Skip to content
Politică

Dragoș Paul Aligică: Rusia vrea să creeze în zonă un efect de bulgăre de zăpadă! EXCLUSIV INTERVIU

Reporter PSnews: D-le Aligică, în ultima vreme ați fost foarte critic cu privire la modul în care este reflectată în dezbaterea publică, problema Rusiei și a relației sale cu România. Puteți să elaborați obiectul criticii dv?

DPA: Rusia, printr-o combinație de ingeniozitate și noroc, a reușit să creeze recent o situație strategică aproape unică. A manufacturat, din aproape nimic, impresia că e un mare jucător, de mare influență internațională, în plină ofensivă. Între percepția internațională, indusă actualmente la scară planetară și realitatea economică, demografică și tehnologică rusească, e o prăpastie. Toate datele tehnice sunt lipsite de ambiguitate. Dar cum influența și puterea sunt în bună măsură o funcție psihologică și de percepție, momentan Rusia culege roadele uneia dintre cele mai spectaculoase manevre de propagandă, poziționare și dezinformare din istorie. Rusia joacă tare acum pe Teorema lui Thomas: lucrurile pe care oamenii le consideră reale, sunt reale în consecințele acțiunilor pe care oamenii le fac crezând în ele.

Psnews: Cum a reusit Rusia asta?

DPA: E o discuție separată cum Rusia a reușit asta și cum se face că establishmentul american mediatic și politic a jucat și continuă să joace cu totul bizar și inexplicabil rolul de cărăuș, pompă și validare a bulei de PR și imagine pe care Rusia o speculează, făcând minuni de prestidigita în arena internațională. Când se va scrie istoria acestui episod, va fi unul dintre cele mai jenante momente din întreaga evoluție politică a SUA, de la fondare până azi. Va fi un episod tragi-comic.

Dar nu aceasta este problema noastră. Americanii își vor reveni, odată ce isteria indusă mediatic împotriva noii administrații își va epuiza în mod natural cursul și energia. Ca români, problema noastră nu sunt ei. Oricum nu îi putem ajuta cu nimic. Problema noastră este cum răspundem provocărilor loco, create de noua situație. Adică: Cum facem să traversăm fără greșeli și pierderi mari, perioada până când bula de influență manufacturată de Rusia se va dezumfla, epuizând în mod natural efectul Thomas. Pentru că, ceea ce e artificial și creat pe percepția și eroarea adversarului nu poate dura indefinit. Mai devreme sau mai târziu, Rusia va gravita spre nivelul de influență justificată de nivelul ei tehnologic, economic și demografic real.

Reporter PSnews: Ceea ce spuneți presupune însă că, pentru o anumită perioadă, Rusia va avea o influență mult mai mare decât ar fi justificat. Ce e de făcut pe această perioadă?

(1)NU trebuie să ne lăsăm influențați, amăgiți și intimidați. Rusia NU are mai multă putere reală relativă acum, decât acum un an sau doi. Să stăm calmi. Au putere exact atât cât le dăm noi: fie (a) indirect, acceptând la vedere jocul percepției umflate, butaforiei de PR și poziționare fie (b) cedând și făcându-le loc direct oamenilor lor la masa deciziei naționale sau în structura economică, mediatică și politică a țării.

(2)Să fim conștienți că Rusia vrea să forțeze acum, cât are avantajul acestei imagini de avânt și influență cât mai multe aranjamente, renegocieri și ocupări de poziții. Ei știu că e o doar o chestiune de timp. Vor să ridice rapid de pe masa de joc tot ce se poate ridica (a) speculând adversari de bună credință, intimidați și buimăciți (să notăm aici ajutorul isteriilor mediatice occidentale) fie (b) profitând de climatul creat în țările ținta (prin slăbiciunea presei locale care preia și amplifica isteria occidentala) și activând agenții de influență și agenții acoperiți din politică.

Reporter PSnews: Așadar spuneți că ei vor îndemna să se deschidă sau să se încheie negocieri rapide, să determine mut, să inducă trenduri, acum și aici, în ideea că publicul buimăcit nu va pune întrebări serioase de ce și cum și de ce acum?

DPA: Exact. Să trecem la punctul trei. (3)Datorită punctului 2 de mai sus, orice mișcare rapidă de negociere cu Rusia, în perioada ce vine trebuie supravegheată și evaluată de zeci de ori, la rece, înainte de a fi făcută: “De ce vrem noi asta acum și aici? Care e urgența și ce ne aduce?”. Pericolul de a face un deal prost, sub impresia falsă de asimetrie masivă în negociere sau trend în creștere iminentă pentru ruși, este greu de supraestimat.”
(4) Sa fim conștienți că Rusia vrea sa creeze în zonă un efect de bulgăre de zăpadă. Azi Moldova, mâine Bulgaria, acum o înțelegere cu aia, apoi cu ceilalți, apoi arată altora înțelegerea cu aia, “vedeți, ăia au făcut înțelegerea, hai și voi repede că așa e trendul și pierdeți….” Rușii scot iepure după iepure din joben rapid, și buimăcesc pe toți în zonă. Toată lumea are impresia că nu știu ce mare tectonică geopolitica se întâmplă în zonă și tot slabul de înger (sau agentul rus sub acoperire) zice: “Gata, să sărim și noi în tren, că pleacă!”

Psnews: Iar dv spuneți că e fals: Geopolitic, în tectonica majoră încă nu s-a întâmplat nimic, dincolo de slăbiciunea și iresponsabilitatea fostei administrații SUA și a liderilor UE, care erau oricum date ale problemei nu de ieri, ci de ani buni.

DPA: Datele din teren asta spun. Să tragem însă o line practică sub cele de mai sus. Datorită tuturor celor de mai sus, presa națională trebuie sa fie mult mai inteligentă și responsabilă decât modelul setat acum de Centrala de Presă occidentală care, repetăm, scrie în acest moment un episod antologic de stupiditate indusă și manipulată de o putere străină. Cântând partitura Rusiei cu abandon, intra în manualele de studii de caz de propagandă și război informațional, pentru secolele ce vin. Noi nu ne putem permite astfel de lux iresponsabil. Presa românească trebuie să înțeleagă logica și natura fenomenelor cu care ne confruntăm. Publicul și diplomația românească trebuiesc protejate de efectele de contagiune psihologică create la nivel global de ruși și amplificate exponențial de aportul mass mediei occidentale. Privind la cele de mai sus avem acum instrumentele analitice necesare aprecierii poziției prudente în relația cu Rusia.

Reporter PSnews: Înțelegem foarte bine ce spuneți. În primul rând, ziceți următoarele: Când toată lumea vuiește de problema propagandei ruse și a infiltrării în mass media și textura socială și politică a influenței ruse, nu prea are sens să te grăbești să faci mari uverturi diplomatice sau să dai impresia că faci. Care e graba? De ce tocmai acum? Care e logica?

DPA: Exact: Vrei să sari în vagon? Care vagon? Unde duce? De ce să sari? Care sunt rațiunile strategice, economice și diplomatice? De ce acum? Ești conștient că alimentezi bulgărele de zăpada? Că nu faci decât să amplifici lanțul buimăcelii est europene în fața teatrului de umbre montat de ruși în regiune? N-ați observat cu cât apetit a trâmbițat lumii partea rusă aspectele discuțiilor cu dl Meleșcanu?! Să știe lumea că poate mai cade un domino. România, încrâncenata anti-rusă Românie, e pe cale de dezgheț! E plimbată vestea pe la toate cancelariile? E. Ce contează că bietul domn Meleșcanu nu a avut poate nici cea mai mică intenție. Că poate pentru dumnealui erau chestii normale, de rutină… Asta e.

Reporter PSnews: Deci dumneavoastră nu condamnați demersurile domnului Meleșcanu.

DPA: Nu condamn. Eram gata să o fac. Dar am realizat că, sincer, habar nu am ce e în mintea domnului Meleșcanu. Acum mă limitez doar să notez pericole iminente ce vin dintr-o anumită atmosferă creată de mass media și dintr-o anumită linie de conduită neglijentă într-un context international manipulat abil de Rusia. Plutește în aer acum în România acest abur cu Rusia și orientarea către Rusia. Cu Trump și Rusia si tot felul de speculații…O chestie atât de neclară, imprecisă, necugetată în implicații și asumpții…

Se creează  o stare de anticipare si ideea ca rezolvi ceva dacă te repezi cu capul inainte, speriat ca rămâi în urmă ….

Sa ne calmăm o secundă, in tot acest acest climat irational. Să nu uităm: Nu ești oricine. Ești România, membră UE și NATO! Cu un nivel și o calitate a vieții economice și politice evident superioare vecinilor de la rasărit, oricare ar fi ei… Ești membru al unor partenteriate care sunt cele mai puternice din istorie in domeniul lor: NATO este cea mai puternică aliantă militară din istroie totusi….UE este, in ciuda defectelor, o realizare majoră si o forta economică. Așadar, să negociezi presupune să te proiectezi ca atare, ca cineva, si să te pui întai de acord cu marii tăi aliați. Așa e corect și așa e ințelept. Nu mai esti România de la 1939 și nici aia de la 1991. Plus că să o spunem si pe asta: Romania poate trăi fară Rusia bine mersi. Daca ei ne-ar lasa in pace si ar inceta cu amenintarile, sicanele etc, românii ar uita si de existenta lor, acolo in universul lor. Economic, politic, cultural Romania poate tăi pana la urmă si fara Rusia….  Să nu cădem asadar asa usor pradă unor efecte psihologice ….

Reporter PSnews: Credeți că Trump se va înțelege cu Putin?

DPA: Sunt ințelegeri și ințelegeri. Am ajuns să vorbim și noi în dodii, ca la CNN…. În acest moment, probabilitatea ca Trump să facă o mare înțelegere (orice ar fi această mitică întelgere) cu Putin este mică și în scădere. Cum a zis chiar Trump, și dacă ar vrea și ar vedea că e un interes strategic al SUA în aceste negocieri, în noile condiții, el, Trump, tot nu prea are marje mari de negociere, dată fiind poziția presei și a democraților. Deci, e foarte probabil ca o structură asemanatoare cu aceasta de acum va fi reîntarită și reformată, cu ceva amendamente. Ce ai câstigat dacă tu, România, te trezești plecat la drum în mari negocieri de repoziționare cu Rusia, în ideea că nu știu ce reset va avea loc între Trump și Putin și apoi vezi că nu are loc…In mod insidios se strecoară peste tot povestea asta cu Rusia desi rationalitatea ei este absolut dubioasă…. Ce ai castigat daca tu, Romania, te trezesti plecată la drum in mari negocieri de repozitionare cu Rusia, in ideea că nu stiu ce reset va avea loc intre Trump si Putin…

Dar să zicem că între Trump și Putin au loc negocieri și poate o noua înțelgere. Nu e mai bine ca în calitate de aliați și parteneri să stăm aproape de americani și europeni și să încercăm să intrăm în negocieri, daca si cat vor fi, ca aliat, partener și în coordonare cu ei, decât de capul nostru, de unii singuri, că așa ne-am trezit într-o dimineață că a zis la talk-show că scrie la gazetă că a spus la CNN că se aude că se vorbește că e posibil să urmeze să se intample probabil că poate că Putin și Trump se vor întelege… Nu mai vorbesc de mentalitatea de diplomație ceaușistă că trebuie să mergi la toate capetele, că aia e diplomație…

Să revenim, însă, la modul serios, la scenariul că americanii înșiși vor renegocia cu rușii. Și că noi am vrea să ne poziționăm ca aliați, cum am notat mai sus. Și rușii vin și spun unui ipotetic Trump, oricum oarecum reticient la romani: “Ce veniți voi cu românii ăștia la pachet?! Păi, ei prin domnul Meleșcanu negociază cu noi pe sub masă de mult…Ia aduceți dovezi să vadă și dl Trump.” Ce contează că bietul domn Meleșcanu nu a avut poate nici cea mai mică intenție. Că poate pentru dumnealui erau chestii normale, de rutină…și în conformitate cu ce scrie la gazetă că e trendul, care gazeta preia din CNN….Pe asta cu dovezile și interpretările lor o știu dibacii negociatori rusi și în somn…

Și uite așa lucrurile pe care oamenii le consideră reale, devin reale în consecințele acțiunilor pe care oamenii le fac crezând în ele.

 

2 comentarii la “Dragoș Paul Aligică: Rusia vrea să creeze în zonă un efect de bulgăre de zăpadă! EXCLUSIV INTERVIU

  1. Staaaiiii… să nu pierdem din vedere câteva amănunte esențiale:
    1. Meleșcanu, în calitate de director SIE, a strâns pe ascuns, prin gașca colonelului Dogaru (nici nu mai au rost alte precizări) semnături pentru a candida la prezidențialele din 2014. Acolo unde, dacă Iohannis pica pe speța ANI, Mele avea cele mai mari șanse de a câștiga.
    2. După trecerile prin FSN, FDSN și aripa aia ruptă în 96,parcă APR, acum Meleșcanu aterizează la ALDE. Șeful ALDE: Tăriceanu. Cel care l-a invitat, pe cont propriu, pe vicepreședintele Dumei Ruse, Serghei Narîșkin, la București, în 2015. Și care urlă, ca din gură de șarpe, că ar fi cazul să aruncăm peste bord MCV-ul, apoi Uniunea Europeană…S-a dezis, cumva, dl. Meleșcanu de asemenea alegații, domnule Aligică? Eu n-am auzit să o fi făcut.
    3. „Discret”, același personaj pe care vreți să ni-l vindeți ca pe un fel de Zaharia Trahanache spre Agamiță Dandanache, „uită” să spună ce a vorbit, în realitate, cu ambasadorul rus. Dacă a omis să o facă și în CSAT, asta intră la „înaltă trădare” (înțelegerea cu inamicul – căci, ca membră NATO, România se află în război asimetric cu Rusia).
    Ceea ce n-am înleles din spusele distinsului domn Alugică este asta: „Americanii își vor reveni, odată ce isteria indusă mediatic împotriva noii administrații își va epuiza în mod natural cursul și energia”. Dar rimează al naibii de bine cu tonul liniștitor la adresa Rusiei.

  2. Mai aligica, sfatul meu este sa te lasi, ca oricum bani nu mai vezi. Ce spui tu apartine unei oranduiri expirate. Trezeste-te si fa ceva util, macar pentru familia ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *