Skip to content
Alegeri Politică

Dragnea, o singură șansă pentru a scăpa de justiție: câștigarea alegerilor și a referendumului

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD Liviu Dragnea a aflat luni că s-a amânat decizia magistraților pentru 27 mai 2019, exact după ziua alegerilor. Această amânare nu este deloc întâmplătoare, ci din mai multe puncte de vedere este chiar benefică pentru scena politică.

Magistrații au ales să nu influențeze în niciun fel alegerile de pe 26 mai, pentru că o decizie în cazul lui Dragnea putea fi fost exploatată politic de PSD sau de opoziție. Situația rămâne în așteptare, dar Liviu Dragnea are misiunea să câștige alegerile și să-l bată pe Iohannis la referendum.

1. Victorie PSD la alegeri și referendum

Cu o victorie PSD la alegeri, Liviu Dragnea va fi principalul candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale. Pentru a pune presiune pe magistrați, și-ar putea face publice intențiile pentru prezidențiale chiar pe 27 mai, înainte să ajungă la instanță. Magistrații ar fi puși în situația de a decide situația penală a unui candidat la alegerile prezidențiale.

Liviu Dragnea ar putea să facă asta chiar dacă nu are șanse să câștige alegerile prezidențiale sau chiar dacă nu va intra niciodată în cursă. Este important să o spună și ulterior o va exploata politic. Ori judecătorii cedează la presiune, având un candidat la prezidențiale în fața lor, ori judecătorii îl condamnă și atunci Dragnea va spune că a primit sentința politic pentru că voia să candideze.

Jocurile acestea le-am mai văzut pe scena politică. Judecătorii au un alt mecanism, spre deosebire de procurori care pot scoate din curse electorale candidații și ulterior să aflăm că erau nevinovați. Dacă judecătorii nu vor fi 100% siguri de dosarul pregătit de procurori, nu vor dicta sentința în cazul lui Liviu Dragnea.

2. PSD pierde alegerile și referendumul

Lucrurile devin mai simple pentru judecătorii de la Înalta Curte și Dragnea poate să-și primească sentința. Oricum în acel moment, Dragnea va fi istorie în PSD și partidul se va debarasa imediat de el pentru a se reorganiza pentru alegerile prezidențiale. Va fi cu siguranță o lovitură de imagine, dar vor avea suficient timp să și-o spele.

Dacă pierde alegerile, Liviu Dragnea nu mai are cum să manipuleze opinia publică și va trebui să accepte orice sentință va primi. După cum s-a văzut și la procesul de luni, oamenii care i-au fost alături se îndepărtează de el și fiecare încearcă să-și salveze propria libertate.

3.  PSD câștigă alegerile, dar pierde referendumul

Va fi cea mai dificilă situație pentru judecători, deoarece vor simți presiunea partidului care a câștigat alegerile și totodată vor simți presiunea cetățenilor care au votat la referendum.

Nu va fi ușor pentru judecători să dicteze o sentință împotriva liderului PSD, mai ales că referendumul înseamnă un vot informal, care nu poate produce modificări în Constituție sau în legislație. Rezultatul referendumul nu poate fi aplicat și nici întrebările nu ar fi capabile să producă vreo schimbare, fiind foarte generale și ambigue.  

Justiția este independentă și va rămâne independentă orice se va întâmpla pe 26 sau 27 mai 2019. Deciziile instanței nu trebuie să afecteze rezultatul alegerilor sau scena politică. O astfel de implicare a judecătorilor în alegeri va destabiliza complet și ireversibil societatea, încât o parte dintre cetățeni își vor pierde încrederea în justiție.

Dar lupta nu e departe să se termine pe 27 mai 2019. Înalta Curte mai are de analizat dosarul lui Dragnea și, în același timp, este așteptată și o decizie a CCR în cazul completurilor specializate în cazurile de corupție. Liderul PSD are șanse mari să câștige la CCR, dar o decizie favorabilă la CCR l-ar scăpa imediat de dosarul de la Înalta Curte. Prin urmare, judecătorii constituționali au preferat să amâne până pe 5 iunie.

Judecătorii de la Înalta Curte vor ezita să dicteze sentința înainte să vadă decizia Curții Constituționale. Se pare că asistăm la un joc prin care magistrații celor două instituții așteaptă să vadă cine cedează primul sau se îndeamnă reciproc să se pronunțe în pragul alegerilor. Condamnarea lui Dragnea va fi cea mai importantă din ultimii ani din două motive: are șanse să candideze la prezidențiale și conduce partidul aflat la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *