După 12 ani, UNATC recâștigă în instanță Studioul de Teatru Casandra

Sursă foto: Facebook

Cu emoţie, bucurie şi multă speranţă, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” doreşte să comunice publicului una din cele mai importante victorii obţinute în instanţă, legată de însăşi identitatea sa instituţională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

„Casandra a fost rampa de lansare pentru marii artiști ai teatrului românesc. E un loc încărcat de istorie. Un loc al performanței, al încercărilor tinereții, al studenției frumoase. UNATC, prin această decizia judecătorească, revine acasă, își recapătă inima care bătea pentru publicul care,  de-a lungul vremii, a venit să vadă primii pași ai viitorilor artiști ai scenei românești. E un moment de bucurie, de normalitate, de recunoaștere a tradiției școlii noastre. Casandra e a noastră din nou! Așa cum e și firesc.

Mulțumesc tuturor care n-au încetat să viseze!”  (prof.univ.dr. Liviu Lucaci – Rector UNATC)

Indisolubil legat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, Studioul de Teatru Casandra a constituit vreme de peste 50 de ani, din 1957 până în 2008, cea mai importantă scenă și platformă de lansare a noilor generații de artiști.

La originea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra stă un Ordin emis de Ministerul Culturii și Învățământului în anul 1957 prin care UNATC a dobândit sala de teatru aflată în inima clădirii din București, Str. Franceză nr. 9, împreună cu alte spații auxiliare necesare. Pe această scenă reper s-au format și lansat artiști care apoi au scris istoria teatrului și învățământului artistic românesc: actorii Cristea Avram, Leopoldina Balanuta, Victor Rebengiuc, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ion Fintesteanu, Marietta Sadova, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache și Ion Cojar, regizorii David Esrig, Dinu Cernescu, Dan Micu, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu și mulți alții.

În 2011, după jumătate de secol în care Studioul de Teatru Casandra a aparținut de drept universității și studenților săi, relația profundă dintre UNATC și Casandra, precum și legătura formată între un public fidel și susținător al tinerilor artiști sunt abrupt și nedrept oprite, ca urmare a deposedării ilegale a universității de singura sa sală de teatru.

În anul 2001, moștenitorii foștilor proprietari ai imobilului din Str. Franceză nr. 9 formulează o notificare în temeiul Legii nr. 10/2001, în cuprinsul căreia își exprimă în mod neechivoc voința ca Studioul de Teatru Casandra să fie exceptat de la restituire și să își păstreze activitatea educațional-culturală, acordând prevalență astfel rolului pe care acest spațiu îl îndeplinea.

Timp de 10 ani notificarea acestora rămâne în nelucrare, până în momentul în care moștenitorii foștilor proprietari cesionează drepturile decurgând din notificarea pentru restituire către o terță persoană.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL