Skip to content
Politică

Dragnea nu are motive de bucurie. Chirica face prognoze sumbre pentru PSD EXCLUSIV

reporteris.ro

Moțiunea de cenzură a rezolvat o criză administrativă, dar este departe de a stinge conflictul din interiorul PSD, crede primarul din Iași, Mihai Chirica. Din punctul său de vedere, Liviu Dragnea a obținut o victorie de etapă în bătălia pentru Putere, următoarea mutare aparținându-i președintelui Iohannis.

„Sorin Grindeanu a murit în picioare. Nu a fost călcat, nu a fost scuipat și nu a fost înjunghiat pe la spate! A primit glonțul în față!”, a comentat, în exclusivitate pentru PSNews.ro, primarul PSD din Iași, Mihai Chirica, rezultatul votului pe moțiunea de cenzură.

O lecție de manual

„Este o victorie de etapă a lui Liviu Dragnea și nu a partidului social-democrat”, face distincția Chirica, unul dintre criticii actualei conduceri a PSD.

„Față de ceea ce se va întâmpla de acum încolo, vom vedea. Poate fi o lecția din care și președintele Liviu Dragnea să învețe și să realizeze că nu aceasta este modalitatea în care trebuie condus partidul. Minoritățile l-au salvat acum.

Un lucru este cert. Suntem ca într-o lecție de manual de științe politice, în care reușim să facem de fiecare dată România ca în bancul acela în care vine cine și întreabă: Este adevărat că în România…?, iar răspunsul vine automat: Da! Este adevărat.

Poate fi o lecție pentru întreaga clasă politică despre modul în care trebuie gestionată democrația în partid. Din punctul meu de vedere, democrația în partid poate fi la fel de importantă ca și democrația la modul general, pentru că nuanțează traiectoria politică a unui stat, așa cum am văzut”, amintește primarul Iașiului.

Dragnea e cel izolat!

Fost vicepreședinte al formațiunii, Chirica a intrat încă din februarie pe lista neagră a lui Liviu Dragnea, din momentul în care i-a atras atenția șefului de partid că politica promovată de guvern la cererea lui nu face decât să reducă nivelul de încredere al populației în PSD.

O nouă vânătoare de vrăjitoare în interiorul PSD este de așteptat, crede edilul din capitala Moldovei, dar acest lucru nu face decât să slăbească și mai mult coeziunea în rândul social-democraților.

„Traiectoria fiecăruia din cei care au avut un punct de vedere față de Liviu Dragnea va fi diversă. Dintre cei care sunt vizați sunt unii care vor rămâne atașați de partid. Să nu uităm că din anii 2000 și până acum, PSD a trecut prin astfel de moment. Au fost înlăturați din pozițiile de conducere domnii Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta. Acum e pe margine domnul Dragnea.

Din această confruntare internă a PSD nu a câștigat nimeni. Nu a câștigat partidul, nu a câștigat Dragnea, nu a câștigat nimeni, nu am câștigat nici măcar eu. Dar, fiecare dintre noi a arătat o anumită fațetă a politicii interioare din actualul PSD care nu se leagă între ele.

Nu cred că se va ajunge la ruperea partidului, nu acum! Din păcate, când se va ajunge la asta va fi prea târziu să îl mai poți lipi la loc. Problema este nu dacă se rupe, ci cât mai înseamnă PSD în România, în ipoteza că mâine, într-o săptămână sau într-o lună vor fi alegeri, și cât de mult se mai poate afirma ca o forță politică de prim rang cu 40%”, sesizează primarul PSD din Iași.

Luptă de gherilă, avantaj PNL!

Pentru perioada imediat următoare nu sunt de așteptat epurări masive din partid sau vreun fenomen masiv de migrație al nemulțumiților din partid, dar contrele dintre susținătorii celor două tabere se vor manifesta frecvent, după cum crede Mihai Chirica.

„Grupurile Dragnea și Grindeanu vor continua să se atace și lucrul acesta nu va face decât să slăbească partidul. Fiecare va continua să își facă o campanie proprie, pentru atragerea altor susținători, iar harta politică va cunoaște și ea modificări din punct de vedere al raportului de forțe.

Din toată povestea asta va câștiga PNL, dar va câștiga foarte puțin. Eu am avut o luptă extrem de simplă cu dumnealor, încă nu au ce demonstra”, conchide edilul ieșean.

La votul pe moțiunea de cenzură care a doborât guvernul Grindeanu, rămas oricum în doi membri -primul ministru și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu- șeful guvernului se baza pe sprijinul unor parlamentari PSD din Timiș, Caraș Severin, Cluj și Gorj.

O parte dintre aceștia au preferat, totuși, să pună capăt crizei politice care a blocat activitatea administrației centrale, dar după exprimarea votului aceștia ar putea alege varianta poziționării în tabăra rebelilor care încearcă să preia puterea din mâinile lui Liviu Dragnea. Varianta scindării PSD este și ea posibilă, în contextul în care președintele partidului va trece imediat la represalii împotriva celor pe care îi bănuiește că ar fi pactizat cu Grindeanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *