Skip to content
Societate

Drama copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Peste 100.000 de minori au rămas în grija rudelor

Avocatul Poporului prezintă, vineri, rezultatul unei cercetări referitoare la situaţia copiilor care au părinţi plecați la muncă în străinătate. ”Este o situaţie pe care o considerăm gravă”, a transmis Renate Weber, care a adăugat că este vorba de mai mult de 100.000 de copii, dar nimeni nu ştie exact câţi sunt.

”Noi am ales să vă aducem la cunoştinţă o situaţie pe care o considerăm gravă – situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate (…) Astăzi, în mod oficial se vorbeşte despre 75.000 de copii care au rămas acasă pe urma plecării părinţilor. În realitate, nu este numărul real”, a declarat Renate Weber.

Potrivit acesteia, este vorba de mai mult de 100.000 de copii.

„În realitate numărul acesta nu este cel real. Cred că suntem numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva e îngrozitor. Vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui”, a mai declarat Avocatul Poporului.

Amintim că Organizația Salvați Copiii a dat publicității zilele trecute un raport în care preciza că 76.000 de copii din România cresc departe de părinții plecați la muncă în străinătate. Însă acesta este doar numărul copiilor înregistrați în documentele asistenților sociali, așa cum spune și Avocatul Poporului. În realitate, numărul minorilor aflați în această situație este mult mai mare, pentru că nu toți părinții și nu toate școlile raportează plecarea unui părinte de acasă.

Salvați Copiii arată că 7 din 10 județe cu cel puțin 2.800 de copii rămași fără un părinte sau ambii plecați în afara țării sunt din Moldova. Cei mai mulți copii care au măcar un părinte la muncă în străinătate sunt din județul Suceava, peste 7.200.

Anca Stamin este Director Programe la Organizația Salvați Copiii, care de 10 ani, susține mii de copii aflați în această situație: „De câte ori au fost colectate date de către Ministerul Educației de la școli, de fiecare dată numărul a fost mult mai mare decât cel colectat de serviciile de asistență socială – de peste două ori mai mare”.

Directorul de Programe al Organizației Salvați Copiii, Anca Stamin, spune că minorii care au părinții departe suferă, iar efectele absenței fizice a mamei sau a tatălui se vad pe termen lung.

„Dificultățile lor sunt foarte mari, în primul rând în sfera emoțională, dar și în sfera educațională și socială. Copiii resimt un sentiment acut de abandon, dar și de vinovăție față de plecarea părinților”, a mai spus Anca Stamin.

La fiecare sfârșit de an, școlile fac un recensământ pentru a afla câți elevi nu au părinții lângă ei. Problema e că în multe cazuri, nu are cine să completeze chestionarele: „În situația în care pleacă ambii părinți sau părintele unic susținător de familie, trebuie delegată o procedură de delegare temporară a autorității părintești, care din păcate nu este realizată în majoritatea situațiilor, iar copilul neavând un reprezentant legal, nu poate avea acces la servicii de educație, medicale, de protecție socială”.

Statisticile publicate anul trecut de Salvați Copiii mai arătau că aproape un sfert dintre copiii cu un părinte sau doi plecați, erau complet lipsiți de grija părinților. Iar aproximativ 35 de mii de copii cu cel puțin unul dintre părinți plecat au ajuns în centre sociale ale statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *