Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

După 16 ani în care a condus municipiul Suceava, primarul Ion Lungu scade îngrijorător în sondaje. Cum arată cifrele

Ion Lungu/ Facebook

Proverbul ”Unde dai și unde crapă” ar putea defini cel mai bine alegerile locale din Suceava. Majoritatea specialiștilor susțineau, la începutul verii, că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-ar putea pierde scaunul din cauza gestionării catastrofale a crizei Covid-19. Dimpotrivă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a adunat deja 16 ani de mandat, părea să nu aibă probleme. Evoluțiile sondajelor, începând din luna august, au pus însă în evidență o realitate surprinzătoare.

Dan Ioan Cușnir, the rising star

Liberalul Flutur nu pare să tragă după el greșelile din timpul carantinării orașului, sucevenii considerând că vinovate au fost mai mult instituțiile, în frunte cu DSP. În schimb, primarul Ion Lungu a scăzut brusc și aparent inexplicabil, aflându-se, cu 11 zile înainte de alegeri, la cvasi-egalitate cu candidatul PSD Dan Ioan Cușnir. Potrivit unui sondaj de opinie la nivelul tuturor județelor, comandat de PNL, Ion Lungu a scăzut, în ultima lună, mai mult de patru procente, ajungând la 30% din intenția de vot a sucevenilor, în timp ce Dan Ioan Cușnir a urcat peste 7 procente, ajungând la 29%. El i-a surclasat rapid pe candidații Ștefan Alexandru Băiușanu (PPUSL) și Florin Sinescu (ProRomânia) datorită tracțiunii mult mai mari a partidului său și a devenit challangerul indiscutabil al campaniei. Bătălia este deci una foarte strânsă. Lungu se află pe un trend descrescător, putând pierde în continuare procente până la sfârșitul campaniei.

Sucevenii vor un suflu nou

Cea mai importantă cauză posibilă a scăderii lui Lungu în sondajele de opinie este plictiseala. Sucevenii s-au săturat de Lungu, după 16 ani în care nu a excelat în nimic. O altă cauză este desigur campania lui Cușnir, un candidat atipic al PSD, care atrage electorat din rândul tinerilor. În prezent consilier județean, Cușnir este un vechi adversar al primarului Lungu, dar evident mai tânăr decât el. Campania sa intensă a pus accentul pe nevoia unui suflu nou la conducerea primăriei și se pare că sucevenii exact asta așteptau să audă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *