Skip to content
Societate

Dublarea alocațiilor, o urgență: 150.000 de copii se culcă flămânzi în România

Inquam Photos / Octav Ganea

Copiii din România au nevoie de dublarea alocațiilor, într-o țară în care 150.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare zi, iar 31% dintre ei trăiesc sub pragul sărăciei. PSD din opoziție încearcă dublarea alocațiilor copiilor pentru a îngreuna misiunea Guvernului condus de Ludovic Orban în 2020. PSD putea să facă acest lucru atât timp cât a fost la guvernare, dar n-a avut un interes real, s-a concentrat pe categoriile de cetățeni cu drept de vot. De această dată, PSD și-a adus aminte de copii și au toate argumentele pentru ca acest proiect să devină unul prioritar pentru România.

PNL a făcut același lucru la început de 2019 – a dublat alocațiile pentru a pune bețe-n roate Guvernului condus la vremea respectivă de Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. În 2020, PNL caută cu orice preț să blocheze proiectul PSD.

România anului 2019 avea peste 150.000 de copii care merg flămânzi seara la culcare, doar în mediul rural, cifrele pot fi mult mai mari dacă vor fi incluși și cei din mediul urban. 21,5% dintre copiii români sub 6 ani trăiesc în deprivare materială severă, în timp ce media UE este de 5,9%, sunt datele prezentate de Salvați Copiii. De asemenea, 31% dintre copiii români trăiesc sub pragul de sărăcie.

Cu cât o familie are mai mulți copii, cu atât crește riscul ca aceștia să trăiască în sărăcie. 61,9% dintre copiii cu 2 sau 3 frați riscă să trăiască sub pragul de sărăcie.

Cu aceste cifre, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la sărăcie în rândul copiilor. Totodată, România mai are și cea mai mare rată a mortalității infantile din UE. Mortalitatea în rândul copiilor români atinge cote alarmante, fiind de două ori mai mare decât media UE. În anul 2017, rata mortalității a fost de 61,69 la 100.000 de copii și adolescenți.

Toți acești copiii săraci renunță la școală sau o vor face în viitorul foarte apropiat. Există o conexiune între sărăcie și abandon școlar. Sărăcia este principala cauză care determină abandonul școlar al copiilor, arată dilemaveche.ro. Costurile ascunse din sistemul de învățământ, lipsa hranei sau lipsa transportului îi determină pe copii să renunțe la școală sau pe părinți să-și trimită copiii la muncă. Potrivit datelor INS, peste 7 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie.

CITIȚI ȘI: Raport: ​În România, anual, peste 46.000 de copii părăsesc timpuriu școala/ 62% din școlile din mediul rural au toaletele în curte

În 2020, PSD vine cu un proiect care va reprezenta un ajutor mai ales pentru acești copii aflați în condiții de sărăcie. Copiii sub 2 ani vor primi o alocație de 600 de lei pe lună, iar cei peste 2 ani vor primi 300 de lei. Cifrele sunt oricum departe de ceea ce oferă Italia, Germania sau Suedia.

Întregul impact asupra bugetului va fi de 6 miliarde de lei, ceea ce ar putea duce la mărirea deficitului bugetar pentru 2020, care a fost stabilit la 3,6%. Dublarea alocațiilor copiilor ar putea mări deficitul bugetar cu aproximativ 0,4%.

CITIȚI ȘI: Studiu: Românii rămân în continuare expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. 17,4 % dintre cei care muncesc sunt săraci

Premierul Ludovic Orban a spus că nu acceptă modul prin care PSD vrea să dubleze alocațiile copiilor:

Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare in vigoare, fie o reglementare care sa prevada, totusi, o crestere rationala a alocatiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot in baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o varianta, care ar cuprinde procedura de angajare a raspunderii”.

Dublarea alocațiilor a ajuns un meci politic în care Ciolacu și Orban se joacă cu viitorul copiilor. Chiar dacă 300 de lei pe lună nu înseamnă o sumă foarte mare, pentru copiii care trăiesc în sărăcie această sumă va face diferența între a se culca hrăniți sau flămânzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *