După ce, săptămâni întregi, atât Victor Ponta, cât și apropiații lui au lăsat să se înțeleagă că o plecare a acestuia la PRU este doar o chestiune de timp, la sfârșitul acestei săptămâni a apărut pe surse informația că fostul premier rămâne în PSD și că va deschide lista de candidați a PSD Gorj.
Se pare că noul dosar de la DNA în care Victor Ponta este acuzat alături de Sebastian Ghiță de folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani i-a ajutat pe Liviu Dragnea și Victor Ponta să ajungă la un numitor comun.
Imediat după citarea lui Victor Ponta la DNA Ploiești și punerea sa sub acuzare, Liviu Dragnea și alți lideri din partid, i-au luat public apărarea lui Victor Ponta. Chiar mai mult decât atât, întrebat de jurnaliști dacă mai poate fostul premier să candideze pe listele PSD, Liviu Dragnea a declarat că „Victor Ponta este un caz special și CEx va trebui să ia o decizie. Punctul meu de vedere este că Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD. Asta va decide Comitetul Executiv, eu nu sunt un dictator. Sprijinul pentru Victor este foarte sincer.”
Conform surselor, Victor Ponta a fost cucerit de aceste declarații și este dispus să lase deoparte războiul tacit pe care îl pornise împotriva președintelui PSD, dar și să abandoneze proiectul PRU.
Dacă aceste informații se vor confirma, nu putem să nu ne întrebăm ce se află în spatele reconcilierii dintre fostul și actualul președinte PSD. Nu trebuie sa eliminăm din context
Faptul că Liviu Dragnea este la rândul său condamnat în dosarul Referendumul și cercetat penal într-un al doilea dosar, cel al soției sale. Dacă la prima vedere, pare că am avea de a face cu o solidaritate pesedista în fața asaltului DNA, răspunsul corect poate fi găsit vom pune corect întrebarea: care a fost implicarea lui Liviu Dragnea în campania electorală din 2012 ?
Să ne amintim:
În anul 2012, șeful de campanie al lui Victor Ponta a fost Liviu Dragnea și el era omul care decidea ce se face și se desface în campanie, cine vine alături de pesediști în campanie și unde se duc banii. Așadar, așa cum Ponta este beneficiarul banilor și vizitei lui Blair la București, la fel de corectă poate fi ipoteza în care Dragnea este decidentul care a autorizat toate mișcările menționate în referatul DNA.
Astfel, pare imposibil ca Dragnea, șeful de campanie a PSD –ului pentru cele două campanii din 2012 să nu fi fost informat asupra dedesubturile „mișcării Blair” sau să fi fost străin de felul în care s-au constituit listele pentru Parlament. Asta, în condițiile în care, comunicatul DNA arată negru pe alb că este vorba de un mecanism de partid, de o filieră internă de beneficii și datorii:
„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a lui Ghiţă Sebastian Aurelian, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian.”
Pe scurt: organizarea unei vizite și conferințe de asemenea amploare ce a avut ca scop evident câștigarea de capital electoral pentru Victor Ponta, nu se putea realiza fără ca Liviu Dragnea, șeful de campanie al lui Victor Ponta de la acea vreme, să nu fie implicat. Chiar dacă numele actualului președinte PSD nu apare în rechizitoriul procurorilor, putem să intuim faptul că, dacă Victor Ponta va începe să vorbească, nu va dura mult până nu se va ajunge și la Liviu Dragnea.
Toate acestea ne pot indica faptul că decăderea lui Victor Ponta este una accelerată chiar și pentru procurorii DNA, aparent el nefiind “peștele cel mare”, ci actualul președinte de partid, Liviu Dragnea.