Skip to content
Politică

Dragnea își arată colții. Amenințare pe față la adresa PNL și a guvernului Cioloș

Într-o conferință de presă susținută, joi seară, dupăşedinţa Comitetului Executiv lărgit al PSD, președintele social-democraților, Liviu Dragnea a ieșit la rampă și a comunicat direct decizia partidului de a boicota alegerile locale.

Astfel, Dragnea a amenințat din nou PNL și guvernul condus de Dacian Cioloș cu faptul că PSD nu se va prezenta la locale: „Am discutat si in grupuri si in Comitetul executiv national despre actiunea profund nedemocratica initita de PNL si de presiunile pe care la face asupra guvernului nepolitic. In cazul in care prin mijloace abuzive si nedemocratie se va schimba aceasta lege, PSD nu va particip la alegerile locale. S-au convenit modificarea atat pentru legea alegerilor parlamentare si locale cu mai mult de un an inainte de data alegerilor. Nu acceptam dupa ce s-a instituit, dupa ce presedintele Romaniai a criticat in Parlament instabilitatea modificarii la sute de legi, dupa ce CCR a adoptat o decizie in care a spus negru pe alb ca nu sunt permise modificar la alegerile electorale cu un an inainte alegerilor. Consider ca actualul guvern nu are de ce se devina instrumentul PNL-ului. La acesta data au adoptat calendarul alegerilor. In martie incep actiunile pregatit pe alegerile locale. Nu suntem de acord cu asemenea precedent. Ne trezim prin septmbrie-octpmbrie ca guvernul vrea sa modifice legea alegerilor parlamentare.

Pozitia noastra poate este dura, dar este singura. Premierul Ciolos a declarat ca va organiza alegerile locale si parlamentare in conditii nepartinitoare. Azi am validat candidatura din partea PSD Primaria Baia Mare in persoana colegului Florin Tataru. Astazi am stabilit cum vom promova initiativele legislative si proiectele de legi din Parlament, care sunt proiectele prioritare pentru noi. Am hotarat ca in perioada 1-15 februarie conducerea partidului si seful de campanie, dl Marian Neacsu vom avea intalniri pentru a stabili lista de candidati si a vedea daca candidatii respecta criteriile de etica.”

Dragnea a subiliat de mai multe ori ideea neprezentării PSD la alegeri invocând ideea de democrație și stabilitate politică și a atacat dur PNL-ul pentru schimbarea jocului electoral cu putin timp inainte de vot : „Nu participam pur si simplu. Romanie este o insula de stabilitate in zona si cred ca 2016 echilibrul trebuie mentinuta. Numai ca cineva sa castige Primaria Capitalei  numai prin acest sistem, cei de la PNL isi asuma riscul sa apara instabilitate, este riscul lor. Eu am informat si oficiali de la Parlamentul European despre intentia PNL si se pare ca si a guvernului si despre intentia noastra.

Am inteles ca domnul premier Ciolos vrea sa aiba o discutie cu partidele, o sa raspundem la aceasta invitatie. Le-am spus tuturor colegilor sa nu intre in capcana daca sunt mai bune varianta 1 tur, 2 tururi sau 3 tururi. Este vorva de un principiu. Acest precedent va fi unul extrem de periculos. Asa ceva nu e in regula. Am stabilit in Romania aceasta regula care e foarte importanta si vreau s-o respectam. Eu cred ca PSD are avantaje si intr-o varianta si cealalta. Vreau sa atragem acest semnal de alarma. Atunci când sustinem democratia? Când ne convine, când nu ne convine. Am vorbit si cu dl Oprea, Tariceanu si Constantintin. Cred ca este corect ca pozitia lor sa le apartina. Am inteles ca de la UNPR s-a transmis acelasi punct de vedere.”

Totodată, PSD a vorbit despre posibilitatea unor viitoare aliante: „Pot incheia aliantele electorale in conditiile pe care la considera cele mai bune din punct de vedere al sanselor de castig. O sa propunem un astfel de acord si colegilor din ALDE care sa cuprinda aceleasi conditii. Nu vom face aliante electorale cu vreo alta formatiune politică. Daca colegii din UNPR vor agrea propunerea noastra, vom semna acordul cu ei. Separat daca cei din ALDE vor accepta, vom semna acordul, dar cu orice alta formațiune politică nu vom incheia aliante electorale.”

Mai mult, Liviu Dragnea a luat în discuție și legea finanării partidelor:
„Nu are legatura modificarea legii electorale cu legea finantarii partidelor. Nu exista nicio discutie despre interzicerea modificării unei legi privnd finantarea partidelor. Stiti cate tururi sunt in SUA, o tara democratica? Un singur tur. In primul tur de scrutin sunt voturi pozitive. In turul 2 sunt voturile negative. E o intreaga teorie in lume in ceea ce priveste reprezentativitatea la alegerile locale si parlamentare. Nimeni nu are adevarul absolut. Noi vorbim de posibilitatea schimbarii. Daca de exexmplu in aprilie vine cineva de la PNL care spune ca a identificat o prevedere care faciliteaza si mai mult accesul cetatenilor.”, a mai exprimat ironic președintele PSD.

1 comentariu la “Dragnea își arată colții. Amenințare pe față la adresa PNL și a guvernului Cioloș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *