Skip to content
Opinii

Dragnea, studiu de caz pentru profileri

Liviu Dragnea este din ce în ce mai nervos și deja arată că nici nu îi mai pasă dacă oamenii văd asta sau nu. Dacă acum câteva luni amenința ziariștii de la Rise Project cu Codul penal, acum a ajuns la amenințări tipice băieților de cartier. Cu cât trece timpul și realizează că vine verdictul în procesul penal pe care îl are, cu cât șansele de a scăpa de închisoare se diminuează, Dragnea pare că nu mai poate să își țină nervii în frâu. Se ceartă cu ziariștii, se ceartă cu deputații din propriul partid. Atunci când apare la televizor, putem vedea un om cu o figură extrem de încrâncenată, limbajul nonverbal trădează starea de surescitare în care se află. Pare un om care stă pe pastile de dimineața până seara.

Puterea corupe. Este greu să reziști sentimentului de putere, dacă nu ai un caracter puternic și o cultură solidă. Liviu Dragnea a avut aproape toată puterea după alegerile din 2016. Partidul era la picioarele lui. El își dădea acordul pentru orice funcție. Chiar dacă a avut un adversar în Iohannis și nu a putut să o numească pe Sevil Shhaideh, și-a ales oamenii pe care i-a vrut și i-a înscăunat în funcția de Prim-Ministru.

La acest factor, care poate modifica comportamentul unui om, adăugați și frica. Frica de pușcărie. Un om care a trăit ca un rege într-o casă imensă (apropos, și acesta este un element care vorbește mult despre psihologia lui Dragnea), care și-a permis orice în viața de zi cu zi, un bugetar care a condus un județ în care nimeni nu mișca fără aprobare de la stăpânire, nu poate accepta ușor că va pierde totul în urma unui proces.

Deja cred că Dragnea poate fi un subiect foarte bun pentru orice profiler. În politica din statele vestice, profilerii au locul lor în staff-urile partidelor. În cartea lui Pascal de Sutter, ”Acești nebuni care ne guvernează”, veți găsi lucruri interesante, analize de caz, mărturii ale unor profileri despre politicieni. Un singur aspect aș vrea să îl discut aici. Avantajul de a avea în echipă un profiler profesionist este dat de faptul că acesta poate să îți pună la îndemână un tablou al personalității adversarului, unde îi poți vedea exact vulnerabilitățile și devierile comportamentale. Pe baza acestor lucruri, poți să aproximezi foarte exact și reacțiile viitoare la anumite acțiuni.

Revenind la Liviu Dragnea, cred că în acest moment și ultimii apărători ai șefului PSD își pot da seama că acesta nu mai poate gestiona partidul. Cearta cu Ciolacu, reproșul că acesta se vede cu parlamentarii și coace planuri împotriva sa, par gesturi care arată că Dragnea nu mai are încredere în absolut nimeni. Pare același tip de comportament ca cel al lui Ceaușescu înainte de sinuciderea lui Milea. S-ar putea ca mai devreme decât ne așteptăm acesta să facă o mișcare irațională care să îl ducă la prăbușire. Tensiunea în care stă, stresul, neputința de a promova amnistia îl macină. Frica îl duce la gesturi extreme. Sfârșitul politic este deja inevitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *