Skip to content
Politică

Dragnea orchestrează un teatru politic suprarealist. Cine pe cine păcălește în telenovela “amnistiei și grațierii”

Inquam Photos

În uralele “activului de bază” Dragnea și-a confruntat la congresul de la sfârșitul anului trecut coșmarul ultimilor doi ani: ordonanța privind impunitatea în fața legii. Scăparea de pușcărie. Sau mai simplu, cum este ea cunoscuta în folclorul online, ordonanța de “amnistie și grațiere”. A vorbit serios Dragnea? 

El a spus așa: “Când se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere, e ca şi cum am vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă o folosim sau nu împotriva UE şi a lumii. Eu nu mă tem să folosesc aceste cuvinte”.

Chiar dacă nu se va numi așa, iar semantic ordonanța nu va conține nici măcar o aluzie la amnistie și grațiere, deznodământul așteptat și anunțat la congres de o mare parte din liderii PSD este unul singur: “eliberarea de dosare”.

Dar…

… au venit sărbătorile de iarnă, s-au dus sărbătorile de iarnă, iar premierul Dăncilă și ministrul Toader par că nu au de gând să îi dea satisfacție lui Dragnea, recte partidului. În două interviuri succesive premierul și ministrul Justiției au respins un asemenea proiect legislativ de “albire a dosarelor”. 

De două zile Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu, acompaniați de o galerie mai puțin vizibilă de PSD-isti l-au atacat la scenă deschisă pe ministrul Justiției Tudorel Toader. Ministrul este acuzat că temporizează chestiunile sensibile din Justiție, inclusiv ordonanța “amnistiei și grațierii” folosind glumițe în interviurile televizate. Toader s-a arătat într-adevăr extrem de relaxat în interviul dat Antenei 3 când a fost chestionat pe subiect. 

Codrin Ștefănescu a fost ca de obicei cel mai colțos. L-a amenințat încă o dată pe ministrul Justiție cu demiterea.

“Acum toată lumea așteaptă ca ministrul Justiției, conform promisiunilor noastre și conform programului de guvernare asumat și votat, să facă exact ce am stabilit noi și în CEx, și în Consiliul Național. Cu această ocazie, la dumneavoastră în emisiune, în direct fiind, îi reamintesc domnului ministru al Justiției că suntem în urmă și cu modificarea prin ordonanță a Codurilor, așa cum a spus Curtea Constituțională. Noi trebuia să facem chestia asta în decembrie, suntem deja la începutul lui ianuarie”a declarat proaspătul secretar general al PSD pe B1 TV, la Dosar de politician. 

Deci, locotenenții lui Dragnea fac scandal că premierul și ministrul Justiției nu rezolvă situația penalilor din partid, inclusiv cea a șefului. 

Ori cei doi au mințit grosier în direct la televizor și vor face modificarea Codului Penal pentru ca Dragnea să scape, ori totul este un scenariu care ține cald subiectul pentru ca Dragnea, și numai el, să își rezolve, pe canalele obscure din Justiție, propria situație penală complexă (dosare în instanța și anchete în curs).

Cheia, este oare de fapt ordonanța de desființare a abuzului în serviciu, pe care Toader nu o mai scrie, sau componenta completurilor de judecători care judeca dosarul lui Dragnea la Înalta Curte?  De aici și scandalul cu tragerea la sorți. Sau, și una, și alta? 

Ce joacă de fapt Dragnea? 

Cum vrea să scape?

Putem crede că Toader îl lasă pe Dragnea să riște sa meargă la pușcărie? Iar Dragnea să îl țină încă în Guvern conștient că Toader îl trage pe sfoară, acum când ticaie ceasul sentinței definitive. 

Dacă fetele și băieții din “brigada lui Cătălin Voicu” nu rezolvă cazul la completul de cinci judecători? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *