Skip to content
Politică

Dubla măsură a liberalilor. Parlamentarii PSD-ALDE care au contribuit la asaltul asupra Legilor Justiției și-au găsit loc eligibil pe listele PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Lista propusă de liberali pentru alegerile parlamentare din decembrie conține câteva nume surpriză. Departe de a fi stopat, traseismul politic este folosit la maximum de liberali, chiar dacă asta îi pune în situația problematică de a propune oameni care au votat în favoarea modificării legilor justiției și a codurilor penale, atunci când la cârma social-democraților se afla Liviu Dragnea. Așa se face că unii dintre foștii social-democrați, precum și foști membri ALDE, criticați la vremea respectivă intens de liberali se găsesc acum pe lista PNL la parlamentare în poziții eligibile.

O parte dintre ei au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut, fiind acum răsplătiți pentru gestul lor. Vom trece în revistă patru cazuri pentru a exemplifica această dublă măsură.

" "
" "

Mihăiță Găină

A fost trimis timp de 12 ani în Parlament de PSD și a fost unul dintre cei care au contribuit la asaltul asupra justiției început cu OUG 13. În 2018 Găină era printre cei 167 parlamentari care votaseră schimbarea Codului Penal în regim de urgență. Acum acesta  candidează din partea PNL, fiind locul doi în județul Ialomița pe lista pentru Camera Deputaților.

Cristina Burciu

Intrată în parlament pe listele PSD Cluj în 2016, Cristina Burciu a fost și ea parte, la fel ca colegul Găină la asaltul asupra legilor justiției, numărându-se printre cei care au pus umărul la schimbarea Codului Penal în regim de urgență. Ea s-a numărat și printre cei care au votat Guvernul Orban în 2019, iar liberalii nu și-au uitat “prietenii”. Cristina Burciu se găsește pe poziția a patra pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților.

Liviu Ioan Balint

Deputat de Sălaj, ales în 2016 din partea PMP, Balint reprezintă prototipul traseistului politic. Nu a trecut mult timp până când Balint a părăsit barca PMP în favoarea mult mai ofertantei bărci a PSD de al vremea respectivă. În PSD nu a avut nici o problemă să își treacă numele pe lista celor care au lansat asaltul la adresa justiției, votând entuziasmat schimbarea Codului Penal în 2018. Când barca PSD a început să ia apă, Liviu Ioan Balint a simțit că trebuie să se reorienteze rapid. A găsit sprijin chiar în PNL. Balint are șanse mari să prindă un nou fotoliu călduț în Parlament, fiind pe poziția a doua pe lista PNL Dâmbovița pentru Camera Deputaților.

Florică Ică Calotă

Social-democrații nu sunt singurii care au votat modificarea Codului Penal în regim de urgență în 2018. ALDE reprezenta un aliat de nădejde al PSD, între cele două partide existând o alianță strânsă. Florică Ică Calotă era membru ALDE când a votat alături de aliații social-democrații modificarea Codului Penal. Deși a fost deputat PNL în legislatura 2012-2016 Calotă a simțit că nu va mai prinde un fotoliu de parlamentar dacă rămâne în PNL. Așa că s-a decis să treacă la ALDE, partid pe listele căruia și-a reînnoit mandatul în 2016. După ce a fost alături de PSD și ALDE în asaltul asupra legilor justiției, îl vedem pe Calotă pe poziția a doua pe lista PNL Teleorman la Camera Deputaților. Așadar pe Ică Calotă l-am putea vedea și în viitorul Parlament, însă nu știm pentru câtă vreme în PNL, date fiind tendințele sale traseiste când vine vorba de supraviețuirea sa politică.

Faptul că PNL îi recompensează cu locuri eligibile pe listele pentru parlamentare pe cei pe care în urmă cu 2 ani îi criticau pentru asaltul la adresa legilor justiției, demonstrează dubla măsură a liberalilor. Mai grav însă pentru sănătatea democrației din România e că liberalii contribuie în mod direct la slăbirea încrederii electoratului în partide și la perpetuarea mentalității de tipul „toți sunt la fel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *