Skip to content
Politică

Dragnea o trimite pe Rovana Plumb la CE. Socotelile cu Iohannis

http://inquamphotos.com/
" "

Rovana Plumb a devenit în ultima vreme cel mai bun aliat al lui Dragnea și este ministrul bun la toate, deși cifrele Executivului nu arată ca ar avea vreo pricepere la ceva. Dacă la început era văzută în tabăra lui Ponta, nu a avut o problemă să treacă imediat de partea lui Dragnea și chiar să-i ia apărarea baronului certat cu justiția. În 2012, Victor Ponta a fost cel care a adus-o în Guvern și i-a oferit Ministerul Mediului, capitol la care România stătatea foarte prost și stă și mai prost. Probabil diploma de iginer a recomandat-o pe Plumb pentru o astfel de funcție. Cum la fel și la Ministerul Muncii.

Fiind atât de bine pregătită, Rovana Plumb a început să viseze la funcția de comisar european, care se va decide după alegerile din luna mai. Cu Corina Crețu eliminată din partid și trimisă în tabăra lui Ponta, Plumb pare să aibă cale liberă spre nominalizare (cel puțin). Conflictele dintre Crețu și Dragnea au fost încă de la început vizibile și deschise, la fel cum prietenia dintre Plumb și Dragnea s-a înfiripat imediat, fiecare protejându-și propriile interese.

" "
" "

Cale liberă spre CE

Fără Adrian Țuțuianu în PSD, unul dintre cei mai mari critici ai lui Dragnea, Plumb a avut cale liberă spre șefia PSD Dâmbovița. Fără Crețu în PSD, Plumb fuge spre Comisia Europeană. Apoi, cel mai important aspect, este legată de Dragnea în dosarul „Belina”, unde momentan a scăpat de urmărirea penală cu ajutorul imunității parlamentare. Parlamentul a făcut scut în jurul ministrului Fondurilor Europene, așa cum și ea a sărit imediat să apere imaginea lui Dragnea.

Rovana Plumb nu a pierd vremea și a intrat deja în cursa internă pentru europarlamentare, alături de Claudiu Manda, un alt politician sprijinit de Dragnea. Numai că spre deosebire de Manda, Plumb are deja experiența de la Ministerul Fondurilor Europene, marele avantaj cu care va încerca să obțină nominalizarea pentru comisar european din partea României.

Zero performanță, mii de euro salariul

De asemenea, Plumb ne va vorbi și despre experiența ei în Parlamentul European, unde din 2007 și până în 2012 a fost europarlamentar din partea PSD. 5 ani fără niciun rezultat. Însă Marius Nica, fostul ei consilier din perioada 2008-2011, la Bruxelles, a primit o răsplată în 2015, când a ajuns ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta. Plumb l-a plimbat cu ea pe la Ministerul Mediului și Ministerul Muncii, unde l-a promovat în funcția de secretar general.

În ultimii ani știm cu toții că Rovana Plumb la conducerea Ministerului a fost un mare eșec, iar confirmările le-am primit de la Corina Crețu care a dezvăluit câte sute de milioane de Euro a pierdut țara noastră. De asemenea, România e pe ultimul loc în UE la cheltuirea fondurilor europene, potrivit comisarului european. Chiar dacă în trecut erau prietene și roiau în jurul fostului premier Adrian Năstase, când acesta avea frâiele țării, acum au ajuns să se atace reciproc. Numai că aceste atacuri scot la iveală și partea lor nevăzută, ambele venind din niște găști certate cu legea, după ce au protejat politicieni certați cu legea și au contribuit la atacuri împotriva statului de drept.

Socotelile pentru Comisia Europeană

După ce a fugit la partidul lui Ponta, Corina Crețu este aproape eliminată din socotelile pentru o nouă funcție de comisar european și doar lobby-ul din afara României o mai poate salva. Nici Iohannis nu ar rata o șansă să o ajute pe Crețu la Comisia Europeană dacă aceasta va reuși să mai slăbească PSD-ul și să aducă și alți oameni în partidul lui Ponta, însă o asociere Iohannis-Ponta nu va pica deloc bine înainte de prezidențiale, așa că președintele va căuta cu siguranță un nume în PNL. Pentru că nici liberalii nu mai sunt dispuși să garanteze pentru mofturile lui Iohannis, după ce Dacian Cioloș s-a dovedit a fi o mare dezamăgire. Nominalizarea pentru comisar european va fi un nou motiv de luptă între PSD și Iohannis pentru că va pica înainte de prezidențiale. În mod normal, Președintele și Guvernul vor trebui să ajungă la o înțelegere și să prezinte un singur nume. Dar va fi un război asemănător cu cel de la Statul Major și ambele tabere vor distruge șansele României să prindă un mandat important.

Rovana Plumb va avea tot sprijinul lui Dragnea, dar nu și sprijinul pesediștilor anti-Dragnea. Plumb nu este politicianul care poate să aplaneze conflictele. Nici poziționarea ei în partid nu o ajută în acest sens, fiind politicianul care și-a urmărit propriul interes și a părăsit imediat barca scufundată.

De cealaltă parte, Iohannis va respinge orice propunere a PSD-ului. Nu ar fi surprins să vedem Guvernul și Administrația Prezidențială cu propuneri separate și să avem un nou moment rușinos în Europa.  Mai presus decât acest război politic și de reglările de conturi dintre Dragnea și Iohannis, nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european ar fi un eșec al României. Nu are nici pregătirea și nici experiența pentru a ajuta Comisia Europeană.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *