Skip to content
Economie Politică

Dumitru Costin nu crede în seriozitatea noilor măsuri fiscale: Guvernul trage cu tunul într-un stol de vrăbii

Bursa.ro
" "

Guvernul a adoptat vineri OUG prin care taxează băncile în funcție de evoluția ROBOR, diminuează comisioanele administratorilor de pe Pilonul II, care trebuie să respecte alte cerințe de capital și aplică o taxă pe cifra de afaceri companiilor din energie și comunicații mobile.

Atât premierul Viorica Dăncilă, cât și președintele PSD, Liviu Dragnea, au prezentat noile măsuri fiscale ca pe niște avantaje de care se va bucura întreaga populație.

" "
" "

Pentru a afla în ce măsura va beneficia populația de OUG noi adoptată, PSNews a luat legătura cu Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Ordonanța asta e, din punctul meu de vedere, ca și cum ai trage cu tunul într-un stol de vrăbii: s-ar putea să nimerești câteva cu obuzul, dar s-ar putea ca restul să scape și nu știu cât de repede mai încarci tunul.

Pentru că nu reușește să rezolve problemele de evaziune, de fraudă, de fiscalizare corectă a economiei, guvernul vine cu măsuri pompieristice

Nu știu dacă prevederile OUG sunt cele mai nimerite măsuri. E foarte posibil ca aceste măsuri să se întoarcă tot împotriva consumatorului final, a populației”,  ne-a declarat, în exclusivitate, liderul sindical.

Până la urmă, România este campioană la evaziune și fraudă fiscală în UE – asta ar putea să o recunoască și cei din mediul de afaceri. România are cel mai scăzut grad de colectare din Uniune, precum și cea mai mică pondere în formarea PIB a impozitelor și taxelor colectate.

Asta arată până la urmă un format de economie pe care unii îl folosesc în interesul capitalului.

Majoritatea măsurilor luate până acum în economie, de ani buni de zile, au fost luate în favoarea capitalului.

Avem unul din cele mai permeabile ansambluri legislative, pentru mediul de afaceri. De-asta își pemit să raporteze niște cifre rizibile de profit, în economia României.

Chiar și cei care se laudă că își aduc contribuția la buget cu profituri mai mari, au grijă să externalizeze sume uriașe de bani, pentru că România este departe de a-și fi rezolvat, cel puțin la nivelul companiilor multinaționale, o monitorizare și o tratare eficientă a prețurilor de transfer.

Așa că nu este cazul să le plângem de milă celor vizați de măsurile din OUG. Știu foarte bine să își joace șansele și să își apere interesele și cel mai bine s-a văzut acest lucru în prăbușirea bursei”, spune președintele BNS.

Mediul bancar, de cealaltă parte, știe și va ști foarte bine să speculeze și să profite, atât de inabilitățile guvernului, cât și de faptul că piața din România, care este imatură, din punct de vedere concurențial (lipsește un mediu concurențial solid, din contră, avem de-a face cu o piață speculativă), nu este controlată de autorități de reglementare puternice.

În plus, avem de-a face cu lipsa de educație financiară a populației, care în mare măsură este incapabilă să discearnă în materie de produse bancare, de asigurări, financiare, care li se oferă și pe care le iau ca atare.

Deși pentru unii s-ar putea să sune bine și să creeze un aparent confort, este posibil ca măsurile din OUG  să se întoarcă precum un bumerang, împotriva populației, în ansamblul său”, a adăugat Dumitru Costin.

Ar fi fost multe lucruri de făcut, dar nu așa, pe genunchi. Măsurile nu au fost discutate nici cu patronatele, nici cu partenerii sociali, iar impactul lor social nu a fost evaluat, sub nicio formă.

Nu pot să cred deci că este o inițiativă serioasă.

Avem probleme cu evaziunea fiscală, cu economia la gri și la negru, lipsește un sistem modern și eificent de gestionare a pieței muncii, lipsește o implementare a digitalizării, care să elimine birocrația și să eficientizeze lupta împotriva tentației, normală, până la urmă, de a eluda obligațiile fiscale.

Sunt lucruri simple, care se pot face, doar că nu se vrea, pentru că interesele economice au controlat întotdeauna decizia politică.

E adevărat că și anul ăsta, ca și în anii trecuți, guvernul are probleme cu bugetul.

E posibil ca anul viitor, în urma aplicării măsurilor din OUG, guvernul să obțină mai mulți bani la buget. Dar costurile le va plăti tot populația, nu mediul de afaceri”, a completat sindicalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *