Skip to content
Politică

Dragnea îndeasă prima momeală electorală pe gâtul bătrânilor: legea pensiilor EXCLUSIV

http://inquamphotos.com/

Cu gândul la alegerile din 2020, Liviu Dragnea încearcă să-şi antameze încă de pe acum voturile vârstnicilor, triplând pensiile din pix.

Patentată cu succes în campania din 2016, figura cu ieşitul la tablă a fost reluată de Liviu Dragnea şi în cazul noii legi a pensiilor. Una care le promite pensionarilor marea cu sarea, respectiv pensii mărite şi chiar triplate, recuperarea anilor pierduţi, luarea în calcul a categoriilor speciale, majorări raportate la numărul de copii etc., dar care riscă să provoace o dezamăgire naţională mai mare decât depresia produsă de legea salarizării.

In 2016 pentru pensii s-au alocat 51,6 miliarde lei. In 2019, pentru a sustine cresterea punctului de pensie se vor aloca 75,5 miliarde lei. In 2020 vor fi alocate 92,2 miliarde de lei, iar in 2021, cu intrarea in vigoare a noii legi, 125,2 miliarde de lei”, a decretat joi seara Liviu Dragnea la postul de televiziune România TV.

Dragnea: nu se pune problema creşterii contribuţiilor. De unde atunci atâţia bani în plus?

Răspunsul deja pregătit de PSD a fost livrat naţiei de Olguţa Vasilescu: „Se estimează, în paralel (cu dublarea pensiilor – n.r.), o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale. În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde de lei faţă de 58,9 miliarde în anul 2018”. Situaţie în care suma cu care statul va suplimenta bugetul de pensii va fi aceeaşi ca în acest an, respectiv 15 miliarde de lei”.

Pesediştii mai iau în calcul şi o majorare de 26% a salariilor şi astfel socotelile făcute de Dragnea pe tablele televizate arată impecabil.

În realitate însă, guvernanţii nu pot garanta decât creşterea salariilor bugetarilor, nu şi pe cele ale angajaţilor din mediul privat (categoria cea mai numeroasă). Asta înseamnă că majorarea lefurilor cu 26% pentru toţi salariaţii nu poate fi luată în calcul, implicit nici o mare parte din suma pe care PSD o avansasează pe post de venituri certe, în 2022, la Bugetul Asigurărilor Sociale.

După salariaţi, pensionarii vor lua şi ei leapşa

Suma imensă de bani necesară dublării pensiilor şi amânarea punerii măsurii în practică până în 2021 (deci după alegerile din 2020) dau de înţeles că noua lege a pensiilor este de fapt doar o nouă momeală electorală aruncată de Liviu Dragnea pe piaţă cu gândul la viitoarele alegeri, eventual şi la o îmbunătăţire a imaginii sale publice.

În ceea ce priveşte pensiile românilor, raportat şi la experienţa tristă trăită de mulţi angajaţi cu ocazia punerii în practică a legii salarizării, în mod cert promisiunile pesediştilor nu se vor regăsi şi în portofelele pensionarilor. Dimpotrivă, pensionarii se pot aştepta ca orice mărire a pensiei să fie dublată de o creştere a preţurilor, eventual şi a taxelor, conform principiului deja verificat că tot ce dă statul cu o mână ia după aceea cu două.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *