Skip to content
Politică

Dragnea nu vrea „comitete și comiții”. Președintele PSD, delimitare netă de PNL privind legea dării în plată

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că nu este de acord cu înfiinţarea unei comisii sau subcomisii pentru legea dării în plată, arătând că PSD susţine propunerea ca de prevederile acestui act nomativ să beneficieze persoanele fizice casnice, nu persoanele fizice comerciale.

PSD este de acord cu amendamentele aduse de iniţiator legii dării în plată, a anunţat Dragnea, la Braşov, la finalul Biroului Permanent Naţional, precizând că susţine propunerea ca de acest act normativ să beneficieze persoanele fizice casnice, nu persoanele fizice comerciale. „Nu suntem de acord să mai inventăm comisii şi subcomisii”, a spus el, referindu-se la solicitarea PNL de înfiinţare a unei comisii formate din parlamentari de la toate partidele, reprezentanţi ai Guvernului şi sistemului bancar care să lucreze la o nouă formă a Legii dării în plată, astfel încât în luna aprilie actul normativ să intre în vigoare.

Liderul PSD a arătat că nu vede de ce acest act normativ nu poate fi dezbătut în comisiile permanente ale Parlamentului. De asemenea, acesta a mai declarat că această lege trebuie să sprijine cetăţenii români, nu dezvoltatorii imobiliari.

„Poziţia noastră este următoarea: avem ca obiectiv ca această lege să sprijine şi să-i ajute pe cetăţenii români, persoane fizice, care au contractat credite pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, nu mai multe, nu două, nu trei, ci un imobil pentru a locui în el. Din partea noastră a fost mandatat astăzi (vineri – n.r.) dl. Ştefan Viorel, vicepreşedintele PSD şi preşedintele comisiei de buget-finanţe pentru a coordona din partea PSD-ului discuţiile atât cu sistemul bancar, cât şi cu alte asociaţii care sunt interesate de acest proiect de lege. Nu dorim ca acest proiect de lege să sprijine în vreun fel dezvoltatori imobiliari pentru că nu acesta a fost obiectivul iniţial pe care l-am înţeles noi”, a spus liderul PSD.

Dragnea a precizat că se doreşte să se găsească o soluţie echilibrată în aşa fel încât nici sistemul bancar să nu fie afectat major, iar cetăţenii români care au avut şi au probleme în continuare cu plata creditului să fie ajutaţi, ‘‘cu excepţia celor care au gândit achiziţionarea de imobile prin credite pentru scopuri comerciale sau afaceri”.

Liderul social-democrat a mai precizat că s-a discutat şi despre necesitatea ca într-un timp foarte scurt legislaţia să fie pusă în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. „A fost şi o critică în raportul MCV, am discutat şi anul trecut despre acest lucru. Colegii noştri, liderii celor două grupuri parlamentare din Cameră şi din Senat, au acest mandat de la noi să înceapă discuţiile cu ceilalţi lideri de grup şi cu conducerile celor două camere ca legislaţia să fie pusă în acord cu deciziile Curţii Constituţionale”, a spus el.

„Am vorbit cu colegii de la Senat şi în cel mai scurt timp sperăm să se dea votul final pe legea iniţiată de un parlamentar PSD, legea privind impozitul specific în domeniile turism şi alimentaţie publică, o lege aşteptată de oamenii de afaceri din acest domenii, care va stimula foarte mult turismul”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis în 18 decembrie 2015 Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate, afirmând că acest proiect este binevenit, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”. Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus marţi la Senat mai multe amendamente la legea dării în plată în sensul în care de prevederile legii ar urma să beneficieze persoanele fizice casnice, amintește adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *