Florin Secureanu, fostul director al Spitalului Malaxa, a fost condamnat vineri, 15 noiembrie, de Tribunalul București, la 11 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și delapidare.
Pe lângă condamnare, instanța a dispus confiscarea sumei de 1.279.402 lei primită de Secureanu cu titlu de mită.
În dosar au fost condamnați și doi administratori de firme: Cristian Ioniță – 4 ani și 6 luni pentru spălare de bani, Mihai Mesner – 8 ani închisoare pentru spălare de bani și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave.
Cei trei condamnați au fost obligați de tribunal să plătească în solidar Spitalului „Malaxa” suma de 6.181.863 lei.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În prezent, Secureanu este încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, unde execută o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare, primită în alt dosar.
În mai 2017, Florin Secureanu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare – 5 fapte, dintre care una cu consecințe deosebit de grave – și luare de mită, alături de mai mulți angajați de la Spitalul „Malaxa” și administratori ai unor societăți comerciale.
Conform DNA, Secureanu a deținut funcția de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, în perioada 1 aprilie 2007 – 29 noiembrie 2016. După numirea în funcția de manager (anul 2009), până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), el a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053 lei.
Procurorii susțin că modalitățile concrete prin care a acționat Secureanu au fost diverse.
Astfel, el și-a însușit sume de bani în numerar din casieria spitalului, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016 cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului.
Pe de altă parte, Secureanu a folosit și alte metode mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate. Concret, la inițiativa și sub controlul fostului manager, la nivelul Spitalului „Malaxa” au fost create și utilizate circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale, a informat DNA.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News