Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dumitru Nancu (FNGCIMM), membru în CA-ul Fondurilor Europene de Garantare: Nevoile mediului de afaceri din România vor fi cunoscute la nivelul UE

PS News.ro

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre numirea sa ca membru în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM), pentru un mandat de trei ani, și despre ce reprezintă aceasta pentru FNGCIMM. Acesta a explicat că numirea „reprezintă o recunoaștere a muncii de un an de zile ”și că FNGCIMM va veni cu propuneri în fața Comisiei Europene pentru a rezolva nevoile mediului de afaceri din România.

„La nivel european, există Asociația Europeană a tuturor Fondurilor de Garantare. Din 48 de fonduri, 26 sunt bănci naționale de dezvoltare. Pentru mine, dar și pentru instituția pe care o conduc, reprezintă o recunoaștere a muncii de un an de zile, pentru că rezultatele remarcabile pe care le-a obținut Fondul Național de Garantare mi-a permis să acced la acest for care este unul foarte important. Toate deciziile pentru tot ceea ce înseamnă finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii la nivel european se iau în acest for.

Din 48 de membri, doar 13 au fost aleși în bord, deci sunt 13 membri în Consiliul de Administrație.

Pentru mine înseamnă o recunoaștere a muncii și a măsurilor pe care Guvernul României le-a luat în această perioadă, pentru că au contat foarte mult rezultatele anului 2020 și, bineînțeles, rezultatele la zi. Vreau să vă spun că la nivelul Comisiei Europene, IMM Invest este ca un program de Best Practices. Vreau să vă amintesc că IMM Invest este singurul program din Uniunea Europeană prin care statul garantează cu 90%, restul sunt garanții nume și cont stat, cu rezultat maxim de 80%.

Este un lucru pozitiv. Ne și responsabilizează, pentru că în următoarea ședință generală a AECM am reușit ca împreună cu colegii din sud-est să obținem înființarea unui post de vice-președinte la nivelul AECM-ului. În acest moment, sunt trei vicepreședinți, prin statutul de înființare, aceștia sunt membri de drept, iar membrii fondatori au statutul de vicepreședinți.

Este propunere pe care am făcut-o, ca noi, statele din sud-estul Europei, să avem un post dedicat de vicepreședinte și urmează ca în viitoare ședință a Adunării Generale să se modifice la Bruxelles statutul AECM-ului prin care să se înființeze acest post, care ar fi ocupat prin rotație, o dată la 3 ani. 

Un alt aspect pozitiv: România va deține și președinția unui grup de lucru. Ne-am depus candidatura și sperăm ca la următoarea ședință să obținem președinția Comisiei de Fonduri Structurale, un grup de lucru foarte important. După cum bine știți, vor intra în aviz noile programe. Pe lângă PNRR, România are acces și la instrumentele structurale. Și acolo, în următoarea ședință a Adunării Generale, se vor face ședințe pentru președinția pe grupuri de lucru”, spune Nancu.

De asemenea, acesta a explicat că, prin această numire, „nevoile mediului de afaceri din România vor fi cunoscute la nivelul Comisiei Europene,”.

„Venim cu propuneri pe care le vom colecta de la mediul de afaceri. Nevoile mediului de afaceri din România vor fi cunoscute la nivelul Comisiei Europene, astfel încât aceste programe să vină ca un răspuns la nevoia de finanțare, de dezvoltare a mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii”, conchide Dumitru Nancu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *