Skip to content
Politică

Dragnea nu are noroc la premieri. Și Tudose a deraiat de la disciplina impusă de Daddy EXCLUSIV

www.ziare.com

Șeful PSD nu are noroc de un guvern docil care să îi urmeze orbește linia trasată prin programul de guvernare și să îi lase marionetele ministeriale în pace.

După Grindeanu, Tudose dă și el semne clare de deviaționism de la dsciplina trasată de Liviu Dragnea în interiorul formațiunii social-democrate. Primul semnal a fost dat prin declararea unor măsuri din progarmul de guvernare drept „discutate și uitate”, dar, de atunci și în prezent, șeful Executivului nu a stat pe gânduri în mai aplica unele croșee și upercuturi în figura tot mai mirată a unui Dragnea băgat deja în corzi de avalanșa de dosare penale care amenință să i se spargă în cap.

Ultima șarjă a lui Tudose la statutul de lider absolut al lui Dragnea pleacă de la o realitatea crâncenă, cea a pierderilor record de 100 milioane lei raportate de Tarom în doar 6 luni, dar directorul Eugen Davidoiu este doar o victimă colaterală, ținta finală a premierului fiind, de fapt, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Aparent, Cuc, un pribeag al PP-DD, preluat din zbor în organizația social-democraților din Giurgiu, ar fi protejatul baronului local din județ, președintele executiv al PSD, senatorul Nicolae Bădălău, dar chestiunea tinde să fie mult mai alambicată, după cum recunosc surse interne din PSD.

„Nimeni nu știe cum a apărut și de unde și-a luat avânt domnul Cuc până în scaunul de ministru al Transporturilor și cum a reușit să rămână acolo”, admite un parlamentar PSD care nu crede că ministrul Transporturilor ar fi un personaj foarte drag inimii lui Bădălău.

Lipsa de performanță a ministrului Transporturilor este atât de evidentă încât, chiar și cu protecția numărului 2 în partid, soarta lui Răzvan Cuc ar fi fost tranșată de mult.

În schimb, se pare că ocupantul fotoliului de la Transporturi nu reprezintă decât o unealtă de-a lui președintelui PSD îndreptată împotriva adjunctului său, pentru a limita o ascensiune prea tapidă a lui Bădălău spre sfera de putere absolută în care îi place lui Dragnea să se scalde.

Metoda contragreutății a fost aplicată de Dragnea și în cazul instalării noului guvern, pe lângă vicepremierii Sevil Shhaideh și Grațiela Gavrilescu (ALDE), șeful PSD adăugând în coasta lui Tudose un nou ghime cu rol de supraveghetor al premierului: mână sa dreaptă de la Camera Deputaților, Marcel Ciolacu

În acest context, cazul Tarom și, ca și chestiunea lucrărilor efectuate de Compania Națională Aeroporturi București, în care Ciolacu și-a adjudecat partea leului prin cârpirea perioadică a pistelor de aterizare prin intermediul unei firme din Buzău, în vreme ce lui Bădălău i-au rămas ciozvârtele lucrărilor de bordurare pentru Gecor SRL, demonstrează și cine deține cu adevărat butoanele de la Ministerul Transporturilor.

În ultimele zile, Mihai Tudose a menționat posibilitatea unei remanieri guvernamentale, fără a anunța însă data, iar cum ministrul Cuc pare să fi cules cele mai multe bobârnace în cadrul ședințelor de guvern publice este de așteptat ca numele său să fie printre primele mazilite din componența actualului Executiv.

Tocmai acest lucru demonstrează că Tudose, într-o eventuală alianță cu Bădălău, a decis să tragă cu subtilitate preșul puterii de sub picioarele lui Dragnea. Momentul este unul cum nu se poate mai potrivit pentru cei care vor să îl reducă pe „Daddy” la statutul de martor mut al schimbării echilibrului de forțe în partid, crede sursa internă din PSD.

Nu cred că se va anunța o remaniere clară a guvernului decât în momentul în care se va apropia faza finală a dosarului în care Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Altfel, ar fi o provocare inutilă a unui carnagiu în partid. Se va trage de timp până atunci, inclusiv pe legile Justiției, pe care Dragnea le vrea introduse cât mai repede în dezbatere.

Ideea este că, în acest moment, Liviu Dragnea nu mai are nicio mutare de atac. O nouă moțiune de cenzură l-ar putea duce în pragul de a pierde tot. Și așa, moțiunea anti-Grindeanu a trecut la limită, pe o mișcare făcută în ultima noapte. Nu mai are șanse să convingă pe nimeni din partid, dacă va propune iarăși demiterea guvernului”, susține parlamentarul PSD.

Semnele unei alianțe subtile Tudose-Bădălău par să fi fost descifrate și de primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, care în goana ei după o poziție de candidat al partidului la  prezidențialele din 2019 tinde deja să ia în calcul și ivirea noului pol de putere creat între cei doi, chestiune care direcționează deja o serie de contracte încheiate de administrația Capitalei cu firme din Giurgiu, unele destul de apropiate de Bădălău și gruparea PSD din zonă.

Momentul tragerii lui Dragnea pe linie moartă va implica o mai largă remaniere a guvernului, patru sau cinci nume importante urmînd să părăsească Executivul: Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Sevil Shhaideh, Marcel Ciolacu și posibil Ionuț Mișa urmând să se alăture listei deschise de Răzvan Cuc.

Câteva dintre acestea ar putea fi servite și ca ofrandă Opoziției, în contextul în care consolidarea unei alte majorități parlamentare pare destul de improbabilă în acest moment. Decapitarea liderului rămâne însă o chestiune pe care cei doi complotiști ar vrea să o lase în seama Justiției, explicând astfel și amânarea planurilor lor până spre începutul lunii octombrie.

Până atunci însă, o nouă surpriză ar putea ieși în urma controlului cerut de premier și la Compania Națională de Investiții, entitate aflată sub controlul ministerului deținut de Sevil Shhaideh, fina de  cununie a lui Dragnea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *