banilor destinați investițiilor în tehnologie (și altele), astfel că, potrivit graficului realizat de oficialii SRI, în 2019 instituția ar urma să aibă un buget destinat acestei categorii cu mai mult de 50% scăzut.

Mai exact, potrivit previziunilor făcute de către instituție, în 2019 SRI va cheltui cele 2.4 mld de lei astfel:

DOAR 16.64%- cheltuieli destinate investițiilor în tehnologie(aprox 399 mil)

26,89%-cheltuieli destinate pensiilor(aprox 645 mil)

56.47%-cheltuieli destinate salariilor(aprox 1.355 mld)

Astfel, după scăderea salariilor și pensiilor mai rămân pentru funcționarea efectiv a serviciului suma de 80 de milioane de euro pe an. 6, 6 milioane de euro pe luna pentru cheltuieli de funcționare și operaționale. În paralel, amintim că Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru subvenția partidelor politice

Totodată, facem precizarea că din cei 12 mii de angajați SRI, peste 1500 sunt angajați la Poșta Secretă, deși nu transporta documente secrete de stat decât în procent de 10 la suta, iar alte câteva mii de angajați sunt angrenați în brigăzile speciale de pază și siguranța a aeroporturilor – brigada antitero. Concret: operațional serviciul are undeva la 5000 de agenți.

Nu încheiem, însă, fără a face precizarea că, având în vedere cele expuse mai sus, normal ar fi ca pensiile cadrelor SRI sa fie plătite de la bugetul de stat și nu din bugetul serviciului

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *