Skip to content
Opinii & Analize

Dragnea, “Spaima Constituției”: ori prostie, ori ticăloșie?

Pe un prost de rând și pe un ticălos așișderea, nu-i leagă multe, însă un lucru sigur au în comun: ambii pot face mult rău celor din jur. În vreme ce primul o face inconștient și convins că face bine, celălalt poate călca premeditat pe cadavre, cu o proiecție exactă a răului făcut. Iar dacă vreunul din ei ajunge, printr-o nefericire, să conducă destine, atunci de aici și până la Apocalipsă nu mai e decât un pas. Definițiile abstracte de mai sus nu trebuie privite în vreo incidență directă cu fauna politică mioritică, iar orice asemănare cu personaje din viața reală este pur întâmplatoare…

Dar dacă am amintit de Miorița, n-ar strica să revenim la oile noastre. Alea din Parlament, care de cele mai multe ori ridică mâna, fix după cum le dictează șeful și nicidecum conștiința. Luni dimineața, însă, minune mare, mioarele cu pricina au pus-o de-o Revoluție. Mai ales cele de la PSD, care trebuiau să vină în turmă și să voteze Legea privind majorarea salariilor. Adică proiectul cu care șeful cel mare, Liviu Dragnea, se împăunează de ceva vreme, aruncând nadă electorală poporului votant. A fost nevoie de un artificiu de prost gust și o numărătoare “a la Roberta Anastase” pentru ca legea cu pricina să mai facă un pas, imaginile de la fața locului arătând foarte clar lipsa cvorumului. Explicația pentru dezertarea armatei PSD-iste la un așa moment operativ e foarte simplă. Mulți dintre actualii parlamentari au fost zburați de pe viitoarele liste de către liderul teleormănean, care altfel nu găsea locuri eligibie pentru acoliți, febleți și obligații. Iar în semn de protest, garda veche a fost gata-gata să îi trântească legea.

Dar nu despre revolta care mocnește în PSD ar fi de discutat, căci acolo procesul lui Dragnea în dosarul Bombonica ar putea rezolva totul. Ci despre legile ticăloase fluturate pe sub nasul românilor. Legea care majorează salariile din Sănătate si Educație este fix una dintre ele. A fost băgată la înaintare pentru a scoate o rază de lumină pe strada acelor categorii sociale atât de văduvite în ultimii ani. Dar este de fapt praf în ochi. Aproape orice novice într-ale legislativului știe că este neconstituțional ca la mai puțin de 6 luni înainte de alegeri să dai legi care măresc salariile. Deci este imposibil de crezut că un raptor politic precum Liviu Dragnea a scăpat acest detaliu. Legea va pica din prima la Curtea Constituțională, pe acest motiv și probabil pe alte câteva în plus. Dar în mentalul colectiv nu va rămâne că Dragnea și ai lui au vrut să vândă o iluzie, ci că oamenilor chiar le pasă de popor. După principiul “Mulți văd, puțini pricep!”.

Ghidat și după sintagma “Uitarea este o binefacere a omenirii”, liderul din Teleorman speră că toate promisiunile sale aiuriste vor trece nevăzute. Speră că nimeni nu o să-l întrebe unde a îngropat proiectul autostrăzii București-Alexandria sau măreața ctitorie a unei hidrocentrale la Teleorman. Apropo de gogoșile sale, niciuna dintre grozăviile cu pricina nu am văzut să mai apară în programul PSD de guvernare. Poate s-au pierdut pe drum, la fel ca proiectul său de lege privind Regionalizarea, ale cărui articole, in corpore, au fost declarate neconstituționale. Şi pentru care, fără să fim subiectivi, liderul PSD cred că merită de departe apelativul “spaima Constituției”, o cărticică de căpătâi pe care Dragnea o călărește de câte ori are ocazia.

Pe final era să uit că, lipsit de modestie cum este, Liviu Dragnea tocmai i-a liniștit pe români, spunându-le că votând PSD vor avea un premier caracterizat drept “un domn care arată bine”. Unii răutăcioși s-au grăbit să afirme că Dragnea tocmai a dat știrea că nu va mai fi el premier. Personal sunt sceptic, știind cam cât de tare bălește la acea funcție. Şi ca să revenim la prima parte a prezentului text, cred că Liviu Dragnea nu poate fi suspectat de prostie. Despre altceva, însă, nu aș băga mâna-n foc…

4 comentarii la “Dragnea, “Spaima Constituției”: ori prostie, ori ticăloșie?

 1. „Aproape orice novice într-ale legislativului știe că este neconstituțional ca la mai puțin de 6 luni înainte de alegeri să dai legi care măresc salariile.”
  La care dintre articolele Constitutiei faceti referire??? Fiti, va rog, mai explicit!

  1. Săracul Dănuț scrie, scrie, scrie, dar nu prea citeste. Băiatul nu stie ca este vorba de a aproba sau nu, ori a fi amendată o ordonanță a Guvernului si nu de a promova un proiect de lege al Parlamentului (ordonanță 20 si apoi 43 neincadrandu-se nici ele in 180 de zile; acestea fiind date de Guvern și producând efecte.Asta nu a văzut și nici acum nu vede teligentul).Asta se intampla cu cei care scriu mai mult decat citesc, ajungând să se încadreze în zicerea „prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”. POATE O FACE INTENTIONAT ?!

  2. Nu prea stie ce spune. A preluat mecanic ce au zis altii (la fel de documentati in ale legilor). Constitutia nu are o asemenea interdictie. Se gaseste, in schimb,in art. 17 din Legea 69/2010 ( a rasponsabilitatii fiscla-bugetare) fiind o restrictionare pentru Guvern.
   Deci nici gand de neconstitutionalitate!

 2. Dragnea „tine cu poporu`ca sa nu rataceasca” si… urmeaza indemnu`de la 1848 a lui Simion Barnutiu ! Iar cel care „tine cu poporu`” nu poate fi in nici un caz nici prost, nici ticalos ! Mai degraba….invers !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *