Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM: IMM-urile din România sunt cel mai slab capitalizate din UE

psnews.ro

Invitat la „Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vorbește despre IMM Factor, un program nou care vine în completarea IMM Invest. „Așa cum am spus, când Guvernul a luat decizia de a implementa programul IMM Invest, am mers de la faptul că întreprinderile mici și mijlocii din România sunt cel mai slab capitalizate din Uniunea Europeană”, afirmă directorul general.

„Chiar ieri am avut ultima discuție cu Comisia Europeană. IMM Factor vine ca o completare la IMM Invest. Așa cum am spus, când Guvernul a luat decizia de a implementa programul IMM Invest, am mers de la faptul că întreprinderile mici și mijlocii din România sunt cel mai slab capitalizate din Uniunea Europeană. La IMM Factor am mers pe faptul că raportul dintre creditul bancar, acordat prin bănci și creditul comercial este astăzi în România de 1 la 3. Datele Băncii Naționale arată că la sfârșitul lui 2019 băncile acordaseră credite de 117 miliarde de lei iar compania acordase credit furnizor de 380 de miliarde.

Ce înseamnă asta? Că două treimi, practic, reprezintă credit furnizorul. Alte date care arată necesitatea acestui program care este nou pentru România, nu a mai fost implementat, la fel ca și IMM Invest, care a avut succes, este faptul că în România este pe locul 26 din cele 28 de state membre reprezentând 2% din PIB pe factor. Iar dacă ne raportăm la valoarea facturilor în PIB avem undeva la 25%.

Există interes foarte mare pentru că așa cum am spus, 90% din acest mecanism de factoring este neexploatat în România pentru că statul nu a intervenit în acest tip de credit comercial. Ieri au fost ultimele negocieri cu Comisia Europeană, va funcționa la fel ca o schemă de ajutor de stat, cum este la IMM Invest, adică costurile de comisionul de garantare, de comisionul de risc și dobânzile vor fi suportate 100% de către Guvernul României pe o perioada de 8 luni, așa cum este și la IMM Invest, dar nu mai mult de 800.000 de euro. Știți că există la nivelul Comisiei Europene două tipuri de scheme de ajutor de stat.

Schema de minimis, cea până în 200.000 de euro, pe care noi o aplicăm la IMM Leasing și schema de ajutor temporar, cum a fost cazul la IMM Invest și la IMM Factoring unde ajutorul de stat poate să ajungă până la 800.000 de euro pentru întreprinderile afectate. Programul IMM Factor, așa cum am spus și mai devreme, a notificat Comisia Europeană săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare vor ieși normele de aplicare.

Ca un deadline noi avem 20 septembrie în care întreprinderile mici și mijlocii pot apela la instituțiile financiare, la bănci, pentru a face procesul de factoring prin regres, că sunt două tipuri de factoring. Acesta este un factoring prin regres”, a declarat Dumitru Nancu.

Totodată, Dumitru Nancu explică ce trebuie să știm înainte de a aplica la IMM Factor:

„Statul garantează 50% pe beneficiar, pe IMM, dar nu mai mult de 5 milioane de lei. Practic, o întreprindere mică și mijlocie poate introduce în procesul de factoring maxim 10 milioane de lei, iar un instrument financiar, o factură, nu poate fi mai mare de 1,5 milioane. Adică statul îți garantează 750.000 de lei, jumătate din valoarea facturii. Adică lucruri foarte pozitive.

Deja am început să lucrăm la norme împreună cu asociațiile de factoring, cu instituțiile financiare. Este un interes major  pe această piață. Așa cum am spus și la început, România este doar 2% din PIB iar în țările Uniunii Europene, pe piața de factoring se ajunge chiar și la 95%, luăm model din Danemarca, modelul din Germania”, afirmă Dumitru Nancu.

În consecință, condițiile pentru programul IMM Factor sunt aceleași ca pentru IMM Invest. Dosarul depus va fi examinat mult mai repede (n.r.-în comparație cu IMM Invest). Dumitru Nancu declară că „banca sau instituția financiară va avea mandat din partea Fondului Național de Garantare să acorde 50% garantare și după care, lunar, noi vom plăti către instituțiile financiare ajutorul de stat pe baza listei cu beneficiari ai fiecărei instituții financiare”.

„Condițiile sunt aceleași. Bineînțeles, știți că sunt facturi neachitate în toate întreprinderile mici și mijlocii în acest lanț al valorii, au de achitat facturi către furnizori, au de plătit facturi către clienți, deci în tot acest lanț singura condiție e să fie întreprindere mică și mijlocie. Adică așa cum este definită din legea 346, până în 249 de angajați, cifra de afaceri de 50 milioane de euro, active totale de 43 de milioane de euro.

Trebuie să aibă facturi care nu sunt încasate și să nu fie la data când intră în procesul de factoring în centru de risc bancar, să nu fie în dificultate, adică să nu-și înstrăineze jumătate din capital. Condițiile sunt identice ca la IMM Invest.

Spre deosebire de IMM Invest, sunt IMM Leasing și IMM Factoring vor funcționa ca o garanție de portofoliu, adică întreprinzătorul se duce direct la bancă, banca este cea care analizează, fondul de garantare doar garantează cu 50%, deci nu mai facem o analiză, să spun cum e la IMM Invest pe dosar, ci o vom face pe cedant, pe cel care acordă discuția financiară care acordă facilitatea de factoring.

La IMM Leasing la fel va fi. Adică încercăm, din acești timpi, care sunt foarte importanți, pentru întreprinderile mici și mijlocii să scurtăm perioada de evaluare. Deci banca sau instituția financiară va avea mandat din partea Fondului Național de Garantare să acorde 50% garantare și după care, lunar, noi vom plăti către instituțiile financiare ajutorul de stat pe baza listei cu beneficiari ai fiecărei instituții financiare”, a conchis Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *