Skip to content
Internațional

Dublu standard Germania: reduce propriile taxe când vine criza, dar le cere altora austeritate

SidinhonaCopa.blogspot.com
" "

În timpul crizei economice din urmă cu câțiva ani, Germania era unul dintre statele care se opunea reducerilor de taxe pentru cetățeni, ba chiar Merkel îi cerea insistent lui Berlusconi să introducă noi taxe în Italia, asta doar ca un exemplu. Portugalia, Spania, România, Bulgaria au fost și ele sugrumate de noi taxe și de creșteri de taxe și impozite, pentru că Troika spunea frecvent că aceasta e calea pentru a ne salva de criză. 

Germania, în timpul crizei economice, a redus taxele pentru persoanele cu venituri mici și le-a crescut pentru cele cu venituri foarte mari. O persoană care câștigă peste 250.000 de Euro plătește taxe de 45% din venit. În România avem aproape aceeași sumă pentru orice salariu, iar la noi cei săraci devin și mai săraci, iar cei bogați rămân bogați. Taxele în Germania încep să scadă drastic pentru cei care câștigă sub 50.000 de Euro. De asemenea, plata asigurărilor sociale este în funcție de venit – cei bogați plătesc mai mult, cei săraci mai puțin. 

" "

Germania a mai introdus inclusiv taxa pentru biserică, pe care o plătesc persoanele care sunt înscrise la una dintre bisericile prezente pe teritoriul german. Taxa este între 8 și 9%, iar acest lucru a dus la reducerea numărului membrilor bisericii, indiferent de religie. Doar că acest 8-9% nu se aplică la tot venitul, ci doar la suma pe care trebuie să o plătești pentru impozitul pe venit. Un german cu un venit de 50.000 de Euro pe an plătește 800-900 de Euro taxa pentru biserică. 

Germania este în pragul unei mici crize economice și deja motoarele ei au încetinit. Probabil la sfârșitul anului își va declara intrarea în recesiune. Germania a beneficiat foarte mult de pe urma globalizării, însă recent globalizarea a intrat în declin și statele își restrâng sfera de influență. 

Ce face Germania în pragul crizei economice? Reduce taxele pentru cetățeni pentru a stimula familiile și companiile. Este ceea ce germanii au făcut mereu când au avut probleme economice. Ministrul german al Finanțelor a anunțat că sunt dispuși să cheltuie suplimentar 50 de miliarde de euro dacă vor fi loviți de criză. Asta arată că deja au un plan și știu unde să investească acești bani pentru a reduce pierderile. 

Germania a început deja să reducă taxele pentru cetățeni și se așteaptă la o îmbunătățire a situației până în 2021. Guvernul de la Berlin a anunțat că renunță la taxa de solidaritate  de 5,5% care aducea statului 19 miliarde de euro anual. Taxa a fost introdusă în 1991 pentru a ajuta Germania de Est să-și revină și să se dezvolte. Numai că această taxă de solidaritate va fi menținută pentru persoanele cu venituri foarte mari, deși partidul Angelei Merkel voia să fie eliminată pentru toate categoriile. Ministrul Finanțelor este convins că această taxă va dispărea complet până în 2026 pentru toți cetățenii.

O parte dintre politicienii germani sunt dispuși să se renunțe și la deficitul bugetar, o regulă pentru care Angela Merkel a insistat foarte mult în UE și a sancționat multe țări care au încălcat-o. Germanii vor să riște totul și să se treacă la investiții în industria verde și în infrastructură (mai ales digitală) pentru a resuscita economia. Pe de altă parte, și Italia și-ar dori să se renunțe la acest bilanț. 

Și acesta pare drumul pe care îl va urma Germaniacreșterea investițiilor în industrie eco și infrastructură digitală pentru a impune modelul în Uniunea Europeană. Dacă criza va lovi alte state, germanii vor cere creșteri de taxe și impozite, așa cum au făcut și în Grecia (colonie germană), doar pentru a proteja industria să se modernizeze. Un cost prea mare pentru cetățeni. Problema e dacă UE mai e capabilă să susțină aceeași criză într-un termen atât de scurt. 

Dublul standard practicat de Germania este evident peste tot în Europa, însă statele de la periferie nu au o problemă cu acest lucru. Singurul stat care s-a ridicat să critice politica impusă de Troika în timpul crizei economice a fost Grecia, redusă la tăcere imediat. 

Grecii, în 2015, mizau chiar pe reduceri de taxe, dar UE, FMI și Banca Mondială n-au acceptat așa ceva. Portugalia a reușit să evite să ajungă în situația Greciei după ce a fost lăsată să adopte măsuri de relaxare fiscală. Spania a înregistrat creștere economică tot cu astfel de măsuri. Guvernul Italiei a vrut să facă și el reduceri de taxe pentru a stimulat economia, de un an de zile se chinuie, dar iarăși UE s-a opus măsurilor și chiar a cerut să reducă anumite beneficii oferite cetățenilor, cum ar fi creșterea punctului de pensie. 

Nu este vina Germaniei că are mereu un plan pentru criză, însă este vina Uniunii Europene că nu este solidară cu toate statele și că unele sunt favorizate să facă bani pe spatele altora. Solidaritatea europeană este în continuare un simplu concept, mai ales în timpul crizei economice. 

Între timp, politicienii de la București înțeleg că singura soluție pentru a evita criza sau pentru a supraviețui crizei economice o reprezintă austeritatea. O comparație tristă între Est și Vest care arată degradarea politicii românești. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *