Skip to content
Coronavirus

Dragoş Stanca: În UK ești informat că și dacă ai simptome de coronavirus, nu vei fi testat

https://www.iqads.ro/

Dragoş Stanca, expert digital media şi antreprenor cu peste 20 de ani de experienţă în media, într-o postare pe pagina sa de Facebook, face câteva remarci în contextul pandemiei de coronavirus.

Stanca atrage atenția asupra strategiei anti-COVID19 adoptată de UK, în comparațiile cu măsurile care au fost impuse de către autoritățile din România.

„În UK ești informat că și dacă ai simptome de coronavirus, nu vei fi testat”, spune acesta.

„Strategia anti-COVID19 din UK pare „crazy” pentru noi, după toate informațiile noastre oficiale. Sfaturile lor oficiale – link în comentarii – sunt:

– dacă ai simptome, ești „somat” să stai acasă
– chiar dacă e clar că ai, pe site-ul NHS scrie clar „do not go to a GP surgery, pharmacy or hospital”, „do not call 111”
– esti informat că și dacă ai simptome, nu vei fi testat
– trebuie să stai acasă, izolat, 7 zile – și dacă după 7 zile încă îți e rău, abia atunci poți suna la 111 (update: de ieri, 14 zile, nu 7)
– ești avertizat să nu suni aiurea, doar după ce online nu a mers
– ești informat că e bine să nu prea iei medicamente, să lași corpul să lupte, acasă
– în media apropiată guvernului apar stories cu oameni care s-au vindecat acasă, e clar că asta e „direcția” oficială

Prin urmare, cifrele actuale raportate în UK par total irelevante: nu testează nici pe cine cere test, darămite pe „toată lumea, cât mai mulți” – cum a fost, de exemplu, strategia în Coreea de Sud.

Teoria „experților britanici” – sper că nu tot ăia care-s vedete prin fake news – e că astfel se depășește mai rapid criza, și se dobândește imunitatea colectivă.

Singurele categorii tratate foarte atent sunt: 70+ ani, gravidele, cei bolnavi și de alte boli și cei cu boli imunitare.

Cu siguranță, măsuri bune pentru economie, care nu se blochează. Pentru oameni, nu e încă sigur că e bine: dacă ar fi corectă teoria, logica ar dicta să te îmbolnăvești voluntar cât mai rapid, să scapi (sau dacă se agravează măcar ai încă atenție maximă – înainte de a deveni doar un număr).

În fine. Rămâne de văzut dacă UK va da post Brexit o lecție Europei sau ……. sau”, scrie Dragoş Stanca pe Facebook.

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu epidemia de COVID-19 încă un an

Regatul Unit înregistrează în acest moment 1.543 de cazuri pozitive cu noul coronavirus şi 35 de decese din cauza Covid-19. Dar ţara nu recurge la teste sistematice şi a apreciat săptămâna trecută că numărul cazurilor reale este în realitate mult mai ridicat.

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu epidemia de coronavirus până în primăvara anului 2021, iar numărul persoanelor spitalizate în urma infecției cu noul virus ar putea ajunge la 7,9 milioane, se arată într-un document al Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, obținut de publicația The Guardian.

Potrivit documentului citat, este pentru prima dată când oficialii din Sănătate au recunoscut că se așteaptă ca această epidemie să circule încă 12 luni. De asemenea, sugerează că sistemul medical britanic este pregătiți să trateze 80% de cazuri dintre britanicii infectați cu coronavirus.

Chris Whitty, consilierul principal al Guvernului pe probleme de Sănătate, a declarat anterior că această cifră reprezintă cel mai neplăcut scenariu, însă numărul real se va dovedi mult mai mic. Cu toate acestea, documentul arată clar că patru din cinci britanici ar putea contracta virusul.

„Cred că epidemia se va diminua în lunile vară și ar putea reveni în noiembrie, așa cum se întâmplă cu gripa obișnuită sezonieră. În timp, această situație va deveni mai puțin severă, odată cu întărirea imunității ”, a declarat Paul Hunter, profesor al facultății de Medicină din cadrul Universității East Anglia.

Totodată, în document se mai arată că aproximativ 500.000 din cele 5 milioane de persoane care lucrează „în servicii esențiale și infrastructura critică” vor contracta virusul.

În lunile de vară se preconizează că numărul cazurilor se va reduce, însă există îngrijorarea că virusul ar putea reveni în lunile de toamnă sau de iarnă, ceea ce înseamnă că planificarea unei strategii pe termen lung împotriva epidemiei de COVID-19 va fi necesară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *