Skip to content
Societate

După 15 ani de profituri uriașe, Delgaz Grid (E.ON) și Enel se pregătesc să iasă din România. Acuzații de monopol și trucarea tarifelor de distribuție

Inquam Photos / Octav Ganea

Companiile multinaționale din energie prezente pe piața românească bifează profituri uriașe pe fondul creșterii facturilor la gaze și energie electrică. În paralel, acestea pregătesc vânzarea de active și ieșirea de pe piață pentru a-și marca profiturile. Este cazul diviziei Enel România și a jucătorului german Delgaz Grid (fost EON Romania). Sucursalele de distribuție de energie și gaze au fost privatizate către Enel și EON (Delgaz Grid) de către guvernul Tăriceanu în condiții nefavorabile statului român. Privatizările au fost marcate de acuzații de corupție și de nerespectarea obligațiilor ce decurgeau din privatizare referitoare la investiții. Delgaz a anuțat recent scoaterea la licitație a diverse active, iar Enel negociază vânzarea diviziei din România în 2023.

Consiliul Concurenței a sancționat, în 2021, Delgaz Grid SA, membră a grupului E.ON, cu o amendă de aproximativ 6,1 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă

În mai 2021, Consiliul Concurenței a sancționat compania Delgaz Grid SA, membră a grupului E.ON, cu o amendă de aproximativ 30 de milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale, respectiv pe piața serviciilor de verificare și revizie tehnică a Instalațiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN) din zona de distribuție a Delgaz Grid SA.

Delgaz Grid deține o poziție de monopol pe piața distribuției de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care deține licență de distribuție. În acest caz este vorba despre județele situate în partea de nord a țării (Maramureș, Satu Mare, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău).

În cadrul investigației declanșate la sfârșitul anului 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada martie 2015 – decembrie 2018, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de gaze naturale, a abuzat de poziția sa dominantă prin refuzul de a acorda acces tuturor companiilor de pe piață la o facilitate esențială, respectiv înregistrarea fişelor de evidenţă a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în baza sa de date.

În acest mod, au fost create condiții discriminatorii pentru societățile prezente pe această piață în raport cu una dintre companiile din cadrul grupului E.ON.
Favorizarea companiei din cadrul grupului E.ON a contribuit la consolidarea poziției acesteia pe piața serviciilor de verificări și revizii a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale furnizate în aria de distribuţie a Delgaz.

Serviciul de înregistrare a datelor din fişele de evidenţă a lucrărilor de verificări şi revizii în baza de date a distribuitorului este indispensabil unei companii care concurează pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale IUGN, fiind esenţial pentru desfăşurarea activităţii, potrivit whichlawyer.ro

Prin neînregistrarea sau întârzierea înregistrării dosarelor în baza de date administrată de Delgaz Grid, mecanismul de funcționare a pieței serviciilor de verificare și revizie tehnică a instalațiilor de gaze naturale a fost întrerupt și nefuncțional, întrucât informațiile referitoare la data scadenței lucrărilor nu au fost transmise în timp util către consumatorul final, prin notificarea efectuată de furnizorul de gaze naturale, sau către operatorii economici autorizați aflați deja în relație contractuală cu clienții.

„Acțiunile anticoncurențiale întreprinse de Delgaz Grid SA au condus atât la afectarea concurenței pe piața serviciilor de verificare și revizie tehnică prestate în aria sa de distribuție, prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piață și împiedicarea dezvoltării acestora, cât și la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilității acestora de a alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice și prin creșterea cheltuielilor pentru astfel de servicii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În calitatea sa de operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale, Delgaz Grid avea o obligație specială de a asigura un tratament nediscriminatoriu pentru companiile care activează pe piețele conexe, în special de a nu favoriza în niciun fel firmele care fac parte din același grup.

Activităţile de verificare şi revizie tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiţii concurenţiale, de către operatori economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final. Tarifele practicate de către operatorii autorizaţi pentru efectuarea serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite în condiţii de piaţă, pe baza cererii şi ofertei.

Delgaz Grid a recunoscut integral faptele anticoncurenţiale şi a beneficiat de reducerea amenzii. În ultimii ani, autoritatea de concurență a aplicat mai multe sancțiuni împotriva companiilor care activează pe piața serviciilor de distribuție a gazelor naturale, care au încălcat regulile de concurență.

Astfel, Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a fost sancționată cu o amendă în valoare de 17.650.326 lei, pentru abuz de poziție dominantă, manifestat prin aplicarea unor tarife excesive, nejustificate economic, pentru aprobarea tehnică a proiectelor de execuție, recepția și punerea în funcțiune a IUGN. Distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al societății Gaz Sud SA, a fost sancționat cu 6,3 milioane de lei pentru că a abuzat de poziția dominantă prin impunerea unor tarife discriminatorii pentru serviciile de avizare tehnică a proiectelor, recepție a lucrărilor și punere în funcțiune a IUGN, diferențiate în funcție de executantul lucrărilor și de execuția instalațiilor.

Distribuitorul de gaze naturale Wirom Gaz SA și nouă executanți de lucrări în domeniu au fost sancționați cu amendă în valoare de 920.069 lei pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale prin care au stabilit un preț fix pentru realizarea IUGN.

Ca urmare a implementării angajamentelor asumate de E-Distribuție Muntenia SA (EDM) în contextul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă, durata medie de obținere a avizelor tehnice de racordare (ATR) emise de companie a scăzut cu 20%, iar numărul de cereri de racordare a crescut cu 30%. De asemenea, în ultimul an, intervenția Consiliului Concurenței a dus la creșterea transparenței procesului de racordare și a gradului general de informare a utilizatorilor cu privire la procesul de racordare, numărul de clienți care utilizează serviciul de racordare online crescând cu peste 90%. Consiliul Concurenței monitorizează îndeaproape piața gazelor naturale, în special în contextul liberalizării acesteia pentru consumatorii casnici începând cu 1 iulie 2020.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *