Skip to content
Caraș-Severin Știri locale

După ani de întârziere se inaugurează punctul de trecere a frontierei cu bacul dintre România şi Serbia

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Moldova Nouă organizează vineri, 20 decembrie 2019, ora 11.00, inaugurarea noului punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe în regim de bac şi pietonal.

“Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă şi Golubac” a fost finanţat cu 2,3 milioane de euro prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Prima deplasare, test, a avut loc deja, în 9 decembrie, informează adevarul.ro.

De vineri, punctul de frontieră se deschide însă oficial. Administraţia judeţului Caraş-Severin se aşteaptă ca deschiderea noului punct să contribuie decisiv la relansarea economică pentru zona Moldova Nouă, Golubac şi Veliko Gradişte. Proiectul ar fi trebuit finalizat în 2016, dar Primăria Moldova Nouă nu şi-a achitat sarcinile în acest proiect. Administraţia oraşului de la malurile Dunării avea obligaţia să amenajeze cheiul pentru acostarea bacului, un drum de acces de 1,2 kilometri şi punctul vamal cu nouă benzi de circulaţie.

În 2017, noul primar a reuşit să finalizeze lucrările care îi reveneau, însă blocajul a continuat la Guvernul României, care nu a fost în stare, până în acest an, să dea o hotarâre prin care să legifereze existenţa acestui punct de frontieră „Un pas mic pentru Moldova Nouă, dar un pas mare pentru dezvoltarea turismului în Clisura Dunării. Nu reamintesc povestea incredibilă a naşterii acestui proiect, a colapsului în care am aterizat în 2016 şi finalul, momentul inaugurării acestui proiect de suflet pentru mine în calitate de primar”, arată primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma.

Potrivit acestuia, punctul vamal este situat la ieşirea către Orşova din Moldova Veche, în zona portului Industrial Moldomin şi va opera două curse zilnice, în primă fază, una dimineaţa şi alta după-amiaza.

Vaporul va putea transporta maximum 20 autoturisme şi 50 călători, iar timpul parcurs pe Dunăre între cele două puncte vamale este de aproximativ 30 minute. Vor exista curse speciale între punctul vamal si centrul celor doua oraşe corelate cu programul orar al vaporului.

„În plus, în Moldova Nouă vom avea şi o parcare pentru TAXI. În funcţie de solicitări, în anul 2020 vom încerca sa oferim posibilitatea ca în zona punctului vamal să apara servicii suplimentare, spaţii de cazare sau restaurant”, a mai spus primarul Adrian Torma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *