Skip to content
Politică

Dragnea și Tăriceanu încep evaluarea miniștrilor, dar remanierea rămâne subiect tabu

cotidianul.ro

Președintele PSD a anunțat că va demara operațiunea de evaluare a miniștrilor din guvernul Grindeanu, alături de partenerii de coaliție de la ALDE, dar subiectul remanierii rămâne deocamdată unul închis, în contextul în care premierul PSD Sorin Grindeanu refuză să facă schimbări în rândul membrilor cabinetului.

În spatele încrâncenării pe care o manifestă cei doi președinți de partid și a opoziției lui Sorin Grindeanu se ascunde cea mai puternică încleștare de forțe din România ultimilor ani, având ca miză acapararea puterii în interorul PSD.

Încercările lui Dragnea de a-și spăla imaginea de condamnat și cele ale lui Tăriceanu de a scăpa din chingile anchetelor DNA par pentru moment blocate de opoziția manifestată de Grindeanu și ministrul Justiției, Tudorel Toader, un personaj adus în prim plan de ALDE.

Potrivit unor surse din PSD, miniştrii vizaţi de Dragnea sunt: Viorel Ştefan ( Finanţe), Florian Bodog (Sănătate), Pavel Năstase (Educaţie) şi Gabriel Leş (Apărare). Pe lista neagră mai sunt şi doi miniştri ALDE: Tudorel Toader (Justiţie) şi Toma Petcu (Energie). Motivul oficial al remanierii este proasta comunicare, după cum relatează cotidianul Adevărul.

În realitate, fiecare din cei menționați a reușit să sară peste ordinele lui Dragnea, ultimele isprăvi fiind cele ale lui Viorel Ștefan, care a anuțat o diminuare a bugetului propus de PSD pentru creșterile salariale din sistemul de stat de anul acesta și de anul viitor, și ale lui Tudorel Toader, care a ținut  să nu introducă în noul proiect al codurilor penale un prag de prejudiciu în definirea abuzului în serviciu, fapt în măsură să îl perpelească la foc mic pe Dragnea, acuzat de instigare la abuz într-un dosar aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La șase luni de la preluarea guvernării, alianța PSD-ALDE nu pare să fi demonstrat că poate impune un ritm rapid de adaptare la realitatea socio-economică din țară, în multe cazuri deciziile luate până acum fiind criticate de analiști, în vreme ce programul de guvernare asumat tinde să bată pasul pe loc, chiar și în lipsa unei opoziții puternice în Parlament.

Pentru moment, varianta unei remanieri guvernamentale rămâne doar un joc de imagine pe care îl practică atât deținătorul puterii din PSD, cât și challengerul acestuia, poziționat în scaunul de la Palatul Victoria.

O eventuală cerere de înlocuire a unor miniștri ar putea veni din partea liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pus în situația de a-și dovedi fidelitatea față de partenerul dominant din coaliție, dar varianta unei remanieri de vară care să includă înlocuirea miniștrilor PSD neagreați de Dragnea rămâne improbabilă.

Chiar și pe fondul unui picaj accentuat în sondajele de opniei, Liviu Dragnea poate folosi formula actualului guvern pentru a trece de sezonul estival, moment în care atenția publicului asupra subiectelor politice se diminuează seminificativ.

Astfel, Dragnea își poate salva o parte din muniție pentru perioada toamnă-iarnă, când, pe fondul unor eventuale nemulțumiri sociale, s-ar putea debarasa atât de miniștrii incomozi, cât și de premier, sub pretextul ratării obiectivelor stabilite în programul de guvernare.

În același timp, Grindeanu mizează pe o perioadă de liniște, în care activitatea guvernului să nu fie tulburată atât de des de imixtiunile șefului de partid, în același timp, așteptând și clarificarea situației juridice a lui Dragnea pentru a-și adapta strategia în mod corespunzător.

În momentul de față, o decapitare a guvernului ar presupune un risc enorm pentru PSD, care ar amenința să se transforme într-o criză politică de vară, în contextul în care Dragnea nu poate miza pe sprijinul președintelui Iohannis în instalarea unui guvern-marionetă la Palatul Victoriei.

„Ştie şi Dragnea că dacă noi singuri îl trântim pe Grindeanu, iar stă la mâna preşedintelui. Şi dacă imediat după ce am câştigat alegerile a fost atât de greu să punem un premier, vă daţi seama ce-ar însemna asta acum”, a comentat o sursă din PSD pentru Adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *