Skip to content
Politică

Dublu limbaj: Ziua, candidat al USR+ pentru Parlament. Noaptea, avocat pentru primăriile PSD

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Simona Spătaru, numărul 3 pe lista pentru Senat a USR+, a fost ani de zile avocatul uneia din firmele de casă ale fostei administrații pesediste. Acum candidează pentru un loc în Parlament cu mesaje tranșante “O Românie fără hoție” și “Fără Penali în funcții publice“.

Libro Events SRL, firma apropiată de fosta administrație pesedistă, a avut chiar sediul declarat la cabinetul de avocatură al candidatei USR+. Nicio altă firmă nu a mai avut sediul social la cabinetul Simonei Spătaru, ba chiar aceasta nu apare să fi avut alți clienți în afara acesteia. Conform declarațiilor sale de venituri, Simona Spătaru practic a trăit ani buni din banii firmei apropiate de fosta administrație pesedistă.

Afaceriștii care dețin firma despre care actualul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, susținea că e apropiată de fosta administrație PSD, au făcut primii bani cu contracte de curățenie de zeci de milioane de lei cu metroul bucureștean pe când această companie era condusă de Aurel Radu supranumit „nababul Metrorex”.

Clotilde Armand despre firma apărată de candidatul USR+: e apropiată de fosta administrație pesedistă

În martie 2020, Primăria Sectorului 1, condusă la vremea respectivă de Dan Tudorache, primarul PSD care a fost recent acuzat de DNA pentru luare de mită fiind pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 1 milion de Euro, acorda unei companii o serie de contracte controversate.

Clotilde Armand, actualul primar USR+ al sectorului 1, îl acuza atunci pe Tudorache că a acordat respectivele contracte unei firme apropiate de fosta administrație pesedistă. “L-am rugat frumos în urmă cu câteva zile pe dl primar de la sectorul 1 să achiziționeze ventilatoare în locul aparatelor Holter (14 milioane euro) și mi-a spus că sunt habarnistă. Ok. Apoi m-am uitat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice să văd cum gestionează primăria situația aceasta de criză și cine câștigă de pe urma ei. Evident că nu câștigă cetățenii. Câștigă oamenii apropiați de PSD și firmele lor. De exemplu: Primarul Dan Tudorache i-a făcut cadou jumătate de milion de euro din banii locuitorilor din Sectorul 1 unei firme apropiate de fosta administrație pesedistă”.

Vezi aici foto cu postarea de pe pagina de FB a lui Clotilde Armand:


Firma la care făcea referire Clotilde Armand se numește Best Achiziții SRL și este controlată de Mihaela Neagu, un om de afaceri extrem de controversat implicat în numeroase scandaluri. Mihaela Neagu controlează și compania Libro Events SRL, cea care a avut drept avocat cabinetul de avocatură Simona Elena Spătaru, fostul candidat USR+ la primăria sectorului 4 și numărul trei pe lista pentru Senat al aceleași alianțe politice. 

Ambele companii au câștigat în ultimii ani contracte de sute de milioane de lei de la primăriile PSD.

Firma fostei administrații pesediste, sediu la cabinetul de avocatură al candidatei USR+

Libro Events SRL a avut sediul social la cabinetul de avocatură al candidatei USR+ la Senat, Simona Elena Spătaru

Vezi aici foto de pe portal.just.ro

 

Conform informațiile de pe portalul oficial portal.just.ro nici o altă companie în afară de Libro Events SRL nu a mai avut sediul declarat la cabinetul de avocat al Simonei Elena Spătaru.

Pe portalul instanțelor de judecată nu mai există nici un alt litigiu al vreunei persoane juridice sau fizice care să fi fost reprezentată de cabinetul de avocatură al Simonei Spătaru, ceea ce face din clientul Libro Events SRL unul dintre cei mai importanți dacă nu chiar singurul client consistent.

Cât a câștigat Simona Spătaru din avocatură?

Conform propriilor declarații de venituri, Simona Spătaru a avut cele mai mari venituri din profesii libere și comerciale cum este și avocatura.

În 2016 a avut venituri de 92.130 lei – 552.780 adică de 6 ori suma de 92.130 cât apare – din avocatură și 39.000 lei din dividende de la Intelrom Proiectare & Consultanță SRL, deținută împreună cu un fost ofițer SRI acuzat de DNA pentru fapte de corupție, și de doar 428 lei venituri din salarii de la Universitatea Babeș Bolyai. Anul următor, avocatura i-a adus 174.000 lei, iar 2018 – 60.000 din avocatură și 215.000 lei din activități independente și de proprietate intelectuală.

Anul trecut veniturile din funcția de președinte a Asociației de bloc unde locuiește i-au adus 19.000 lei, iar activitățile independente doar 55.900 lei.

Ocupată cu politica, Simona Spătaru a câștigat în acest an mai mult din funcția de șef de Asociație de bloc – 25.000 lei, decât din activități independente -20.000 lei.

Contracte de sute de milioane de lei pentru firma reprezentată de candidatul USR+

Best Achiziții a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 29,2 milioane de lei și un profit de 10,2 milioane lei. O rată a profitului excepțională de 30%.

Cel mai cunoscut contract al acestei companii a fost acela de organizare pentru Primăria Sectorului 5 condusă de fostul primar PSD, Daniel Florea, a evenimentului care să celebreze 15 ani de la înființarea acestei primării, un contract în valoare de 3,5 milioane lei.

Însă au fost multe altele chiar mai spectaculoase ca valoare și anvergură.

Libro Events SRL a declarat pentru 2019 o cifră de afaceri de 33 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei.

Conform datelor pe pe portalul www.e-licitatie.ro, Libro Events SRL a câștigat în perioada 2007-2020, contracte pe bani publici în valoare de 421 milioane lei. Cealaltă companie controlată de Mihaela Neagu a avut contracte doar de 7 milioane de lei în aceeași perioadă.

Vezi aici un tabel cu principalele contracte publice ale celor două companii

Cum au intrat în business afaceriștii reprezentați de Simona Spătaru

Una dintre ele a început cu contracte uriașe de curățenie la Metrorex, pe când acesta era condus de Aurel Radu, cel care se află în spatele Mihaelei Neagu…

Practic contracte de zeci de milioane de lei au fost acordate firmei Libro Events SRL deținută de Mihaela Neagu pe vremea când era un SRL anonim cu cifre de afaceri mărunte. Conform portalului e-licitatie.ro Metrorex a atribuit două contracte gigantice de salubrizare către Libro Events SRL: unul de 73 milioane de lei în 2018 și altul de 31 milioane de lei în 2014.

Mihaela Neagu a fost asociată la începuturile firmei de pază și protecție Akyle Security SRL unde în prezent un pachet de acțiuni este deținut de Constantin Pitcovici, tatăl lui Petre Pitcovici, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție a MAI, implicat într-un scandal legat de fapte de corupție instrumentate de DNA pentru care a și fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ionescu Robert Constantin, fost viceprimar al Capitalei din partea PNG, fostul partid al lui George Becali, patronul clubului Steaua București, asociat alături de Neagu în 2015 în Akyle Security împarte acum firma cu tatăl lui Pitcovici.

1 comentariu la “Dublu limbaj: Ziua, candidat al USR+ pentru Parlament. Noaptea, avocat pentru primăriile PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *