Skip to content
Internațional Republica Moldova

Duma de Stat aprobă în unanimitate, în prima lectură, amendamentele constituţionale ale lui Putin

Inquam Photos

Deputaţii ruşi au aprobat în unanimitate joi – după mai puţin de două ore de dezbateri – amendamentele constituţinale anunţate săptămâna trecută de Vladimir Putin – o reformă-surpriză făcută în pas alergător şi fără oprelişti, relatează AFP.

Cei 432 de aleşi prezenţi – din totalul de 450 ai Dumei de Stat, Camera inferioarăa Parlamentului rus – au adoptat în prima lectură această revizuire constituţională vrută de preşedintele rus şi prezentată în urmă cu doar trei zile, scrie news.ro.

Am dat dovadă de o unitate puternică”, s-a felicitat după vot preşedintlee Dumei Viaceslav Volodin. El a anunţat după aceea că examenul în a doua lectură urmează să aibă loc la 11 februarie, după ce mai mulţi oficiali ruşi au anunţat că vizează adoptarea definitivă a textului în primăvară.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere la 15 ianuarie cu această reaşezare a Constituţiei, necesară în opinia sa din cauza dorinţei de ”schimbare” a ruşilor şi care alimentează speculaţii cu privire la viitorul liderului de la Kremlin la sfârşitul mandatului actual, în 2024.

De atunci, consecinţele s-au înlănţuit cu o viteză neobişnuită în trenul politic rusesc. De-acum fostul premier Dmitri Medvedev a demisionat şi a fost înlocuit imediat cu un funcţionar de rang înalt necunoscut marelui public, Mihail Mişustin, care şi-a numit marţi noul Cabinet.

Într-o Dumă controlată de forţe loiale Kremlinului, adoptarea amendamentelor vrute de Putin nu ridica vreo îndoială.

”REGIM PREZIDENŢIAL PUTERNIC”

Proiectul de lege care conţine amendamentele vrute de către preşedintele rus a fost depus de Kremlin luni, care a scurtcircuitat un ”grup de lucru” creat cu cinci zile mai înainte să-l elaboreze. Una dintre membrii acestuia, Elena Alşanskaia, a semnalat clar că cele 21 de pagini ale documentului erau gata redactate.

”Eu nu am lucrat” la amendamente, a scris pe Facebook această preşedintă a unui fond de ajutorare a orfanilor. ”Foarte clar, rolul nostru este doar reprezentantiv”.

După Dumă, textul urmează să fie adoptat de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, iar apoi ratificat de către Vladimir Putin.

Kremlinul a promis că o mare dezbatere publică urmează să fie organizată şi că ruşii se vor pronunţa asupra textului printr-un vot. Preşedinţia a refuzat însă să folosească cuvântul ”referendum” şi nu a precizat ce fel de formă de consultare electorală va folosi.

În discursul său către naţiune, Vladimir Putin şi-a expus reformele pe care le-a catalogat ”importante pentru dezvoltarea viitorului Rusiei”, iar textul supus votului Parlamentului reia marile linii ale discursului său.

El a propus, astfel, transferul anumitor prerogative Parlamentului – ca cea de a alege premierul. El a consolidat totodată rolul unui organ până acum consultativ – Consiliul de Stat – provocând speculaţii potrivt cărora acsta ar putea deveni inima regimului.

Altă inovaţie –  judecătorii, aleşii şi conducătorii politici la nivel federal vor avea interdicţia de a deţine o naţionalitate străină sau un permis de sejur în altă ţară.

Textul consolidează de asemenea anumite puteri ale preşedintelui, care va putea, de exemplu, să refuze să semneze o lege adoptată de două treimi dintre deputaţi.

Mulţi analişti consideră că Vladimir Putin organizează, prin această reformă, perioada post-2024, lăsându-şi un maximum de uşi deschise pentru a-şi păstra influenţa într-o ţară pe care o conduce de 20 de ani.

Putin a repetet miercuri, într-o vizită în regiunea lipeţk, la sud de Moscova, că Rusia ”are nevoie de un regim prezidenţial puternic”.

Unii experţi estimează că reforma va consolida într-adevăr caracterul prezidenţial al sistemului politic, însăalţii dau asigurări că acesta va fi modificat doar marginal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *