Skip to content
Sport

Dumitru Prunariu, românul al cărui nume se află pe lista cosmonauților lumii

editiadedimineata.ro

Ziua de 14 mai a anului 1981 avea să fie una memorabilă prin prisma faptului că în acel moment avea să se desfășoare misiunea Soyuz 40, din cadrul programului spațial” Intercosmos”. Dumitru Prunariu devenea atunci al 103 lea cosmonaut al lumii. Alte câteva sute i-au urmat până acum, însă niciun alt român.

Prezent la Iași vineri – 17 noiembrie, generalul-locotenent în rezervă, Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi “din Iaşi şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, înmânat de primarul Iaşului, Mihai Chirica, potrivit editiadediminea.ro

Multă onoare concentrată pentru care sunt recunoscător celor care m-au invitat, celor care apreciază activitatea pe care am desfășurat-o într-un domeniul atât de interesant dar și foarte important pentru societate în ultimele decenii. – a declarat Dumitru Prunariu într-un interviu pentru Radio Iași, realizat de Mihaela Munteanu, cu ocazia înmânării titlului. De asemenea, acesta a mai vorbit despre activităţile cosmice, impactul lor asupra societăţii și care este contribuția României în acest context.

Mai mult, Dumitru Prunariu a dat detalii despre ce semnifică în zilele noastre această știință.

Este adevărat că activităților cosmice nu li se mai face o promovare foarte pronunțată în țara noastră. Asta nu înseamnă că nu avem activități, că nu participăm la programe mari, internaționale (în principal europene) sau că nu avem rezultate foarte bune. Prin Agenția Spațială Română înființată imediat după 1990 – o instituție care reprezintă atât statul cât și guvernul României în instituții internaționale cosmice, dar și toată cooperarea cosmică internă – promovăm acest domeniu de activitate și suntem foarte apreciați la nivel european.
Pot să spun că deja de la sfârșitul anului 2011 suntem membrii ai Agenției Spațiale Europene. Această calitate dar şi obligaţie de a participa la activităţile europene ne-a fost acordată după ani întregi de evaluări în care s-a contestat că cercetarea, managementul de programe și partea industrială sunt capabile să se ridice la nivel înalt, astfel încât să facă față unor proiecte europene majore. Suntem implicați direct în programele Comisiei Europene – Galileo şi Copernicus- programe de navigație și poziționare globală, cu o serie întreagă de implicații în domenii practice în țara noastră, cât și în programe de monitorizare a mediului dar și a problemelor de securitate la nivel european.
Pe lângă acestea, participam la dezvoltarea industrială a rachetelor europene – Ariane 6- care încep să se construiască de pe acum, deci avem capabilităţile necesare de a participa în astfel de programe europene. Să nu uităm de științele de bază. Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, care a fost înființat cu mult înainte de 1989 și a pregătit experimente pentru zborul cosmic la care am participat eu, continuă colaborarea internațională și promovarea cercetării științifice la nivel european și internațional”, a spus Dumitru Prunariu.

Interviul integral poate fi citit AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *