Skip to content
Politică

Drepturile femeilor, întărite printr-o nouă lege. Ce decret a semnat Iohannis

cugetliber.ro

Unul din proiectele de lege ale deputatului independent Oana Bîzgan-Gayral care a fost adoptat în cursul săptămânii trecute, mai precis marți, a fost promulgat astăzi de președintele României Klaus Iohannis.

Concret, este vorba de proiectul de lege ce privește egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Legea menționează că se interzic actele de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în public, cât și în privat.

„Este interzis orice comportament de hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”, este prevăzut în lege.

Pe lângă interzicere legea vine la pachet și cu anumite sancțiuni precum amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţii care, potrivit legii penale, este considerată infracţiune.

Modul prin care legea va fi pusă în practică va fi prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care se va folosi de dispozitivele Poliției Române, ofițerii și subofițerii din Jandarmeria Română, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, cât şi de către poliţiştii locali.

„Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire – sub toate formele sale – inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. De cele mai multe ori, hărţuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărţuirea nesancţionată poate duce la forme grave de violenţă, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a susţinut deputatul Oana Bîzgan.

Tot luni, şeful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind internshipul, a Legii privind aprobarea OUG 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale, a Legii pentru aprobarea OUG 114/2017 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru personalul încadrat în unităţile sanitare, a Legii privind aprobarea OUG 115/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a Legii privind aprobarea OUG 113/2017 pentru prorogarea unui termen şi a Legii privind aprobarea OUG 19/2018 pentru încredinţarea către Compania Naţională „Unifarm” – SA a serviciului de interes economic general în vederea realizării activităţii de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, potrivit agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *