Skip to content
Politică

Dungaciu îi taie elanul lui Dragnea. Cum s-a împotmolit România într-un caz mai facil decât ambasada EXCLUSIV

mystage.ro

Analistul de politică externă Dan Dungaciu le taie elanul președintelui PSD, Liviu Dragnea, și premierului Viorica Dăncilă, care s-au grăbit să facă demersuri pentru mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Într-o declarație oferită vineri pentru PSnews.ro, sociologul a subliniat încă de la început că problema trebuia discutată mai întâi între decidenții politici, iar nu transformată într-o temă de scandal.

„Prima observație care ar trebui făcută este că maniera în care este discutată această chestiune la București nu e una de natură să-i aducă României puncte la nivel de imagine internațională. O asemenea chestiune de o importanță atât de mare, cu semnificații și reverberații atât de adânci nu se poate scoate pe scena bătăliilor interne înainte de a fi digerată în instituțiile de decizie politică din spatele scenei (în primul rând, în spatele scenei). Asta este o chestiune care trebuie în primul rând lămurită – repet – la nivelul decidenților de politică externă. Abia după aceea se poate veni cu o poziție unanim acceptată, pentru a fi ulterior eventual implementată”, a afirmat Dungaciu.

În al doilea rând, Dan Dungaciu a dat de înțeles că momentan nu ar trebui să ne agităm prea mult, în condițiile în care însuși procesul de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim este abia la început.

„A doua chestiune: aici e o problemă de fond. Ambasada Statelor Unite a început să fie mutată, dar n-a fost mutată – nu s-a reinaugurat. Sigur că s-ar putea aștepta, din această perspectivă, măcar un moment de soiul acesta, pentru a demara la nivel public o asemenea discuție. Dar deocamdată Statele Unite și-au exprimat dorința de a-și muta ambasada în clădirea fostului consulat, de a mări acel consulat, de a-l reamenaja pentru a deveni cu adevărat o ambasadă. Dar deocamdată suntem și acolo la începutul unor demersuri de acest tip”, a explicat fostul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

Partea cea mai importantă a discuției a fost aceea în care directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române a sugerat că România nu ar trebui să se arunce în acțiuni atât de complicate precum mutarea ambasadei din Tel Aviv, câtă vreme oficialii de la București nu au fost în stare nici măcar să rezolve o problemă mult mai simplă: aderarea țării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE / OECD).

„Și în al treilea rând: am urmărit discuțiile legate de dosarul OECD. Ni s-au dat garanții anul trecut că România se va integra în OECD în 2017. Iată că suntem în 2018 și încă lucrurile trenează. Se pare că s-a întâmplat ceva. Deci când OECD-ul – un dosar incomparabil mai simplu din punct de vedere al consecințelor și semnificațiilor politice – nu ai reușit să-l duci până la capăt, să-l definitivezi, cum crede cineva că această chestiune (a ambasadei – n.r.) poate fi rezolvată cu mai multă ușurință? Este aproape iresponsabil, din punctul meu de vedere, ca această chestiune (a ambasadei – n.r.) să fie scoasă public și să se transforme într-o dispută mai degrabă de politică internă – ceea ce n-ar trebui să fie”, a afirmat Dan Dungaciu.

Întrebat dacă – odată definitivată mutarea ambasadei – România riscă să-și atragă ostilitatea lumii arabe, Dan Dungaciu a susținut că momentan este prea devreme să vorbim despre așa ceva și că momentan țara noastră trebuie să se consulte cu partenerii euro-atlantici.

„Să ajungem până la faza aceea! Problema este cum vor reacționa partenerii României din spațiul euro-atlantic la o asemenea inițiativă. Deocamdată, nu este o discuție obligatorie «Statele Unite versus Europa», pentru că și în spațiul european există state care n-au reacționat negativ la propunerea președintelui Trump, legată de mutarea cât mai rapidă a ambasadei SUA la Ierusalim. Deci e o chestiune în funcție și de cum se mișcă partenerii; nu e un gest pe care România să-l facă în mod singular. Nu e un gest în care România să se așeze cu ostentație împotriva cuiva. Această decizie trebuie luată de cât mai mulți parteneri ai României – evident: parteneri atlantici sau parteneri europeni. Asta este mișcarea pe care România trebuie s-o urmărească.

În ceea ce privește expunerea (la ostilitatea lumii arabe – n.r.): aici e o chestiune pe care ți-o asumi politic, după ce ai luat o decizie de asemenea ramificații și reverberații politice și strategice. O măsură de genul ăsta când o iei, trebuie să te aștepți că nu va mulțumi pe toată lumea – așa cum nu va nemulțumi pe toată lumea. Deci trebuie să iei decizia în această balanță internațională foarte complicată”, a zis Dungaciu.

Noi am insistat: riscăm să devenim țintă pentru teroriști odată definitivată mutarea ambasadei României? În schimb, analistul politic a evitat un răspuns frontal, subliniind în schimb că Palestina va lua și ea parte la negocierile din zonă.

„În declarația pe care președintele Trump a făcut-o, a vorbit despre mutarea ambasadei, dar nu și despre clarificarea geografiei Ierusalimului ca un proces. Nu este vorba deocamdată de o delimitare clară a ceea ce înseamnă Ierusalimul și cât revine părții arabe, cât revine părții israeliene. Lucrurile acestea nu s-au clarificat deocamdată. Deci prezumăm că partea palestiniană va fi a priori în afara acestui joc, în afara acestei negocieri – ceea ce nu este cazul. Nici măcar Donald Trump nu a spus astea. Deocamdată, este o negociere – chiar dacă ambasada Statelor Unite ale Americii se mută la Ierusalim. Este o negociere: cât din Ierusalim este controlat de Israel, cât din Ierusalim e controlat de partea palestiniană. Deci încă nu avem harta făcută, în așa fel încât să ne pronunțăm că va fi cu adevărat o confruntare. Negocierile sunt în curs. Eu cred că mutarea ambasadei SUA la Ierusalim este o parte a acestor negocieri mai ample”, a încheiat Dungaciu.

2 comentarii la “Dungaciu îi taie elanul lui Dragnea. Cum s-a împotmolit România într-un caz mai facil decât ambasada EXCLUSIV

 1. Sigur noi trebuie sa ne kk pe noi si daca le place ne lasa sa-l si mancam.
  De ce trebuie sa fie un eveniment schimbarea unei locatii.
  Daca esti musafir undeva si omul te anunta vezi ca m-am mutat! Tu ce faci?
  Te duci la vechea adresa si spui imi pare rau dar trebuie sa te muti inapoi.
  Nu va dati seama ca hotararea a fost luata si nu de noi ci de cei in drept si nu se vor intoarce din hotararea lor?
  Mai tarziu sau mai devreme se vor muta toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *