Skip to content
Politică

După 25 de ani de nepăsare, RADET caută soluţii ca să se salveze

După 25 de ani, autorităţi naţionale şi locale, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali au înţeles că trebuie să se ajute singuri. La nivelul Municipalităţii s-a constituit un grup de lucru format din experţi şi ingineri care studiază soluţiile posibile de aplicat pentru eficientizarea operatorului de termoficare. Ţinta «specialiştilor este de a elimina subvenţia acordată de Primărie prin soluţii tehnice inteligente, iar preţul maxim al gigacaloriei să fie de 160 lei, adică preţul actual plătit de populaţie.

Autorităţi, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali şi-au luat gândul de la sprijinul guvernamental privind fuziunea ELCEN-RADET. Situaţia critică în care se află regia de termoficare i-a făcut să „ia taurul de coarne” în ultimul ceas şi să studieze soluţiile prin care pot salva serviciul public de termoficare pentru bucureşteni.

„Totul a început cu întrebarea «ce facem dacă nu reuşeşte fuziunea ELCEN-RADET». Munca este imensă, dar trebuie făcut ceva, altfel riscăm să lăsăm Capitala fără apă caldă şi căldură. Am reuşit să formăm un grup de lucru. Nu discutăm politică, nu facem campanie electorală, ci pur şi simplu căutăm soluţii tehnice. Din acest grup de lucru fac parte 14 persoane, dar nu e un grup închis. Vrem să aducem lângă noi Politehnica şi Primăria Capitalei. Discutăm detalii de genul ce vom face cu gunoiul transformat în energie termică”, a declarat pentru PUTEREA, consilierul general independent Horaţiu Panaitescu.

El spune că vor vizita toate cele 47 de microcentrale termice şi cele 1.050 de puncte de transfer de căldură din Bucureşti, urmând ca Primăria Capitalei să comande studii de fezabilitate pentru fiecare centrală care să ofere soluţia tehnică optimă pentru bucureşteni. Inginerul Horaţiu Panaitescu nu exclude posibilitatea accesării fondurilor europene pentru modernizarea instalaţiilor RADET de către Municipalitate, numai că procesul este de lungă durată. Deocamdată, grupul de lucru se va întâlni săptămânal.

„Din acest grup mai face parte secretarul de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Tudor Prisăcaru, reprezentanţi ai Activităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice, directori ai RADET. În total 14 persoane, dar sunt bineveniţi cei care vor să lucreze cu noi”, comentează Horaţiu Panaitescu.

Dacă grupul de lucru va găsi cea mai bună formulă de optimizare a serviciul public de termoficare, ELCEN, societate în care 92% din acţiuni sunt deţinute de Guvern, va fi în mare dificultate, deoarece RADET va schimba furnizorul de agent termic.

Citește mai multe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *