Skip to content
Video

Dragnea sau Tudose? Bușoi disecă fără menajamente remanierea. Totuși, există o speranță EXCLUSIV

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi (vicepreședinte al Partidului Național Liberal) a fost vineri invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro.

Președintele PNL București a vorbit în termeni duri despre recenta remaniere guvernamentală, criticând PSD-ul pentru ignorarea propriilor promisiuni din campania electorală.

„A fost doar o chestiune de luptă internă, de centre de putere, de influență în interiorul Partidului Social Democrat. Dacă ar fi existat o dezbatere pe teme legate de guvernare (de exemplu: vor sau nu vor să introducă split TVA, în ciuda multor semnale foarte clare dinspre mediul de afaceri, că este o măsură care va dezechilibra mai ales întreprinderile mici și mijlocii; sau să zicem că cei din PSD nu se înțelegeau ce e mai important pentru România: să crească salariile sau să investească în proiecte publice care apoi vor genera valoare adăugată etc.), aș fi fost cu siguranță mult mai deschis că trebuie să existe o astfel de discuție internă într-un partid de guvernare. Din păcate, toată bătălia internă nu a fost pe chestiuni care țin de agenda românilor (de buna guvernare), ci doar pe lupta de putere între președintele partidului și premierul Mihai Tudose”, a afirmat Bușoi.

Cu toate acestea, Cristian Bușoi a reclamat că, dintre prim-ministrul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, cel din urmă a fost mai nerezonabil, prin „pretenția de a controla tot ceea ce se întâmplă în România”. În același context, eurodeputatul a opinat că problemele penale ale miniștrilor remaniați afectau imaginea României la Bruxelles.

Sigur că, între cele două poziții, mult mai nerezonabilă a fost poziția lui Liviu Dragnea, care pe de o parte are pretenția de a controla tot ceea ce se întâmplă în România, inclusiv activitatea Executivului – lucru imposibil din punct de vedere constituțional și legal: nici în calitate de președinte al partidului, nici în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Așa cum a apăra miniștrii care au în acest moment o problemă legată de chestiuni de natură penală iarăși nu era un lucru care să fie în beneficiul României și mai ales al imaginii României în interiorul Uniunii Europene. Dar nu aș găsi o tabără bună și o tabără rea în interiorul PSD. Din păcate pentru România și pentru români, acest partid dovedește că a ajuns la guvernare înșelând încrederea românilor. Și cred că milioanele de români care și-au pus speranța că partidul acesta va face ceva pentru ei nu-și imaginau că primele 10 luni de guvernare vor însemna doar o luptă nesfârșită pentru putere, doar mobilizarea în a-și numi oameni în funcțiile importante din statul român și – sigur – încercările de a modifica anumite legi din domeniul justiției, fără a face cu adevărat o dezbatere și o consultare a celor direct implicați în acest domeniu. Așa cum cred că nici cei mai înfocați susținători ai Partidului Social Democrat nu pot înțelege cum un partid ce ajunge la putere cu aproape cel mai bun scor de după 1990 (cel puțin după 1992 sigur), la trei luni de zile își demite prin moțiune de cenzură propriul prim-ministru (premieră în Uniunea Europeană) și la alte câteva luni pune iarăși în discuție guvernarea și miniștrii”, a detaliat Bușoi.

Întrebat dacă acum polul de putere s-a mutat de la Dragnea la Tudose, PNL-istul a răspuns: „În mod evident, un câștigător moral al acestor zile este premierul Tudose, dar vorbim de o bătălie care nu pornește de la niște principii, de la niște măsuri care trebuie luate în interesul românilor și pentru România. Nu vorbim de divergențe pe politici de guvernare, pe chestiuni legislative relevante pentru români, ci vorbim pur și simplu de lupta pentru putere în interiorul PSD”.

Solicitat să comenteze noile numiri (Marius Nica în locul Rovanei Plumb la Fonduri Europene, Paul Stănescu la Dezvoltare Regională în locul lui Sevil Shhaideh, respectiv Felix Stroe în locul lui Răzvan Cuc la Transporturi), Cristian Bușoi și-a exprimat reticența.

„Sunt reticent la orice numire face Partidul Social Democrat, pentru că până acum nu ne-a dat nicio garanție că are responsabilitate în a selecta persoanele care pot cu adevărat să facă performanță într-o anumită zonă ministerială. Dar, având această rezervă (datorată felului în care acționează pe scena politică Partidul Social Democrat), n-aș vrea să fac foarte multe aprecieri despre niște persoane care nu sunt foarte cunoscute și despre a căror capacitate managerială și de lideri în acest moment nu avem foarte multe date. Cred că o primă evaluare o putem face abia după ce ascultăm ce au de gând să facă la audierile din Parlament, dacă nu vor fi și acestea cumva mimate; dacă vor exista aceste audieri – pentru că remanierea se poate face în mod evident și fără acest lucru. Dar, dacă nu vor fi audieri formale, cel puțin la primele declarații de intenție le vor face fie în fața comisiilor din Parlament, fie în spațiul public”, a spus liberalul.

Totuși, europarlamentarul PNL a vorbit în termeni favorabili despre Marius Nica, în condițiile în care acesta a arătat ce poate la Fonduri Europene în guvernul Victor Ponta.

„Singura persoană pe care o cunosc și cred că este o persoană potrivită (tocmai pentru că nu este un om politic și nu face parte din Partidul Social Democrat) este noul ministru al Fondurilor Europene. În calitate de europarlamentar, sunt foarte interesat ca acest domeniu să fie cât mai puțin politizat și să reușim să avem capacitatea de a atrage bani europeni în România. Pentru că acești bani nu vor fi doar pentru partidul de guvernământ; vor fi pentru toată administrația publică locală, vor fi pentru actori din mediul privat și de ele vor beneficia toți românii. Așa încât cred că aceasta pare a fi în acest moment o decizie bună. Altfel, la cum ne-a obișnuit Partidul Social Democrat în aceste 10 luni de guvernare, ei sunt departe nu doar de ceea ce au promis în campania electorală, ci și de ceea ce ar trebui să fie o bună guvernare pentru România”, a zis Bușoi.

Totuși, Cristian Bușoi a atras atenția că actuala guvernare PSD-ALDE mai are de soluționat o mulțime de probleme. În același context, șeful PNL București și-a exprimat nemulțumirea față de încercările PSD-ului de a politiza diverse instituții publice.

„S-a rezolvat o problemă punctuală, dar și aceasta putea fi rezolvată cu mai puține costuri de imagine pentru România (pentru că despre costurile de imagine ale PSD nu țin neapărat să fiu preocupat), dacă aceste demisii – așa cum spuneau aseară președintele partidului și premierul – ar fi venit imediat după ce s-a început o acțiune împotriva cel puțin a doamnelor ministru. Dar, în condițiile în care acest lucru s-a întâmplat abia după o reglare de conturi internă în Partidul Social Democrat, cred că nu a rezolvat cu adevărat nimic.

Și oricum: dincolo de arhitectura guvernului (cine unde este ministru), ceea ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu există o viziune despre viitorul României: nu există o viziune a guvernării, nu există niște lucruri pozitive pe care le pot remarca. Văd doar o încercare de a acapara sfere de putere și sfere de influență și cele mai bune exemple sunt ANCOM, Curtea de Conturi, dar și alte instituții (TVR, Radioul) – acolo unde Partidul Social Democrat a folosit orice prilej pentru a instala oameni apropiați. Nu mai spun de funcțiile politizate, de secretari de stat, directori de agenții sau reprezentanți ai Guvernului în teritoriu!

Văd o încercare de a crește salariile în anumite zone, dar fără o creștere economică și o creștere a productivității în spate, cu riscul de a dezechilibra economia, de a duce către inflație, către creșterea costurilor de creditare (celebra discuție legată de ROBOR) și către devalorizarea monedei naționale, și văd din ce în ce mai puțină credibilitate a României în fața unor creditori internaționali, prin felul în care s-a comportat în retorică, în comunicarea publică, dar și în acțiune acest guvern”, a încheiat vicepreședintele PNL.

Puteți urmări secvența de la început până la momentul 10:15:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *