Skip to content
Politică

Drept la replică/ Pacienții, tratați cu aer la cel mai mare spital din Craiova EXCLUSIV

adevarul.ro

În urma dezvăluirilor făcute, vineri, de redacția de știri Psnews.ro, referitoare la situația întâlnită în Spitalulul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova, cunoscut și ca Spitalul nr. 1, reprezentanții fabricii de medicamente implicate, Laropharm SA, ne-au trimis un răspuns oficial.

Citiți și Bătaie de joc: pacienți din Craiova, tratați cu aer EXCLUSIV FOTO

Astfel, într-un comunicat, remis duminică seara de reprezentanții fabricii de medicamente implicate, redacției de știri Psnews.ro, se arată că: ”In urma articolului in care  PS News  semnaleaza faptul ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova s-a constatat existenta unei cutii de Alindor care continea  un numar mai mic de comprimate  decat cel inscris pe ambalaj, va transmitem urmatoarele:

 

Cazul semnalat de dumneavoastra poate fi determinat de o  deficienta tehnica aparuta in procesul de ambalare automata al produselor fabricate de compania Laropharm SRL, unde,  la fel ca si in marile companii producatoare de medicamente din lume, procesul de ambalare se realizeaza automatizat.

Astfel de situatii se pot produce uneori si in cazul altor companii producatoare de medicamente. Acesta este motivul pentru care exista proceduri standard, precum si un cadru legal detaliat care confera, atat producatorului, cat si pacientului,  cai de semnalare si remediere imediata a deficientelor care  sunt semnalate producatorului.

Pana in acest moment, compania  Laropharm SRL nu a primit o sesizare oficiala de la SCJU Craiova  privind acest incident. De asemenea, niciun distribuitor prin intermediul caruia compania Laropharm pune pe piata acest medicament nu a sesizat existenta altor situatii similare.

Cu toate acestea, Laropharm SRL ia act de semnalarea realizata prin intermediul articolului publicat de PS NEWS si demareaza procedurile standard care se impun in  astfel de situatii. Mai exact,  va dispune retragerea de pe piata a intregii serii de produse Alindor din care face parte cutia  identificata la SCJU Craiova si va inlocui, conform procedurilor, produsele la care se vor constata deficiente, astfel incat sa nu creeze  niciun prejudiciu  SCJU Craiova si pacientilor. In urma verificarilor lotului de medicamente si al liniei de ambalare, Consiliul General de Asigurare a Calitatii va face o analiza ampla, astfel incat acest tip de deficiente sa poata fi eliminate total pe viitor.

De asemenea, va mentionam ca astfel de deficiente aparute in cadrul procesului de ambalare nu pun in pericol eficacitatea medicamentului si siguranta in administrare a acestuia.

Dorim sa reiteram faptul ca siguranta pacientului si beneficiul real al produselor noastre au reprezentat elementul principal al politicilor de management al companiei Larofarm.  Sistemul de management integrat al calitatii a fost proiectat, implementat si recertificat de institutii nationale de acreditare, atestand astfel un inalt  grad  de responsabilitate a companiei in raport cu pacientii sai” .

Redacția de știri Psnews.ro a prezentat, vineri un caz de bătaie de joc la adresa pacienților din Craiova. Astfel, un medic care lucrează acolo și care dorește, deocamdată, să își păstreze anonimatul, ne-a povestit ce a aflat de la o asistentă: când aceasta a vrut să scoată pastile pentru bolnavi din folie (blister), a descoperit cu stupoare că lipseau trei comprimate, pentru simplul fapt că nu fuseseră incluse acolo din fabrică. Cu toate acestea, staniolul fusese lipit, bine-mersi, peste aerul din alveolă.

„Mai nou, aerul se vinde pe post de pastile. Până acum, nici măcar nu am mai auzit de așa ceva”, a declarat medicul pentru PSnews.ro, dând asigurări că va semnala situația conducerii spitalului și șefului de secție, însă abia luni, fiindcă astăzi (vineri), în jurul orei 14:40 (când am purtat discuția), „nu mai găsești prin spital decât garda”.

Cadrul medical a precizat că medicamentul provenea din depozitul propriu al SCJU, de unde toate pastilele sunt distribuite zilnic pacienților internați în toate secțiile spitalului.

Medicamentul se numește Alindor, se folosește ca antialgic („un fel de Algocalmin cu altă denumire”, ne-a explicat medicul) și – după cum se poate vedea în imaginea de mai sus – poartă sigla Laropharm SA, o fabrică din orașul Bragadiru (județul Ilfov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *