Skip to content
Politică

Dragnea, palmă grea pe obrazul lui Tăriceanu, via UDMR

agerpres.ro

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, i-a aplicat o palmă grea omologului din Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Călin Popescu-Tăriceanu, via Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

S-a întâmplat sâmbătă, când Dragnea a fost prezent la Congresul UDMR, în condițiile în care baronul de Teleorman nu se obosise să facă același lucru la sfârșitul lunii aprilie, când ALDE avusese un eveniment similar. Amintim că în acea perioadă Tăriceanu a bâiguit o scuză subțire, ca să nu iasă chiar 100% șifonat din umilința pe care i-o cauzase Dragnea: „Cred că trebuie să ţineţi cont că toţi avem un program foarte, foarte încărcat care este marcat de angajamentele pe care ni le-am luat şi în acest fel trebuie intrepretat şi nici într-un alt fel”.

De altfel, redacția PSnews.ro a scris în acea perioadă despre relațiile din ce în ce mai reci dintre social-democrați și liberal-conservatori, cei din ALDE fiind nemulțumiți că PSD-iștii îi tratează ca pe a 15-a spiță de la roată.

CITIȚI ȘI: Cu ochii pe marea felie: Tăriceanu și Dragnea, deja în jocul prezidențialelor EXCLUSIV

În altă ordine de idei, la Congresul UDMR de sâmbătă, liderul PSD a evocat buna colaborare cu partidul lui Kelemen Hunor și a trecut în revistă câteva dintre principalele obiective ale programului de guvernare. Printre acestea a făcut referire și la intenția construirii unei autostrăzi care va trece prin Harghita și Covasna, construcție care va contribui la îmbunătățirea relațiilor cu comunitatea maghiară.

Referindu-se la sistemul de educație, Liviu Dragnea și-a exprimat părerea că toți copiii maghiari ar trebui îndemnați să învețe și limba română, pentru că un loc de muncă din România este mult mai aproape de casă decât un loc în Ungaria, potrivit unui comunicat al UDMR trimis redacției PSnews.ro.

De asemenea, Liviu Dragnea a vorbit despre participarea UDMR (care susține în Parlament coaliția PSD-ALDE) la cele mai importante programe de guvernare și și-a exprimat speranța legată de continuarea și întărirea acestei colaborări pe termen lung.

Președintele PSD a vorbit și despre evenimentele dedicate centenarului Marii Uniri de la 1918 și a subliniat că, dincolo de rănile istoriei, românii și maghiarii au o istorie comună. Potrivit șefului social-democraților, chiar dacă politica învrăjbește, este necesar un dialog care să ducă la rezolvarea tuturor divergențelor, pentru că dezbinarea poate duce la pierderea a tot ceea ce românii și maghiarii au construit împreună.

Nu în ultimul rând, președintele Camerei Deputaților și-a exprimat convingerea că liderii politici vor avea înțelepciunea necesară și vor găsi soluții care să le unească interesele, el însuși exprimându-și „toată deschiderea” în acest sens.

În schimb, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a știut să păstreze paritatea și le-a transmis UDMR-iștilor un mesaj video, la fel cum oamenii lui Kelemen Hunor făcuseră cu ocazia Congresului ALDE.

Concret, Tăriceanu a evocat colaborarea fructuoasă avută până acum cu UDMR (conform altui comunicat al maghiarilor remis PSnews.ro): „În politică, cuvântul dat este de multe ori cuvânt uitat a doua zi. Nu și pentru liderii UDMR. Pentru ei cuvântul dat este întotdeauna și respectat. Îmi aduc aminte de colaborarea fructuoasă pe care am avut-o cu UDMR atunci când eram prim-ministru. O colaborare utilă pentru societatea românească și pentru comunitatea maghiară. Știu că în aceste zile priviți spre lucruri pozitive din trecut, dar și spre proiectele pentru viitor. Ce este bun pentru România este bun pentru toate comunitățile, indiferent de etnie. Avem din acest punct de vedere cel puțin un obiectiv major în comun: susținerea tinerilor. Vreau să îi convingem pe tineri să 2 rămână în țară pentru a construi un viitor mai bun pentru ei și pentru România. Vreau ca tineri să cunoască provocarea de a demara o afacere, mândria de a-și construi o carieră, bucuria de a întemeia o familie. Vreau ca ei să contribuie la dezvoltarea comunităților în care trăiesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *