Skip to content
Politică

Dragnea, pe punctul de a fi sacrificat de baroni. 10 organizații îi pregătesc mazilirea EXCLUSIV SURSE

antena3.ro

Mircea Geoană a picat din fruntea PSD la sfârșitul unei toamne încinse din punct de vedere electoral. Victor Ponta a picat sub tăișul cuțitului lui Dragnea într-o toamnă de convulsii sociale, cauzate mai mult de tupeul vicepremierului său UNPR-ist, Gabriel Oprea, și de dovada unui sistem administrativ corupt până la cel mai mărunt funcționar dintr-o primărie de sector, decât de vreo gafă majoră comisă în actul de guvernare.

Toamna lui 2017 nu anunță nici ea un moment de stabilitate pentru omul care s-a așezat în fruntea PSD, după cum au declarat pentru PSnews.ro surse din interiorul partidului.

Menținut în fruntea partidului de către gruparea de baroni strânsă în jurul său, Liviu Dragnea riscă să dispară din peisaj în mai puțin de două luni, dacă nu reușește să livreze cel mai important punct din programul de guvernare: cel legat de modificarea legilor Justiției, în vederea dezincriminării unor fapte incluse în actualul Cod Penal, susțin sursele PSnews.ro.

Pentru moment, Dragnea încă poate miza pe sprijinul baronilor Marian Oprișan, Paul Stănescu și Niculae Bădălău – ultimul cu anumite semne de întrebare, legate de interesul său de a extinde cât mai mult zona pe care activează anumite firme de casă din județul Giurgiu. Totuși, liniștea de acum din PSD amenință să fie spulberată începând cu debutul noii sesiuni parlamentare.

Misterul unei posibile revolte în interiorul PSD nu mai este legat strict de grupul rebelilor propuși spre mazilire, după momentul răfuielii dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, ci de incapacitatea liderului PSD de a asigura protecția în fața organelor de anchetă judiciară pentru unii baroni roșii.

Practic, în acest moment, soarta lui Dragnea atârnă de abilitatea lui Tudorel Toader de a trece un proiect de reformă în Justiție, care să alunge zgomotul de cătușe de la ușile baronilor penali ai PSD, iar unul dintre aceștia i-a dat deja șefului din Kiseleff luna octombrie ca termen-limită.

Concret, sursele PSnews.ro arată că, în afară de Toader, nu mai sunt multe persoane care să știe forma scrisă a proiectelor de legi ale justiției, iar asta nemulțumește unele personaje puternice din partid. Mai mult: din informațiile noastre, există un astfel de lider zonal care a strâns deja 10 organizații pe care le va asmuți împotriva lui Liviu Dragnea în luna octombrie, dacă forma legilor Justiției nu îi va conveni.

Cu toate acestea, trebuie să precizăm că nu este vorba despre o ruptură în partid, ci strict despre o debarcare a lui Dragnea. Oricum: până una-alta, Toader pare să nu fi reușit prea multe cu proiectele lui de legi, având în vedere că nu a atacat cea mai importantă problemă: grațierea, care să rezolve supraaglomerarea din închisori.

Forma scrisă a proiectelor de legi ale Justiției pare într-adevăr un mister, Tudorel Toader expediind chiar și către CSM o biată formă în Power Point a modificărilor pe care se bazează reforma sistemului.

Același Toader s-a angajat să introducă în luna septembrie în Parlament proiectele legilor Justiției, dar termenul ar putea fi amânat, în contextul reacției de protest a procurorilor și a presiunii pe care amenință să o exercite societatea civilă. Iar o eventuală revenire asupra proiectelor de legi ale lui Tudorel Toader ar putea însemna sfârșitul carierei de lider de partid a lui Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *