„Dublă personalitate!” PNL și PSD nu s-au înțeles pe pachetul de măsuri fiscale

Ionut Stroe si Gabriel Zetea

PNL și PSD încă nu s-au înțeles pe pachetul de măsuri fiscale care ar urma să fie făcut public de premierul Marcel Ciolacu.

Invitați la Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, și vicepreședintele PSD Gabriel Zetea au anunțat că o ședință a coaliției va avea loc luni pe această temă, însă cele două partide nu au ajuns la un numitor comun la această oră.

Zetea i-a acuzat pe liderii PNL de dublă personalitate, iar în replică Ionuț Stroe a amintit că România, în momentul de față, se află în procedură de deficit excesiv. Cât despre “Patriotismul Economic” a lui Marcel Ciolacu, purtătorul de cuvânt al PNL s susținut că „inspectorii ANAF ar trebui să fie patrioți, indiferent că le spunem noi, politicienii sau nu”.

Ionuț Stroe (PNL): Voucherele de vacanță sunt un drept al angajaților. De câțiva ani, programul a mers foarte bine. De altfel, banii aceștia au avut destinație turismul. Eu aș prefera, de exemplu, să fie și în zona privată vouchere de vacanță. Apropo, mare parte din acești bani au fost folosiți cu folos, așa că m-aș feri să pun verdicte (n.r – dacă vor fi eliminate voucherele de vacanță) sau să lanseze în spațiu public astfel de mesaje până nu vom avea o decizie clară și, bineînțeles, o viziune argumentată care va fi prezentată în spațiul public.

Mai mult decât atât, aceste măsuri, pe zona de fiscalitate, tocmai ce am schimbat codul fiscal acum câteva luni de zile, la începutul anului, dacă le ei acestea trebuie discutate, negociate cu zona de business și mai mult decât atât, trebuie să oferi un timp celor care sunt afectați de aceste modificări pentru a-și reface planul de afaceri, pentru a-și reformula calculele pe care și le-au făcut bazându-se pe actualul regim fiscal. De asta n-aș trata, cu da sau nu, cu măsura asta suntem de acord, cu asta nu suntem de acord. Aș prefera să le prezentăm pe toate odată cu analizele care să le susțină. Să vă dau un simplu exemplu: s-a tot vorbit de eliminarea facilităților din zona IT, sunt inginer de calculatoare de profesie, mare parte a acestor oameni, dacă de exemplu, li se vor elimina aceste facilități fiscale, pot să migreze foarte ușor în zona de PFA-uri. De acolo te alegi doar cu 10%. Nu mai contează cine a venit cu o astfel de propunere. Pasarea responsabilității într-o parte sau într-alta, nu aduce nimic bun, nici dezbaterii, nici măsurii în sine. Dar gândiți-vă că dacă 2 din 10 IT-iști s-ar muta pe zona de PFA-uri, practic ai anula banii pe care ți-i calculezi că îi vei lua în plus ca urmare eliminării acestor facilități. Așa că haideți să ne gândim de 10 ori, să purtăm toate discuțiile cu cei din zona de business, cu mediu asociativ, cu mediu sindical, și după aceea să ieșim cu o analiză clară și limpede. Probabil că prim-ministrul Ciolacu are deja câțiva pași în față. Sunt lucruri pe care domnul Florin Spătaru le știe și noi nu le-am discutat la PNL. Am avut și noi discuțiile noastre. Săptămâna asta n-am avut ședință, probabil că luni, când este preconizată a se desfășura viitoarea ședință, le vom discuta punctual pe fiecare în parte.

Gabriel Zetea (PSD): În primul rând, în această perioadă se desfășoară discuții cu patronatele, cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii. Chiar ieri am văzut o întâlnire la Guvernul României, și mai important decât declarația primului ministru Ciolacu, este declarația domnului Jianu, care a spus foarte clar că a discutat cu primul ministru, a înțeles în acest moment constrângerile bugetare care sunt generate până la urmă de criza economică mondială, de criza financiară care vine dinspre Statele Unite, criza financiară care este în spațiul Uniunii Europene, în spațiul comunitar. A înțeles toate aceste lucruri și dacă se va pune problema, exista o ajustare fiscală în acest an în ceea ce privește povara fiscală pe care societățile comerciale românești trebuie să o suporte, ea nu poate să vină decât la pachet cu un program de reduceri de cheltuieli bugetare și de eliminare a risipei bugetare.

Și acest lucru, acest principiu a fost convenit cu primul ministru Marcel Ciolacu. Așadar, deocamdată vorbim despre principii, nu vorbim despre decizii clare, despre măsuri care sunt luate, cu atât mai mult cu cât aceste măsuri trebuie să fie propuse de către ministrul Finanțelor, care este membru al Partidului Național Liberal. Se desfășoară în acest moment analize la nivelul Ministerului Finanțelor, propuneri care trebuie să fie până la urmă transmise primului ministru, discutate în coaliție. Săptămâna viitoare am înțeles că va exista prima întâlnire în coaliție în care o parte din aceste măsuri vor fi puse pe masă și vor fi discutate. Se vor vedea care dintre ele întrunesc consensul, care dintre ele pot să fie negociate. Unele dintre măsuri sunt susținute sau nu sunt susținute deloc de către niciun partid politic. Care sunt angajamentele, și aici este foarte important, angajamentele pe care România le-a luat în fața organismul internațional, în fața Comisiei Europene. Avem o foaie de parcurs de respectat pentru aderarea la OCDE, acolo sunt scrise anumite lucruri. De exemplu: renunțarea la facilitățile fiscale. Partidul Social Democrat este partidul care introdus în legislația din România facilitățile fiscale, atât pentru IT, cât și pentru construcții și pentru agricultură. Nu ne dorim, noi, sub nicio formă să eliminăm facilitățile care încă noi credem că produc efecte benefice. Eu nu cred că există există astăzi vreun partid politic care să vrea cu adevărat eliminarea facilităților pentru aceste domenii. Eu ieri am făcut o declarație în care am spus că PNL sau liderii PNL suferă de dublă personalitate.

Ionuț Stroe (PNL): Pe undeva m-am obișnuit cu declarațiile domnului Zetea, le tratez într-o cheie umoristică. Nu s-a angajat nimeni în fața nimănui. E vorba de un interes major pe care îl avem, și anume încadrarea în ținta de deficit bugetar. România, în momentul de față se află în procedură de deficit excesiv. Ce înseamnă lucrul ăsta? Că există cel puțin 2 ani consecutivi în care nu ne-am respectat ținta de deficit stabilită, de altfel, ca urmare a crizei economice.

Gabriel Zetea (PSD): Noi avem chiar 3, domnule Stroe…

Ionuț Stroe (PNL): Deci acesta este unul dintre obiective. Interesul nostru este să atingem această țintă de deficit bugetar, pe de o parte, pentru a încerca să echilibrăm anumite situații sau dezechilibre economice pe care le avem în momentul de față, dar pe de altă parte, cel mai mare interes pe care îl are această țară este crearea de spațiu fiscal pentru atragerea banilor din PNRR. Dacă ne încadrăm în această țintă de deficit bugetar, cu siguranță putem accesa următorii bani din PNRR, și nu sunt puțini: 16 miliarde de euro. E cea mai importantă resursă bugetară pe care o are la dispoziție această țară. De asta încercăm în momentul de față să luăm aceste măsuri împreună cu partenerii social-democrați și bineînțeles să echilibrăm această situație dezechilibrată în ceea privește cheltuielile și veniturile statului. Evident că măsurile pe care le propunem le discutăm cu social-democrații și bineînțeles, le asumăm împreună. Vor fi de două tipuri. Prima va fi legată de o ajustare sau amputare a cheltuielilor bugetare, pentru că, din păcate, se cheltuie foarte mult la stat în momentul de față sau cel puțin cheltuielile neesențiale, cele care nu sunt urgente, trebuie eliminate tocmai pentru a reuși să economisești ceva bani. Și bineînțeles, cea de-a 2-a categorie de măsuri este cea care să-ți încurajeze colectarea, care să-ți mărească puțin banii pe care îi aduci din toate contribuțiile, obligațiile, taxele pe care le plătim cu toții și aici apar aceste discuții. Dacă la prima categorie știm ce avem de făcut.

Apropo, Guvernul Ciucă deja demarase ample tăieri la capitolul bunuri și servicii în toate instituțiile, probabil că vor continua. La fel, știți foarte bine că s-au luat măsuri privind eliminarea sau asigurarea unui grad de suplețe a cabinetelor miniștrilor sau a demnitarilor, în sensul înjumătățirii posturilor care sunt acolo și multe alte măsuri care vor urma. Sunt sigur că dl. Ciolacu are în minte această eliminare a cât mai multor cheltuieli bugetare. Deci, dacă la prima categorie ne-am pus de acord, la cea de-a 2-a nu depinde doar de voința politică a noastră sau a PSD-ului, ci și de dialogul pe care trebuie să-l purtăm cu zona economică, pentru că până la urmă, dacă nu există acest parteneriat… în zadar vei crește o taxă dacă nivelul de colectare scade. Și s-ar putea, de altfel realitatea tot timpul ne-a confirmat acest lucru, că în condițiile în care crești taxele, încasările scad. Acestea sunt chestiuni de bucătărie internă, le vom decide probabil în viitorul apropiat. Știu că există o ședință a coaliției săptămâna viitoare în care se vor discuta rând pe rând toate aceste măsuri și în 2 săptămâni maxim vom avea un pachet care să lămurească toate aceste aspecte.

Gabriel Zetea (PSD): Să nu speriem, totuși, oamenii. Din discuțiile pe care le-am avut, cel puțin noi, cu primul ministru Marcel Ciolacu, nu se pune problema sub nicio formă de creștere a cotei de TVA în România, că am auzit discuții la 19% la 22%. Nu, nu se pune problema. Nu se pune problema de a crește cota redusă de TVA pentru alimentele de bază, nici nu încape discuție de așa ceva. Nu există nicio analiză în care să se încerce măcar cineva să propună astfel de lucruri. Sub nicio formă nu vom susține până la urmă o taxă mărită pentru populația care are venituri mici și venituri mijlocii. Poate că se pune problema, și nu vorbim doar de-acuma, că Partidul Social Democrat propune lucrul ăsta de ani de zile, introducerea în fiscalitatea din România a impozitării profiturilor excesive făcute de către anumite mari companii în România în această perioadă de instabilitate economică. Putem cu adevărat să umblăm la creșterea impozitării doar pe partea aceea de profituri excesive. De asemenea, profiturile companiilor care sunt externalizate, duse din România către companiile mamă. Și acesta este un principiu european, se discută la nivelul Parlamentului European. Principiul este impozitarea profitului acolo unde este produs și pe pentru asta cred și sper că vom avea sprijinul partenerilor din Partidul Național Liberal pentru a avea în legislația din România cu adevărat introdus acest principiu de patriotism economic, să impozităm profitul cu adevărat. Aici.

Ionuț Stroe (PNL): Ca principiu, e bine ce se spune. În tot ceea ce se realizează profit în România trebuie impozitat, nu trebuie să redefinești această noțiune sau să-i adaugi sintagma de <<patriotism economic>>. Adică eu știu că există legi în țara asta care în mod normal ar trebui respectate. Adică eu știu că e o chestiune ilegală să-ți muți profitul…

Gabriel Zetea (PSD): Cu toate astea se întâmplă, domnule Stroe, și știm amândoi lucrul acesta.

Ionuț Stroe (PNL): Păi dacă instituțiile statului ar verifica aceste tranzacții care se fac pentru a-ți ascunde profitul, probabil că aceste ilegalități vor fi evidențiate. Adică nu trebuie să spui că instituțiile statului trebuie să fie sau să aplice un sistem de patriotism economic ca să rezolve această problemă care, din punctul meu de vedere, este ilegal să-ți mulți profitul în altă țară. Adică, inspectorii ANAF ar trebui să fie patrioți, indiferent că le spunem noi, politicienii sau nu.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: