Drapelul Suediei a fost arborat la sediul NATO în prezenţa prinţesei moştenitoare Victoria

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Drapelul Suediei, care a devenit al 32-lea membru al NATO, a fost arborat luni la sediul NATO, punctul culminant al unui lung parcurs pentru această ţară scandinavă şi dovada, pentru şeful Alianţei, a eşecului preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

„NATO este mai mare şi mai puternică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de a trimite drapelul suedez către vârful catargului. Acum, steagul flutură alături de celelalte 31 desfăşurate într-un cerc vast în faţa impunătorului sediu al Alianţei din Bruxelles.

Pe o ploaie persistentă şi în prezenţa prinţesei moştenitoare Victoria a Suediei şi a prim-ministrului Ulf Kristersson, doi ofiţeri ai armatei suedeze au înălţat drapelul în culorile galben şi albastru în sunetul imnului naţional al Suediei.

Drapelul suedez a fost amplasat între cele ale Spaniei şi Turciei, în acest cerc care urmează ordinea alfabetică a ţărilor membre, din Albania până în Statele Unite. În mod ironic, steagul Suediei se învecinează acum chiar cu steagul Turciei, după ce Ankara a întârziat ratificarea aderării Stockholmului mai mult de 20 de luni.

„Aderarea Suediei arată încă o dată că uşa către NATO rămâne deschisă. Fiecare ţară are dreptul de a-şi alege propria cale”, a declarat Stoltenberg, în ciuda faptului că Rusia a lansat numeroase avertismente înaintea aderării Suediei şi a Finlandei.

„Când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (din Ucraina) în urmă cu doi ani, a vrut mai puţin NATO şi mai mult control asupra vecinilor săi. A vrut să distrugă Ucraina ca stat suveran. Dar a eşuat”, a declarat Stoltenberg.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia a ales să abandoneze două secole de neutralitate şi nealiniere militară pentru a se alătura celei mai importante alianţe militare din lume.

Joia trecută, premierul suedez i-a prezentat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale care consfinţesc apartenenţa ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala americană în 1949.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: