Skip to content
Coronavirus

DSU: Interdicțiile privind internările și consultațiile se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate. Nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, precizează că interdicțiile privind internările și consultațiile în perioada stării de urgență se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate și subliniază că nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic.

DSU a făcut aceste precizări, având în vedere numeroasele solicitări ale pacienților și cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020.

" "
" "

„Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, precizează G4media.

Conform DSU, interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:

– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau

– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.

„Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales”, arată DSU.

„În concluzie: NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii”, subliniază Departamentul pentru Situații de Urgență.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *