Skip to content
Politică

Dragnea și-a luat deja vitamina D: PSD ia mai mulți bani în 2019 decât DNA și DIICOT

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus luni, la comisiile de specialitate ale Parlamentului, amendamentul privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru programele privind vitamina D şi markeri tumorali, cu diminuarea bugetului SRI.

Dragnea a fost foarte vocal, după publicarea proiectului de buget pe 2019, solicitând în mai multe rânduri lui Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, să nu majoreze alocările către serviciile secrete.

Conform bugetului pe 2019 adoptat vineri de Guvern, bugetele tuturor celor 4 servicii de informații ale României cresc anul acesta, în comparație cu execuția preliminată pe 2018.

Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS și SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creștere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.

În același timp, creditele bugetare ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) consemnează o tăiere cu 6%, de la o execuție preliminată pe 2018 de 185 milioane lei la o alocare de 174 milioane lei anul acesta. Anul trecut, bugetul DNA a crescut cu aproape 10% față de 2017.

Bugetul DIICOT suferă o tăiere și mai drastică anul acesta, de 13,42% față de execuția preliminată pe 2018, respectiv de la 183,89 la 159,21 milioane lei. Asta după ce, anul trecut comparativ cu 2017, cheltuielile DIICOT au crescut cu 11,6%.

Până să finanțeze programul care oferă vitamina D pentru copii, bugetul PSD pentru 2019 a oferit însă vitamine partidelor, în condițiile în care procentul din PIB în limita căruia este permisă alocarea de subvenții formațiunilor politice a fost ridicat la limita maximă permisă de lege, 0,04%, în comparație cu 0,02%, cât a fost anul trecut.

În consecință, partidele primesc de 2,4 ori mai mulți bani decât anul trecut, subvențiile ridicându-se la suma de 409 milioane lei.

Doar PSD va primi peste 200 de milioane lei, mai mult decât bugetul anual al unor instituții fundamentale în lupta împotriva corupției, precum DNA și DIICOT.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *