Skip to content
Opinii & Analize

„Dreapta unită”, tot mai departe de alegerile locale. Liberalii și useriștii fac jocurile PSD

PNL anunțase în mod public că își va prezenta candidații la alegerile locale pe data de 10 iulie. Liberalii au primit însă o lovitură în mod aproape neașteptat din partea USR-PLUS care a acționat preventiv și a venit cu propria sa echipă, lăsând practic în aer negocierile care ar fi putut avea loc în această perioadă.

În condițiile de față, ideea unei drepte unite la alegerile locale devine din ce în ce mai greu de realizat. Doar la Primăria Generală a Municipiului București formula aceasta pare a funcționa, mai mult conjunctural de vreme ce atât USR-PLUS cât și PNL îl susțin pe Nicușor Dan. În realitate singura formulă prin care PSD ar fi putut suferi o înfrângere majoră la alegerile locale ar fi fost aceea a unei drepte unite. Formula a mai fost testată anterior în istoria democrației românești prin celebra Convenție Democrată care a reușit în annus mirabilis 1996 să învingă mult mai puternicul FSN al lui Ion Iliescu. O dreaptă unită la alegerile locale cel puțin ar fi dus la o împărțire mult mai strânsă a mandatelor în teritoriu. Să nu uităm că puterea social-democraților vine tocmai din teritoriu, iar pentru partidele care se bat zilnic cu pumnul în piept că vor să scape de PSD cea mai bună formulă ar fi fost cea a dreptei unite. Dar așa cum arată datele până în prezent, în teritoriu, cu mici excepții, pare că vom avea un război deschis între PNL și USR-PLUS, confruntare de pe urma căreia va profita PSD, exact ca în proverbul care spune că atunci “când doi se ceartă, al treilea câștigă”.

Alegerile locale se organizează într-un singur tur de scrutin, ceea ce înseamnă că un candidat va reuși să își asigure victoria chiar în lipsa unei majorități. Fragmentarea spectrului politic se va face în avantajul PSD. În condițiile în care bătăliile politice se vor da între mai mult de doi candidați, PSD are șanse să își asigure victorii importante. Pentru a preveni acest deznodământ cele două partide ar fi putut negocia o alianță la nivel național. Lipsa unor structuri teritoriale bine consolidate s-ar putea să funcționeze în detrimentul USR-PLUS, lipsă de care liderii de la centru ar trebui să fie conștienți. PSD și PNL au structuri teritoriale bine organizate și prin urmare ușor de mobilizat. Totodată strategia protestului utilizată în trecut de USR-PLUS nu va mai putea fi aplicată cu aceeași vigoare. De ce? Pentru că PSD nu se mai află la guvernare, prin urmare critica și protestul nu vor mai putea fi folosite decât marginal, pentru a sublinia eventual ce nu au făcut social-democrații în ultimii 30 de ani. Nu se știe exact ce impact asupra electoratului va avea o astfel de strategie. De fapt, USR-PLUS pare a nu avea o strategie foarte închegată pentru aceste alegeri locale, sperând să câștige cât mai multe primării prin aceeași veche strategie. În lipsa unei viziuni concrete, la care s-ar putea adăuga și dezamăgirea, electoratul s-ar putea reorienta fie spre PNL, fie spre PSD. Totodată, prezența la vot ar putea influența și ea semnificativ deznodământul alegerilor. La o prezența redusă PSD are șanse mari să își adjudece acele primării pe care le controlează deja în teritoriu.

Toate acestea sunt consecința lipsei oricărei abordări strategice a alegerilor și a acțiunii politice în general. Nu există nici o mare strategie de preluare și gestionare a puterii după opt ani de dominație PSD, nici la nivel local, nici la nivel central. Nu prea există nici principii comune, strategii și tactici politice care se fie subordonate unor proiecte de reformă atât în administrația locală, cât și în cea centrală. Modesta tentativă de a se trece la alegeri locale în două tururi a eșuat lamentabil. Ea ar fi putut aduce un plus de legitimitate primarilor de vreme ce aceștia ar fi trebuit să asigure o majoritate pentru a câștiga alegerile și ar fi transformat competiția politică de la nivel local într-o bătălie mult mai strânsă.

Consecința acestei mediocrități strategice ar putea fi victoria PSD. Social-democrații au în prezent, în jur de 25% intenție de vot în sondaje, dar sistemul de alianțe la nivel local și împărțirea votului „de dreapta” între PNL și USR-PLUS va avea drept consecință un scor mult mai bun decât i-ar permite acest 25%. PSD ar putea chiar reuși să câștige alegerile locale și să-și mențină nealterată puterea în teritoriu. Rămâne de văzut dacă partidele “de dreapta” vor reuși să ajungă în al 12-lea ceas la un compromis pentru a evita acest scenariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *