Skip to content
Politică

Dragnea și Tudose, opinii diferite despre ordonanțele pentru FSDI și ELCEN

ziare.com

Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), dă înapoi în privința sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților care fusese anunțată pentru 2 august. În această ședință, Dragnea își dorește tranșarea subiectelor pensiilor speciale, a Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții (FSDI) și a companiei ELCEN (Electrocentrale București).

„Aveţi o informaţie parţial greşită. Noi am trimis nişte SMS-uri că este posibil să se convoace Parlamentul“, a afirmat Liviu Dragnea. anterior, ziariștii acreditați la Camera Deputaților primiseră un comunicat potrivit căruia Biroul Permanent este convocat pentru 2 august, informează România Liberă.

”Pe ordinea de zi se află scrisoarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care se solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2 — 4 august”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaților. Ulterior, după declarația de mai sus a șefului PSD, ziariștii acreditați la Camera Deputaților au primit un alt comunicat potrivit căruia ”ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților de miercuri, 2 august, de la ora 11.00, a fost reprogramată la o dată care va fi comunicată ulterior”, potrivit sursei citate.

Conducătorul PSD și prim-ministrul Mihai Tudose par să aibă opinii diferite privind unele teme de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Cu privire la pensiile speciale, Tudose acceptă planul lui Dragnea, însă este de părere că o ordonanță la subiect nu ar trebui dată ”peste noapte”. Premierul s-a abținut de la a numi o dată la care va fi discutat proiectatul act normativ. Fiind întrebat dacă OUG privind pensiile speciale va fi adoptată în această săptămână, Tudose a declarat: ”Cât de repede va fi o soluție bună”, conform sursei citate.

 

Dacă pe subiectul pensiilor cei doi lideri par să aibă același punct de vedere, cu mici diferențe, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) este incertă. Liviu Dragnea dorește adoptarea în această săptămână a unei OUG care să prevadă instituirea Fondului, însă Mihai Tudose a vorbit săptămâna trecută despre amânarea discutării subiectului privind FSDI cu o lună. ”Fondul Suveran de Investiții va ajunge în septembrie în Parlament. Așteptăm să ne vină de la Bruxelles toate aprobările posibile, inclusiv de la EUROSTAT (…) Va fi adoptat prin Parlament. De când știu subiectul, știu că numai așa a fost vorba, de adoptat în Parlament, este un lucru mult prea important”, a comunicat Tudose, potrivit sursei citate.

În schimb, premierul nu a vorbit niciodată despre o ordonanță de urgență care să treacă ELCEN în subordonarea Primăriei Capitalei, subiect abordat de Liviu Dragnea. ”Este posibil să avem o sesiune extraordinară. Pe baza sesiunii extraordinare, vom avem și noi o ședință de guvern pentru a rezolva situația ELCEN. Trebuie lege, pentru că nu putem modifica prin ordonanță, nu avem abilitatea. Trebuie să rezolvăm problema bucureștenilor, dacă așteptăm septembrie, s-ar putea să fie târziu pentru bucureșteni. ELCEN trebuie să treacă în administrarea Primăriei Capitalei, iar noi trebuie să fim de acord prin lege”, a spus Mihai Tudose săptămâna trecută.

De asemenea, pentru a-i convoca pe deputați în ședință de urgență în această săptămână, Liviu Dragnea trebuie să-i cheme, mai întâi, la București, din moment ce o parte a acestora se află în vacanțe în afara țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *