Skip to content
Politică

După AUR, USR PLUS ar putea găsi un nou aliat: Ce alți parteneri posibili există pentru moțiunea de cenzură

dcnews.ro

Scandalul izbucnit după decizia premierului Cîțu de a-l remania pe ministrul Justiției, Stelian Ion, atinge noi cote după ce liderii USR-PLUS au anunțat că strâng semnături pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. În horă s-au prins și parlamentarii AUR care ar putea semna moțiunea, astfel încât această să capete 122 de semnături, suficiente pentru a iniția procedura pentru demiterea Guvernului Cîțu.

Parteneri posibili pentru moțiune

Calea moțiunii de cenzură este una anevoioasă pentru USR-PLUS, aceasta fiind luată mai degrabă ca urmare a unui orgoliu personal. În mod normal, USR-PLUS ar fi putut să se retragă de la guvernare, lăsând astfel coaliția PNL – UDMR fără o majoritate parlamentară. Totuși, surse politice spun că doi miniștri USR-PLUS nu au vrut să își predea portofoliile, iar conducerea formațiunii a optat pentru calea moțiunii, astfel încât să nu iasă de la guvernare, ci să continue cu un alt premier. Cu toate acestea, odată inițiată și trecută moțiunea, șansele sunt ca nominalizarea pentru următorul premier să fie tot persona lui Florin Cîțu, lăsând astfel liberă calea alegerilor anticipate sau resemnarea USR-PLUS în fața renominalizării lui Cîțu. Dar până acolo, USR-PLUS are nevoie de un număr suficient de mare de voturi pentru a trece moțiunea, iar calculele parlamentare arată că le poate obține teoretic doar dintr-un loc – PSD.

Social-democrații, împreună cu cei de la AUR au anunțat deja că vor să depună propria moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Dar, Ionuț Moșteanu a anunțat joi că au existat discuții cu cei de la AUR și că cele două partide, împreună, adună 122 de semnături. Astfel, USR-PLUS ar mai avea nevoie doar de sprijinul PSD pentru a dărâma guvernul Cîțu. Social-democrații vor să fie ei însă inițiatorii moțiunii. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a precizat că social-democrații nu vor semna o moțiune depusă de AUR sau USR-PLUS, ci invită cele două partide să semneze moțiunea PSD. Astfel că totul s-a transformat într-o cursă a orgoliilor legată de cine depune primul moțiunea de cenzură. Este posibil ca cele trei formațiuni să ajungă în final la un numitor comun, de vreme ce acesta există cel puțin la nivel declarativ – dărâmarea guvernului Cîțu. PSD și AUR își doresc acest lucru pentru că asta i-ar aduce cu un pas mai aproape de alegerile anticipate. Pentru USR-PLUS, alegerile anticipate nu ar fi o soluție favorabilă. Formațiunea stă prost în sondajele de opinie și probabil că în cazul alegerilor ar obține un rezultat mai slab decât cel din iarnă, ceea ce înseamnă că unii parlamentari USR-PLUS și-ar pierde fotoliile. Dar USR-PLUS s-ar putea mulțumi doar cu o moțiune, dând un semnal de forță și arătând că deciziile premierului pot avea consecințe.

În tot acest conflict politic, USR-PLUS ar putea găsi un alt aliat de conjunctură – Ludovic Orban și grupul liberalilor din jurul acestuia. Orban se află într-un conflict direct cu Florin Cîțu pentru șefia PNL. Liderul Partidului Național Liberal nu a ezitat să bage bățul prin gard în actualul scandal spunând că: ”Am construit o majoritate parlamentară, iar asigurarea coeziunii acestei majorităţi parlamentare în actul de guvernare reclamă extrem de multă experienţă, foarte multe calităţi, foarte multă ştiinţă în materie de negocieri”. Ceea ce spune Orban e că el ar fi singurul capabil să mențină în picioare coeziunea coaliției, afectată acum de deciziile lui Cîțu. Prin urmare, liberalii ar trebui să îl aleagă pe el în fruntea PNL dacă își doresc stabilitate. Dar pentru a fi stabilitate, Orban trebuie să arate mai întâi cât de instabile sunt lucrurile. Cu cât conflictul persistă mai mult, cu atât Orban s-ar putea erija mai mult în figura salvatoare a coaliției. Astfel, nu ar fi exclus ca și liberalii din jurul lui Orban să susțină tacit moțiunea USR-PLUS.

Cu sprijinul AUR și al liberalilor din jurul lui Orban, USR-PLUS ar putea trece o moțiune chiar și fără toate voturile PSD. Ar fi suficient doar să convingă linia dură a social-democraților care vor dărâmarea guvernului cu orice preț. Aici ar putea în joc Ludovic Orban, un abil negociator și cunoscător al dedesubturilor parlamentare. Rămâne de văzut dacă demersul celor de la USR-PLUS va avea sorți de izbândă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *