Skip to content
Politică

Dragnea se vrea reconfirmat ȘEF ABSOLUT prin Congres! DEDESUBTURILE afacerii EXCLUSIV

Liviu Dragnea ia în calcul tranșarea luptelor pentru putere de la vârful PSD prin convocarea unui Congres extraordinar, preferabil până în luna martie, în cadrul căruia să-și forțeze reconfirmarea la cârma partidului celor trei trandafiri, cu largul aport al baronilor fideli.

Potrivit surselor PSnews.ro, Liviu Dragnea (vârf de lance al mutilării legilor Justiției, infractor condamnat definitiv și judecat în alte două dosare) intenționează să se ”relegitimeze” politic, prin votul propriului partid, pentru a transmite un semnal de forță, atât pe plan intern cât și extren. Cu toate acestea, Dragnea încă ezită să apuce ”calea” Congresului și să-și depună mandatul, fie doar și pentru câteva ore, întrucât această soluție a fost invocată obsesiv și de contestatarii săi (printre care Victor Ponta și Adrian Năstase), iar șeful PSD e conștient că trădarea baronilor survine, de regulă, în ultimul moment, așa cum s-a întâmplat și în cazurile Iliescu, Năstase sau Ponta, maziliți în urma unor comploturi-fulger.

Tel Drum îi leagă pe baroni de Dragnea

De principiu, Dragnea mizează pe faptul că cei mai importanți baroni (în special cei care au fost angrenați în controversatele contracte Tel Drum și se află în colimatorul DNA) vor face totul pentru a-l vota din nou șef de partid. Altminteri, aceștia nu ar mai deține nici cea mai mică garanție că noile legi ale Justiției vor fi promovate și impuse, cu aceeași abnegație, de oricare alt lider al PSD. Cu atât mai mult cu cât, după mutilarea legilor în Parlament, adevăratul război abia acum va începe, odată cu intrarea activă a lui Klaus Iohannis în scenă, alături de numeroși ambasadori, oficiali ai SUA și ai Bruxelles-ului.

O reconfirmare care să dea bine la Bruxelles

Tocmai de aceea, Dragnea ia în calcul organizarea Congresului într-un viitor apropiat – în contextul în care problemele sale cu justiția se adâncesc rapid, iar rejudecarea speței ”Bombonica” nu îi oferă decât câteva luni de ”liniște” –, plănuind să se reînscăuneze până la începutul lui martie, când Consiliul Europei (via Grupul de state împotriva corupției – GRECO) va analiza noua formă a legilor Justiției (care deja a scandalizat cele mai importante cancelarii ale UE). Sigur, eventuala degenerare a războiului de uzură cu premierul Mihai Tudose poate modifica în mod decisiv strategiile lui Dragnea.

Tudose vrea să o remanieze pe Carmen Dan

Potrivit surselor PSnews.ro, Dragnea pune la cale o așa-zisă evaluare a Guvernului, în lunile ianuarie și februarie, care nu este exclus să se soldeze cu o serie de remanieri, în funcție de solicitările diverselor tabere – Florian Bodog, Felix Stroe și Liviu Pop sunt principalii demnitari vizați. De fapt, aceste debarcări au fost solicitate în mod repetat de numărul doi din PSD, Niculae Bădălău, iar  punerea lor în practică i-ar da posibilitatea lui Dragnea să ajungă la un armistițiu conjunctural cu tabăra baronului de Giurgiu. De asemenea, șeful PSD vrea să-și lărgească inflența în Guvern, dar situația este departe de a se tranșa, întrucât, potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose solicită în mod insistent remanierea ministrului Internelor, Carmen Dan, care (după mazilirea vicepremierului Sevil Shhaideh) este principalul om de încredere plasat de Dragnea în Executiv. 

Avertismentul lui Năstase: ”Congresul trebuie să stabilească un prezidențiabil”

Invitat la TVR cu doar câteva zile înaintea Crăciunului, ex-premierul PSD Adrian Năstase a cerut și el convocarea Congresului extraordinar. “Partidul are nevoie de un Congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Congresul ar trebui să stabilească în primul rând candidatul la prezidențiale. Este nevoie ca oamenii din partid să se strângă și să stabilească o nouă strategie, după ce timp de un an de zile ne-au făcut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai puțin pricepute”, a spus Adrian Năstase. Vă reamintim că ”tradiția” FSN-PDSR-PSD prevede ca președintele partidului să fie și candidatul pentru Cotroceni. În această ordine de idei, scenariul potrivit căruia infractorul condamnat Liviu Dragnea (trimis în judecată în alte două dosare) ar putea deveni, în 2019, prezidențiabilul PSD, este de-a dreptul fantasmagoric, din rațiuni pe care oricine le poate înțelege. Pe de altă parte, potrivit celor mai recente sondaje, singura ”soluție” social-democrată pentru Cotroceni este Gabriela Firea (și ea cotată cu a doua șansă). De altfel, primarul Bucureștiului se află în cărți pentru o eventuală alternativă post-Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *