Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut joi seară primele declarații despre conflictul dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, precum și despre memorandumul pentru mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
În legătură cu primul subiect, șeful Camerei Deputaților a afirmat că nu vede niciun motiv pentru demisia Vioricăi Dăncilă din funcția de prim-ministru.
„Eu, personal, n-am văzut și nu văd niciun motiv serios pentru care președintele să-i ceară demisia doamnei prim-ministru, pentru că, pe de o parte:, nu există un conflict între Guvern și BNR, iar pe de altă parte faptul că merge într-o vizită externă eu cred că e de bine, nu e de rău. Nu cred că în România trebuie să se instaleze un regim ca înainte de 1989, în care să nu ai voie să părăsești țara fără aprobarea cuiva”, a afirmat Dragnea la Parlament, după întâlnirea cu Mugur Isărescu.
În continuare, Liviu Dragnea a dat asigurări că el, Dăncilă și miniștrii vor participa la festivitățile de la Cotroceni, cu ocazia Zilei Europei (9 mai).
„Eu voi confirma participarea la acest eveniment la Cotroceni. Doamna premier mi-a spus acum că și dumneaei împreună cu miniștrii vor onora această invitație. Noi n-am susținut și nu vrem să încurajăm escaladarea acestui conflict. Dacă domnului președinte o să-i treacă supărarea, noi o să găsim căi de comunicare. Dacă nu, noi o să ne vedem de treabă mai departe”, a punctat PSD-istul-șef.
În legătură cu memorandumul legat de ambasadă, președintele Partidului Social Democrat a amintit că Executivul are atribuții în materie de politică externă.
„În Constituție (dacă o citim cu atenție), este printre altele și un articol foarte important, în care se spune că Guvernul are atribuții de politică externă și internă în limitele stabilite de Parlament. Deci nu poți să spui că Guvernul, în ansamblu, și Ministerul de Externe, în particular, nu ar avea atribuții. Nu trebuie să ia premierul mandat de la președinte pentru a merge. Eventual, dacă este o chestiune foarte importantă, poate să ceară mandat de la Parlament. Ar fi bine să vedem dacă și ceilalți care merg în afara țării și-au luat mandat sau cu cine s-au consultat – la Bruxelles, de exemplu. Memorandumul se referă la un subiect foarte important: POSIBILA mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Memorandumul stabilește că vor începe niște consultări. Asta nu poate atrage o acuzație că cineva nu a fost consultat și că au existat niște discuții fără mandat”, a detaliat președintele Partidului Social Democrat.