Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dumitru Nancu (FNGCIMM): La IMM Invest, plafonul a fost consumat în primele 3 luni! Este un instrument financiar deja consacrat

ps news

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), susține că atât programul IMM Invest, cât și AGRO Invest sunt  „instrumente financiare consacrate”. Directorul FNGCIMM a explicat care este procesul de depunere al actelor și vorbește de asemenea și despre termenul până la care va continua programul IMM Invest.

„O măsură foarte bună pe care a luat-o Guvernul este cu programul AGRO IMM Invest. Vreau să vă spun că la IMM Invest plafonul a fost consumat în primele 3 luni, iar la AGRO Invest Guvernul alocase un miliard. Acest plafon de un miliard a fost consumat de către fermieri. O nouă categorie pe care Guvernul a introdu-o sunt PFA-urile.

Respingerea nu este făcută de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri , ci de către bancă. La Fondul Național de Garantare vin doar cei care îndeplinesc condițiile. Avem și noi o analiză din punct de vedere al dificultății, dar rata de respingere a Fondului, după ce a fost aprobat de bancă este până în 9%”, spune Dumitru Nancu

De asemenea, acesta a explicat că depunerea actelor se face exclusiv online.

„Totul este online. În 8 luni să acorzi 39.000 de credite a căror valoare depinde de banii injectați în economia României, bani care sunt ai sistemului financiar bancar este îmbucurător. De asemenea, nu există niciun credit neplătit până la acest moment. 

Este un instrument financiar deja consacrat”, afirmă Dumitru Nancu.

Acesta a vorbit și despre perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.

„Aprobarea Comisiei Europene pe care a a obținut-o domnul Cîțu este până la 31 decembrie 2021. Se pot adăuga prelungiri.

Ne așteptăm ca anul acesta să avem 25.000, cât avem și pe anul trecut, mai ales că anul acest avem și programul sub-programul AGRO IMM Invest. De la un miliard de lei, cât a fost plafonul de garantare, deja s-a ajuns la 1,6 miliarde, iar la rectificare vom merge până la 4 miliarde.

Agro Invest este deja un instrument consacrat la Comisia Europeană pentru că din punct de vedere al directivei europene, instrumentul financiar îmbină cele trei componente: garanția nume și cont stat care poate ajunge până la 90% pentru întreprinderile micro sau mici, alocație financiară nerambursabilă de 10% pentru AGRO Invest și un credit bancar”, conchide directorul FNGCIMM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *